to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση προστατευτικών διχτύων στον Κορινθιακό, με σκοπό την προφύλαξη από τις μέδουσες

Η Μαρία Θελερίτη, ο Γιώργος Τσόγκας και ο Γιώργος Ψυχογιός με τροπολογία που κατέθεσαν στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ζητούν να τοποθετηθούν προσωρινά «προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες»


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»


 

Θέμα: Παραχώρηση ή εκμίσθωση αιγιαλού, παραλίας ή ζώνης λιμένα για την πρόσκαιρη τοποθέτηση και χρήση προστατευτικών διχτύων για την προστασία των λουομένων από μέδουσες, σε θαλάσσιες περιοχές εκτός περιοχών NATURA 2000.


 

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρως στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Η τεράστια αυτή αύξηση των μεδουσών, εκτός από σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, άμεσο συνδεόμενο με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση, έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για τους λουόμενους, τις τοπικές αγορές και γενικά για την οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των προσβαλλόμενων περιοχών. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατεπείγουσα αυτή κατάσταση και να προστατευτεί η υγεία των λουόμενων και παραθεριστών και προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της μείωσης των τουριστών και του κύκλου εργασιών τους, είναι αναγκαίο να ληφθούν έκτακτα και επείγοντα μέτρα.

Η δυνατότητα εγκατάστασης προστατευτικών διχτύων (πλωτών φραγμάτων χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), εκ μέρους των φορέων διοίκησης λιμένων ή τουριστικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων στις οποίες παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, μετά από άδεια της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, και υπό την προϋπόθεση ότι ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτύων θα γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλόμενους, συνιστά ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της προαναφερόμενης κατεπείγουσας κατάστασης. Επιπλέον η τοποθέτηση και χρήση προστατευτικών διχτύων θα είναι πρόσκαιρη και θα έχει διάρκεια έως τρεις (3) μήνες.

Η προτεινόμενη τροπολογία, η οποία συμπληρώνει με μια νέα παρ. (παρ. 3) το άρθρο 211 ν. 4072/2012 (Α’ 86) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4150/2013 (Α’ 102), αφορά θαλάσσιες λουτρικές εγκαταστάσεις, με ή χωρίς καταβολή αντιτίμου (σύμφωνα με το άρθρο 1 του π.δ. 23/2000 ΦΕΚ 18/Α/7-2-2000), οι οποίες βρίσκονται εκτός περιοχών NATURA 2000 είτε είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες είτε όχι, και όπως προαναφέρεται, επιτρέπεται για περιορισμένη χρονική περίοδο η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις (3) μήνες.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο…

Συμπλήρωση του άρθρου 211 ν. 4072/2012 (Α’ 86), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4150/2013 (Α’ 102)

Προστίθεται παράγραφος 3, η οποία έχει ως εξής:

« 3. Η αρμόδια Λιμενική Αρχή δύναται να παρέχει άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παραλίας ή ζώνης λιμένα, προκειμένου να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι τρεις (3) μήνες, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες, σε θαλάσσιες περιοχές εκτός περιοχών NATURA 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη. Ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτύων γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους.»

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2017


 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Θελερίτη Μαρία

Τσόγκας Γιώργος

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)