to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 03.08.2017

Πολιτισμός

Διακοπές στα νησιά με οδηγό τα φεστιβάλ

Πέρα από τα κρυστάλλινα νερά, τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τα γραφικά χωριά και τα ειδυλλιακά τοπία τους, τα ελληνικά νησιά αποτελούν αναμφίβολα πόλο έλξης και για έναν ακόμη λόγο: για τα φεστιβάλ που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και επεκτείνονται σε περιεχόμενο, προσφέροντας στους επισκέπτες εκδηλώσεις για όλα τα γούστα.


Συναυλίες κλασικής μουσικής, παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις φωτογραφίας, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, καθώς και λογοτεχνικές συζητήσεις και αναγνώσεις πάνω στην άμμο, είναι μερικά μόνο από όσα υπόσχονται τα ήδη καθιερωμένα ή νεοσύστατα φεστιβάλ που διοργανώνται φέτος το καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Από την Αίγινα έως τα Κουφονήσια και από τη Χίο έως την Κεφαλονιά και τη Λέσβο, το κάθε φεστιβάλ φιλοδοξεί να αφήσει το δικό του, ξεχωριστό στίγμα.

 

 

Άνδρος 

Μειωμένο χρονικά σε σχέση με πέρσι, το «Διεθνές Φεστιβάλ 'Ανδρου» -που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά στο Ανοικτό Θέατρο του νησιού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη- θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου και φιλοξενεί συνολικά 11 εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, γκαλά ελληνικής οπερέτας από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου (5/8), βραδιά ρωσικού μπαλέτου (12/8), συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τους Ευγενείς Αλήτες (17/8) καθώς και οι παραστάσεις: «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ (8/8), «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου (9/8) και «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (19/8).

 

 

 

Χίος

Ένα νέο, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ με άξονα τη μουσική, εγκαινιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στο νησί της Χίου. Μέχρι και τις 7 Αυγούστου, Έλληνες και διεθνείς καλλιτεχνές θα συμπράξουν σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλο το νησί (Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, Αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός», Μουσείο Μαστίχας Χίου), παρουσιάζοντας συναυλίες, σύγχρονο μουσικό θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πίσω από τη διοργάνωση, βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών, νέων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία. Η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, καλλιεργούσαν στο μυαλό τους, εδώ και μια δεκαετία περίπου, την ιδέα ενός φεστιβάλ που θα ντύσει μουσικά τη «Μυροβόλο» των παιδικών τους αναμνήσεων. Τα τελευταία χρόνια η ιδέα αυτή, ξεκίνησε να παίρνει μορφή μέσα από μεμονωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώσπου η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου έδωσε την ώθηση για τη δημιουργία του «Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Χίου».

 

 

Κεφαλονιά 

Μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο (ύστερα από το σεισμό του 1953) χωριό των Παλιών Βλαχάτων, όπου πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά το «Saristra Festival» (4, 5 και 6 Αυγούστου). Το Φεστιβάλ που έχει πάρει το όνομά του από την πλατεία του χωριού, θα φιλοξενήσει συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις. Φέτος στην σκηνή του Saristra Festival θα ανέβουν ο σημαντικός εκπρόσωπος της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής Pye Corner Audio (Martin Jenkins), ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο οποίος επιστρέφει στην Κεφαλονιά 22 χρόνια μετά την πολυσυζητημένη συναυλία των Στέρεο Νόβα στον Μακρύ Γυαλό, o Larry Gus για ένα μοναδικό one man show, οι Acid Baby Jesus, ο συνθέτης και πολυοργανίστας Theodore, η οπτικοακουστική κολεκτίβα drog_a_tek, o ανερχόμενος Αυστραλός Montero και πολλοί άλλοι.

