to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 31.07.2017

Διεθνή

Νεκρή «φάλαινα» στις όχθες του Σηκουάνα

Ένα Σάββατο πρωί, οι Παριζιάνοι που κατέβηκαν για βόλτα στον Σηκουάνα, ταράχτηκαν. Βρέθηκαν μπροστά στο πτώμα μιας τεράστιας φάλαινας φυσητήρα, ξεβρασμένο στις όχθες.


Ήταν μια ηθελημένη οφθαλμαπάτη. Η βελγική κολεκτίβα Captain Boomer Collective, Βέλγοι ακτιβιστές για το περιβάλλον, «ξεβράζουν» από το 2013 ομοιώματα (σε φυσικό μέγεθος) φαλαινών για να ερεθίσουν τη φαντασία και την ευαισθησία μας όσον αφορά το πώς η κοινωνία μας και ο τρόπος που ζούμε επηρεάζουν αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.

«Το ξέβρασμα στην ακτή μιας φάλαινας ήταν πάντα ένα μαγικό γεγονός. Οι χωρικοί έτρεμαν και ξεσηκώνονταν όταν συνέβαινε. Αυτό είναι που αναπαριστούμε» γράφουν οι Βέλγοι ακτιβιστές. «Ταυτόχρονα, η ξεβρασμένη φάλαινα είναι μια γιγάντια μεταφορά της διαταραχής του οικολογικού μας συστήματος. Ο κόσμος νιώθει ότι έχει διαταραχθεί ο δεσμός τους με τη φύση. Το παιχνίδι μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας ενισχύει αυτή τη συναίσθηση διαταραχής» επισημαίνουν.

Η πρώτη «ξεβρασμένη στην ακτή» φάλαινα εμφανίστηκε, το 2013, στις όχθες του Τάμεση, στο Λονδίνο. Έκτοτε, το ομοίωμα «ξεβράστηκε» στη Βαλένθια, την Οστάνδη, την Αντβέρπη, το Ντούισμπουργκ, τη Ρεν. Για να γίνει πιο πιστευτό, ηθοποιοί, ντυμένοι ως επιστήμονες, είναι παρόντες για να δώσουν στους ξαφνιασμένους περαστικούς πληροφορίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

«Το ψυχολογικό αρχέτυπο του νεκρού μεγάλου ψαριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Προκαλεί αίσθηση σε μια τοπική κοινότητα και την κινητοποιεί» εξηγούν τα μέλη της κολεκτίβας. «Στη διάρκεια της παρέμβασής μας, βλέπουμε έντονη διάδραση στο πλήθος των παρευρισκομένων. Άνθρωποι απευθύνονται ο ένας στον άλλο, κάνουν υποθέσεις και απορούν. Προσφέρονται για βοήθεια, ζητούν πληροφορίες. Κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι ένα έργο τέχνης, αλλά ενισχύουν τη ψευδαίσθηση των άλλων. Η φάλαινα φυσητήρας αγγίζει όλους. Είναι το μέρος που όλοι έρχονται μαζί, ο ένας με τον άλλο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)