to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 31.08.2017

Διεθνή

Ο Ν. Αναστασιάδης εξηγεί γιατί έστειλε έγγραφα του Κραν Μοντανά σε επιλεγμένα πρόσωπα

Με γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δίνει εξηγήσεις και διευκρινίσεις, μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, για τον φάκελο με έγγραφα από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, που έστειλε με προσωπική του επιστολή σε ορισμένους δημοσιογράφους, πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Τόσο η επιστολή του κ. Αναστασιάδη, όσο και τα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «απόρρητο».


Ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωση του αναφέρει ότι ενώ είχε αποφύγει να σχολιάσει τα όσα αβάσιμα του καταλογίζονται «περί διαρροής τάχα απορρήτων εγγράφων», «όμως η επίκληση ποινικών ευθυνών δεν του αφήνουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσει, χωρίς όμως, να χρησιμοποιεί επίθετα και χαρακτηρισμούς, που άλλοι του αποδίδουν».

Υποστηρίζει ότι μετά το Κραν Μοντανά δέχθηκε έντονη κριτική από τη μία ότι έδωσε τα πάντα και από την άλλη ότι είχε εξίσου την ευθύνη με την Τουρκία για το ναυάγιο.

Δεδομένου του γεγονότος, προσθέτει, ότι η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατετέθη και λαμβάνοντας υπόψη την προκατάληψη κάποιων διπλωματικών κύκλων, αλλά και την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να αποδώσει την ευθύνη του ναυαγίου στους Ελληνοκυπρίους, έκρινε «πως αντί να επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με ανθρώπους, τους οποίους θεωρεί ότι ενεργούσαν από γνήσιο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, ήταν ορθότερο να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή, επεξηγώντας τεκμηριωμένα τα όσα επισυνέβησαν στο Κραν Μοντανά».

Την επιστολή μου, σημειώνει, αλλά και τα συνοδευτικά έγγραφα, χαρακτήρισα ως απόρρητα, επειδή στόχος ήταν να ενημερωθούν οι παραλήπτες δια ιδίαν χρήση, προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ισχυρισμών που ενδεχομένως να τύγχαναν αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης απαριθμεί τα έγγραφα αυτά, υποστηρίζοντας ότι «όλα κατ΄ επανάληψη έχουν δει το φως το δημοσιότητας». Τα έγγραφα είναι:

1. Το ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου μετά την κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

2. Οι παράμετροι του γενικού γραμματέα που έθεσε στο Κραν Μοντανά.

3. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ημερομηνίας 5/7/2017 και 6/7/2017, που άπτονται τόσο των εσωτερικών πτυχών, όσο και των θεμάτων ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχής.

4. Οι προτάσεις της Τουρκίας ημερομηνίας 3/7/2017.

5. Οι προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς 3/7/2017 για θέματα εσωτερικών πτυχών.

6. Τα αποσπάσματα πρακτικών της 6ης προς την 7η Ιουλίου, τα οποία έχουν αποσταλεί προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιωματούχους και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλειάδα άλλων ηγετών.

7. Αποσπάσματα συνομιλίας με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών (Έσπεν Άιντε), για τα οποία δημοσίως και γραπτώς προέβη σε εκτεταμένη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι είναι σαφές ότι «ουδέν των εγγράφων μπορεί να κριθεί ως διαβαθμισμένης σημασίας και απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι τις κρίσιμες ώρες που περνούμε και πέραν των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, αυτό που προέχει είναι το υπέρτατο συμφέρον της πατρίδας μας και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες».

Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι τα έγγραφα στάλθηκαν και στον ίδιο. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «θεωρεί προσβολή απέναντι στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι επέλεξε να στείλει τον εν λόγω φάκελο μόνο στον ίδιο».

Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε δε ότι στα έγγραφα δεν υπάρχει αναφορά για το «τι έγινε την τελευταία μέρα στο Κραν Μοντανά».

AΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)