 

 

Σαρωνικός 

Μέχρι τις 9 Αυγούστου οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν ακόμα έναν λόγο για να επισκεφθούν τις Σπέτσες, την Υδρα, τον Πόρο, αλλά και τον Γαλατά, τα Μέθανα και τα Κύθηρα, όπου φιλοξενούνται οι συναυλίες του «7ου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού». Το μουσικό σύνολο Leonardi Ensemble, που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, επιστρέφει στην Ελλάδα για έβδομη συνεχή χρονιά για να συμπράξει με διεθνούς φήμης μουσικούς, όπως η Καναδοαμερικανή βιολονίστρια Μaia Cabeza, ο Μanuel Hofer, κορυφαίος στις βιόλες στην Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγκάρδης, και η Φινλανδή βιολονίστρια Sini Simonen, μέλος του Esbjerg Ensemble και του Castalian String Quartet. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες με τις «Παραλλαγές Goldberg» του Γ. Σ. Μπαχ σε μεταγραφή για τρίο εγχόρδων του Ρώσου βιολονίστα Ντμίτρι Σιτκοβέφσκι, που θα πραγματοποιηθούν στις 6/8 στην Ύδρα (Ξενοδοχείο Bratsera) και στις 9/8 στα Κύθηρα (Πολυχώρος Ζείδωρος).

 

 

Αίγινα

Η μπαρόκ όπερα του Γ. Φ. Τέλεμαν, «Πιμπινόνε» (4/8) και μία συναυλία της ‘Ελλης Πασπαλά και της Ορχήστρας νέων μουσικών «The Underground Υouth Orchestra» με μελωδίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (5/8), συγκαταλέγονται στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του «12ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας» που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 27 Αυγούστου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εμπλουτίζει για μία ακόμη χρονιά τις αιγινίτικες βραδιές με 12 συναυλίες που περιλαμβάνουν επιλεγμένα έργα, ξεχωριστούς ερμηνευτές και ενδιαφέροντα ορχηστρικά σύνολα, τα οποία παρουσιάζονται τόσο στην Παραλία της Αύρας δίπλα στο κύμα, όσο και στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος, πάντα με χαμηλό εισιτήριο και προσφορές για τους νέους.

 

 

 

Λέσβος

Τρία χρόνια παρουσίας συμπληρώνει το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου» που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, θα οργανωθούν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δράσεις σε διάφορα σημεία της Λέσβου (9-13/8). Με κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος την «Κάθαρση», οι 21 αναγνωρισμένοι μουσικοί που θα φθάσουν στο νησί από όλο τον κόσμο, εξερευνούν την ιαματική δύναμη της μουσικής μέσα από τα έργα που ερμηνεύουν. Ανάμεσα τους, η Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν που πρόσφατα ερμήνευσε τη Λούλου στη Mητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία του Ουίλιαμ Κέντριτζ και ο Ρώσος βιολονίστας Κίριλ Τρούσοφ, ένας από τους πλέον χαρισματικούς σολίστ της γενιάς του με τακτικές εμφανίσεις στις κορυφαίες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

 

 

Ύδρα 

Με φόντο το μοναδικό τοπίο της Ύδρας, το νεοσύστατο «Hydra World Music Festival» θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 27 Αυγούστου και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό. Το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού να παρακολουθήσουν διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο Kilema (Duo) από τη Μαδαγασκάρη, ο μουσικός και παραγωγός Argenis Brito από τη Βενεζουέλα, η Αιγύπτια τραγουδίστρια, συνθέτρια και ακορντεονίστα Youssra El Hawary, η Βρετανίδα ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών Brooke Sharkey, οι Γερμανοί DJ's Michael Ruetten και Habibi Funk κ.α.

 

 

Κουφονήσια

Μετά από δυο καλοκαίρια στους αμμόλοφους της Γαύδου, οι εκδόσεις «Παράξενες Μέρες», διοργανώνουν φέτος το «3ο Φεστιβάλ της 'Αμμου» στα Κουφονήσια, την Παρασκευή 25 (Κουφονήσι) και το Σάββατο 26 (Κάτω Κουφονήσι) Αυγούστου. Με τη θεματική «Μικρές Επαναστάσεις», ποιητές και συγγραφείς μπορούν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ με σκοπό να δημιουργηθεί μια έκδοση που θα φιλοξενεί τα ποιήματα και τα διηγήματα της 'Αμμου. Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα, οι συγγραφείς των διηγημάτων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το κοινό και να συμμετέχουν σε ένα αυτοσχέδιο workshop. Όμως πέρα από την ανάγνωση, τις λογοτεχνικές συζητήσεις και την παρουσίαση βιβλίων, το Φεστιβάλ υπόσχεται και μουσική, φωτογραφία, πάρτυ στην άμμο ακόμη και μεταμεσονύχτια ενατένιση των άστρων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)