to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 08.08.2017

Διεθνή

Ούτε μία γυναίκα στη νέα κυβέρνηση του Ιράν

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο 17 από τα 18 μέλη της προσεχούς κυβέρνησής του χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και κυρίως χωρίς να περιλάβει σ' αυτή καμιά γυναίκα, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.


Ο Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο, επικρίνεται εδώ και πολλές ημέρες καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αποφάσισε τελικά να μην διορίσει γυναίκες υπουργούς ενώ έδωσε πολύ λίγες θέσεις στους μεταρρυθμιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του. Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε τρεις γυναίκες αντιπροέδρους.

Ο κατάλογος που παρουσιάσθηκε στο κοινοβούλιο δεν περιλαμβάνει το όνομα του προσώπου που προτείνεται για το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το κοινοβούλιο θα αρχίσει σε μια εβδομάδα τις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε υπουργός πρέπει να λάβει ατομικά την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Μεταρρυθμιστές βουλευτές, κυρίως ο Ελιάς Χαζρατί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, υποστήριξαν πρόσφατα πως πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο μετριοπαθής συντηρητικός Αλί Λαριτζανί, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί, αλλά καμιά από τις παρατάξεις δεν έχει την πλειοψηφία.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει λίγες αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμαντάρ Ζανγκανέχ διατηρούν τις θέσεις τους.

Αντίθετα στο υπουργείο Άμυνας ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν παραδίδει τη θέση του υπουργού στον αναπληρωτή του, τον στρατηγό Αμίρ Χαταμί, ο οποίος προέρχεται από τον στρατό και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας Αλί Ταγεμπνιά δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Στη θέση του διορίσθηκε ο υφυπουργός Μασούντ Καρμπασιάν.

Η απουσία γυναικών από τα υπουργικά αξιώματα είναι ένας τρόπος για να εξισορροπηθεί η παρουσία γυναικών αντιπροέδρων, δήλωσε η απερχόμενη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαχιντόχτ Μολαβερντί, σύμφωνα με την εφημερίδα Etemad. Πριν από μερικές εβδομάδες, είχε δηλώσει πως ελπίζει να υπάρξουν «δύο ή τρεις γυναίκες υπουργοί».

Ο Ροχανί εξετάζει πράγματι το ενδεχόμενο να διορίσει πολλές γυναίκες ως αντιπροέδρους της κυβέρνησης, θέσεις οι οποίες δεν απαιτούν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Η απερχόμενη κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις γυναίκες αντιπροέδρους.

Ο υπερσυντηρητικός λαϊκιστής Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ (2005-2013) ήταν ο μόνος πρόεδρος που διόρισε γυναίκα στην κυβέρνηση κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του. Η Μαρζιέχ Νταστγερντί ήταν επικεφαλής του υπουργείου Υγείας από το 2009 έως το 2013.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)