to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 24.07.2017

Διεθνή

«Άστραψε και βρόντηξε» κατά του Άιντε ο Ν. Αναστασιάδης

Σφοδρό κατηγορώ κατά του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε εξαπέλυσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


«Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο 'Αιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά». 

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. 'Αιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος των προτάσεών του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης - και οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. «Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.


Δεν βλέπει άμεσα οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Άιντε
«Δεν έχω ακούσει τίποτα, που να υποδηλώνει ότι θα γίνει κάτι στο πολύ άμεσο μέλλον» σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή «διανύουμε μια περίοδο καταλαγιάσματος (cool off)».

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι η έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά θα είναι «ενδελεχής και ειλικρινής». Σημειώνεται ότι συντάκτης της έκθεσης θα είναι ο κ. 'Αιντε και γι' αυτό είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».

«Όταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί, δεν ήταν δυνατόν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. 'Αιντε.

Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις του για «ανοίγματα» της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έσπεν 'Αιντε ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του υπήρξαν «πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι, και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντανά».

Υπήρχαν, σημείωσε τέλος ο ίδιος, «ανοίγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υπήρχαν ανοίγματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)