to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 09.08.2017

Πολιτική

ΥΠΕΞ: Συκοφαντικό και ανυπόστατο το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times για τον Νίκο Κοτζιά

Την οργισμένη και άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, καταλογίζοντας στη συντάκτριά του ότι αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση.


Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το δημοσίευμα πο υπογράφει η Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα άλλα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει τα εξής:

Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας το υπουργείο δημοσιοποιεί την επιστολή που απέστειλε στη κα Kerin Hope ο κ. Μαντζουράνης. Το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.

Η επιστολή:

Επιστολή πληρεξουσίου δικηγόρου κ. Ιωάννη Μαντζουράνη προς κα K. Hope

1) Η αλήθεια είναι ότι δεν δεσμεύτηκε ούτε ένα asset του εν λόγω περιοδικού. Ούτε εμποδίστηκε η κυκλοφορία του καθότι η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου αφορά το ζεύγος Βασιλάκη.

2) Υπάρχουν 3 αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων, Πρωτοδικείο, Εφετείο και Άρειος Πάγος, που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία.

3) Το ζεύγος Βασιλάκη που καταδικάστηκε με 10.000 ευρώ για συκοφαντία και ψεύδη υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν αφορά το ίδιο άλλα την κυκλοφορία του περιοδικού. Αν είχατε μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις των δικαστηρίων δεν θα είχατε ασχοληθεί με τα ως άνω ψεύδη.

4) Θα περίμενε κανείς από μία δημοσιογράφο των FT να γνωρίζει ότι όπως εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποφάσεις των δικαστηρίων έτσι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.

5) Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πολύ πριν γίνει ο εντολέας μου Υπουργός και οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εκδόθηκαν πριν γίνει Υπουργός.

6) Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει τιμωρίες για συκοφάντες και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Ευρώπη εκτελούνται και υλοποιούνται σε όλη την ΕΕ. Απορώ γιατί εγκαλείτε τον εντολέα μου που ζήτησε την εκτέλεση 3 δικαστικών αποφάσεων που τον δικαιώνουν.

7) Θα ήθελα, τέλος, να γίνει γνωστό ότι, ο εντολέας μου, ζήτησε, μέσω εμού, από τους καταδικασθέντες και στις τρεις βαθμίδες των δικαστηρίων, να του εκφράσουν μια απλή δημόσια συγγνώμη, λέγοντας ότι αυτό του αρκεί για να λήξει η αντιδικία. Το ζεύγος Βασιλάκη αρνήθηκε κατηγορηματικά την έκφραση μιας τέτοιας απλής συγγνώμης, ενώ απαιτεί ταυτόχρονα, με πολλαπλά δημοσιεύματα να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Να τεθεί το ίδιο το ζεύγος υπεράνω του νόμου, να μπορεί να συκοφαντεί κατά το δοκούν και να καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Πιστεύει δε, ότι διαθέτει τέτοιες προσβάσεις σε εφημερίδες και ΜΜΕ ώστε να δύναται να συνεχίσει τη δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

Γι' αυτό θα συνιστούσα να μελετήστε προσεκτικά τις δικαστικές αποφάσεις και να μη περιορίζεστε στις απόψεις των καταδικασθέντων συκοφαντών.

ΑΘΗΝΑ 30.7.2017

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος, Ιωάννης Μαντζουράνης Υ.Γ.

Aναμένω την αυτούσια δημοσίευση της απάντησης, η όποια, εξάλλου, εζητήθη από εσάς

Το επίμαχο δημοσίευμα

Νέες ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Εντείνονται οι φόβοι για την ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος, αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών κέρδισε δικαστική απόφαση για το«πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών κορυφαίου περιοδικού, λόγω επιστολής αναγνώστη που τον περιγράφει ως πρώην «φανατικό» σταλινιστή.

Η απόφαση που βγήκε υπέρ του Νίκου Κοτζιά έχει προσελκύσει σκληρή κριτική από ακαδημαϊκούς και δημόσια πρόσωπα, που υποστηρίζουν ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης υπογραμμίζει μια ευρύτερη ανησυχία γύρω από την παρέμβαση που θεωρείται ότι γίνεται στο δικαστικό σύστημα, από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ανησυχίες διευρύνθηκαν και εκτός Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως η συνεχιζόμενη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω κατηγοριών ότι διόγκωσε το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας το 2009, απειλεί να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Αθήνας και των πιστωτών της στην ευρωζώνη.

Η υπόθεση έρχεται ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με την Πολωνία και την Ουγγαρία στο θέμα του κράτους δικαίου, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει τα δημοκρατικά πρότυπα που βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.

Η υπόθεση Κοτζιά εστιάζει σε επιστολή ενός αναγνώστη που δημοσιεύθηκε στο Athens Review of Books το 2010, η οποία περιέγραψε πως ο υπουργός ήταν κάποτε «ο πιο ακραίος, φανατικός, σκληρός και ανελέητος κομμουνιστής της γενιάς μας, ένας πραγματικός γκαουλάιτερ του σταλινισμού».

Το ανώτατο δικαστήριο καταδίκασε τον Μανώλη και τη Μαρία Βασιλάκη, τους ιδιοκτήτες του περιοδικού, για δυσφήμηση και κατέβαλε στον κ. Κοτζιά αποζημίωση 22.000 ευρώ. Το δικαστήριο ακολούθως «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του περιοδικού και του ζευγαριού, έπειτα από αίτηση του κ. Κοτζιά.

Η κίνηση πυροδότησε αντιπαράθεση, γιατί είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα να προσπαθήσει ο ενάγων για δυσφήμηση να συλλέξει αποζημίωση, αφότου το δικαστήριο έχει «καθαρίσει» τη φήμη του. Ο κ. Βασιλάκης κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι θέλει «να μας κλείσει».

