to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 24.08.2017

Διεθνή

Η ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό απέτυχε

Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Από το συνέδριο προέκυψε κοινό ανακοινωθέν το οποίο δεν αναφέρεται καθόλου στα εγκλήματα του ναζισμού.


Όλοι όσοι επένδυσαν στην πρωτοβουλία της Εσθονίας για να ξεπλύνουν τον ναζισμό και να καλλιεργήσουν τον αντικομμουνισμό έχασαν.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το αρμόδιο υπουργείο της Εσθονίας χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο.

Η προσπάθεια εξομοίωσης των εγκλημάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού στο συνέδριο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να παραστεί στο συνέδριο καθώς επιχειρήθηκε ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό. «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Διαβάστε εδώ το κοινό ανακοινωθέν από τις διεργασίες του συνεδρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κάτω από τη ναζιστική ιδεολογία. Αντίθετα, μιλά σχεδόν αποκλειστικά για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού". 

Ράνια Σβίγκου: Αυτοί που τελικά απομονώθηκαν είναι οι εγχώριοι υποστηρικτές του συνεδρίου στην Εσθονία

"Η αποτυχία του συνεδρίου στην Εσθονία είναι θετική για την Ευρώπη. Αυτοί που τελικά απομονώθηκαν είναι οι εγχώριοι υποστηρικτές του", αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της στο twitter.


Δ. Παπαδημούλης: Δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας

Μια ματιά στα κείμενα και τις δηλώσεις πολιτικών του 2005-2006, καταδεικνύει πόσο διαφορετικές ήταν τότε οι αντιδράσεις των δύο τότε μεγάλων κομμάτων απέναντι στον αντικομμουνισμό και το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» που είχε κατατεθεί τότε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (διαβάστε αναλυτικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)