to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 27.08.2017

Διεθνή

Δύο νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας - Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χιούστον

Ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι περίπου την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή. Οι 320.000 κάτοικοι του Κόρπους Κρίστι έχουν λάβει οδηγίες να την εγκαταλείψουν. εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 4 μέτρα - Συνεχής ενημέρωση σε liveblog


Στους δύο ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ, στην πολιτεία του Τέξας.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους του δυτικού Χιούστον, ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε έπειτα από πυρκαγιά σε κατοικία, στην πόλη Ρόκπορτ. Ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Ο Χάρβεϊ θεωρείται ως ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και στερώντας την ηλεκτροδότηση από 230.000 νοικοκυριά.

Αυτή τη στιγμή, ο τυφώνας έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία «3» και κινείται κατά μήκος των ακτών του Τέξας.

Από τη μανία των καιρικών φαινομένων, παρασύρθηκαν στέγες, ξεριζώθηκαν δέντρα και σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες.

Ο τυφώνας έπληξε και μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Κόλπο του Μεξικό,οδηγώντας στην αναστολή της παραγωγής και στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Χιούστον από τις πλημμύρες 

Η βροχή που συνοδεύει την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ έπληξε με σφοδρότητα το Χιούστον με αποτέλεσμα να αναφέρονται "παντού" πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Σιλβέστερ Τέρνερ, σημειώνοντας ότι θα προστεθούν 40 πλοιάρια στα υπάρχοντα μέσα διάσωσης για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις συνοικίες και τους αυτοκινητόδρομους που έχουν κατακλυστεί από τα νερά.

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν λάβει περισσότερες από 2.000 εκκλήσεις από ανθρώπους παγιδευμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα. Δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων θα εκκενωθούν πλήρως.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες διάσωσης κάλεσαν τους κατοίκους που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των νερών να σκαρφαλώνουν στις στέγες των σπιτιών τους και όχι στις σοφίτες. Προειδοποίησαν επίσης τα 2 εκατομμύρια των κατοίκων του Χιούστον να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους επειδή οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.

Ένας κάτοικος είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό abc13 ότι είχε το πτώμα μιας γυναίκας να επιπλέει σε έναν δρόμο στο δυτικό Χιούστον.

Στο αεροδρόμιο Ουίλιαμ Π. Χόμπι του Χιούστον έχουν ακυρωθεί όλες οι προσγειώσεις και απογειώσεις από το πρωί της Κυριακής λόγω των στάσιμων νερών στον διάδρομο. Έχει πλημμυρίσει επίσης η αίθουσα αφίξεων ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή αστραπιαία πλημμύρα στη γύρω περιοχή.

Ο πρόεδρος Τραμπ κηρύσσει την Πολιτεία του Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε. Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961. 

Περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης. Καθώς άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι στη Βικτόρια ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσε προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων αψήφησαν τη διαταγή για εκκένωση. Αν και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει, συγκεντρώνοντας αποθέματα σε τρόφιμα, καύσιμα, και τοποθετώντας σάκους με άμμο έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των τοπικών αρχών. 

«Προτείνουμε, αν οι άνθρωποι μείνουν εδώ, να γράψουν με μαρκαδόρο στο χέρι τους το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο δήμαρχος του Ρόκπορτ Πάτρικ Ρίος. «Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Δεν είναι κάτι που μας αρέσει, αλλά είναι η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι δεν ακούν».

Δείτε παρακάτω τη συνεχή ενημέρωση σε liveblog

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)