Η απόφαση, η οποία δεν μπορεί να προσβληθεί στα ελληνικά δικαστήρια, και η απάντηση του κ. Κοτζιά έγιναν γνωστές στο κοινό στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως θα ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Κοτζιάς, πρώην ανώτατο στέλεχος του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος, που διατηρεί την σταλινική ιδεολογία του, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το δικαστήριο εξέδωσε ομόφωνη ετυμηγορία 5-0 ενάντια στο περιοδικό, αφότου η Πηνελόπη Ζωντανού, η εισηγήτρια στο ανώτατο δικαστήριο που αρχικά είχε ζητήσει να απορριφθεί η υπόθεση το 2016 επιχειρηματολόγησε πως ο ισχυρισμός του κ. Κοτζιά παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ελληνικό Σύνταγμα, άλλαξε την απόφασή της. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αλλαγή στη γνώμη της.

«Είναι άνευ προηγούμενου ένα μέλος του ανώτατου δικαστηρίου να αλλάξει την απόφασή του με τέτοιο τρόπο, χωρίς ένα ισχυρό νομικό επιχείρημα», τόνισε ανώτατος Έλληνας δικαστής.

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η διαμάχη του με τον υπουργό Εξωτερικών αντανακλά την «προβληματική κατάσταση» του ελληνικού δικαστικού συστήματος. «Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλά μια προσωπική διαμάχη. Ο πραγματικός εχθρός είναι η τρέχουσα κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει σε ένα δημοκρατικό σύστημα συνταγματικών ελέγχων», επεσήμανε.

Η υπόθεση είναι η πιο πρόσφατη που πυροδότησε ισχυρισμούς για κυβερνητική παρέμβαση στις δικαστικές διαδικασίες.

Ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς καταδίκασαν πρόσφατα μια κυβερνητική πρόταση για την κατάργηση του Συμβουλίου Επικρατείας, του υψηλότερου διοικητικού δικαστηρίου, και την αντικατάστασή του με ένα συνταγματικό δικαστήριο. Ο Νικόλαος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ, ενθάρρυνε την Αθήνα να «σταματήσει να υπονομεύει το έργο της δικαιοσύνης».

Η ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, το επαγγελματικό σώμα των δικαστικών, υπογράμμισε πως «η ανεξαρτησία των δικαστών και των εισαγγελέων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός δημοκρατικού κράτους» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί συστηματικά να χειραγωγήσει και να ελέγξει πλήρως τη δικαιοσύνη (…) ώστε να λειτουργεί ως κυβερνητικός μηχανισμός».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υφυπουργός Δικαιοσύνης, απέρριψε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση «έχει δείξει ότι είναι σθεναρά αντικυβερνητική και εσωστρεφής (…) Δεν συνειδητοποιεί ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη έχει υποχωρήσει απότομα τα τελευταία χρόνια;»

Η δίωξη του κ. Γεωργίου επίσης έχει πυροδοτήσει ανησυχίες. Την περασμένη εβδομάδα ένα εφετείο τον καταδίκασε πως παραβίασε τα καθήκοντά του, ακυρώνοντας την απαλλαγή του από τις ίδιες κατηγορίες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ξένη Δημητρίου, την οποία η κυβέρνηση πρόσφατα όρισε εισαγγελέα στο ανώτατο δικαστήριο, έχει διατάξει να ξανανοίξει μία ακόμη υπόθεση στην οποία ο κ. Γεωργίου έχει απαλλαγεί.

Η Ενωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στις επικρίσεις των Βρυξελλών υποστηρίζοντας: «Οι ελληνικές δικαστικές αρχές είναι υποχρεωμένες να συμπεριφέρονται σε όλους τους πολίτες με ισότιμο τρόπο, ανεξαρτήτως τυχόν ειδικής σχέσης που μπορεί να έχουν με κάποια οντότητα που συνδέεται με την Κομισιόν».

Τον περασμένο μήνα η κ. Δημητρίου ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να εξετάσει αν θα πρέπει να ξανανοιχτούν υποθέσεις που αφορούν έναν πρώην υπουργό Οικονομικών και έναν πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου. Και οι δύο αθωώθηκαν τον Ιούνιο.

«(Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έχει πάρει τον ίδιο δρόμο με τον ακραίο λαϊκισμό στην Πολωνία και την Ουγγαρία, σε αυτή την περίπτωση για να αντισταθμίσει τις οικονομικές παραχωρήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στις διαδοχικές διασώσεις», υποστήριξε ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Δεν ξέρουμε πού θα τελειώσει αυτό».

Ο κ. Κοτζιάς, 66 ετών, είναι διχαστική φιγούρα στην Ελλάδα. Ο διανοούμενος με εκπαίδευση στη Γερμανία, κάποτε συνέγραψε ένα προπαγανδιστικό βιβλίο με κορυφαίο πράκτορα της ΣΤΑΖΙ, της υπηρεσίας πληροφοριών στην ανατολική Γερμανία.

Στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς καθοδηγούσε μέλη της κομμουνιστικής νεολαίας, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα πρωθυπουργός. Αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, έγινε ο μέντορας του κόμματος.

Έχει αρνηθεί κατηγορίες ότι έχει δραστηριοποιηθεί ως πράκτορας της ΣΤΑΖΙ στην Ελλάδα, επιχειρηματολογώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2015 ότι στελέχη του ελληνικού Κομμουνιστικού κόμματος και του Κομμουνιστικού κόμματος της ανατολικής Γερμανίας τον διέταξαν να «γράψει πράγματα που ήταν ανοησίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)