to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 24.07.2017

Οικονομία

SZ: Σπουδή για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος

Στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές για την χρηματοδότηση του χρέους της αναφέρεται σε μακροσκελές άρθρο της η Süddeutsche Zeitung - Για το ίδιο θέμα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ αναφέρεται στην πρόσφατη αποκάλυψη του reuters, ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει σε πέντε ξένες τράπεζες τις προετοιμασίες για την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου


Στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές για την χρηματοδότηση του χρέους της αναφέρεται σε μακροσκελές άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες είναι καλές. «Επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 δις ευρώ με την έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγων μόλις το κόστος πέσει κάτω από το 5%» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Από αυτό το σημείο η χώρα δεν απέχει και πολύ. Η επιστροφή θα ήταν επιτυχής, εάν συμμετείχαν περισσότερο ξένοι επενδυτές και λιγότερο ελληνικές τράπεζες.» Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ωστόσο ότι στην ίδια θέση βρέθηκε η χώρα και πριν από 3 χρόνια, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση άντλησε από τις αγορές 3 δις ευρώ με επιτόκιο 4,75% παραμένοντας ωστόσο αποκομμένη από συνθήκες κανονικής χρηματοδότησης. «Παρόλα αυτά οι δανειστές επιμένουν να σταθεί άμεσα η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Οι ευρωδιασώστες θα μπορούν να το πουλήσουν ως απόδειξη ότι η πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης των περασμένων χρόνων ήταν επιτυχής. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να διαδεχθεί το τρίτο πρόγραμμα ύψους 85 δις ευρώ ένα τέταρτο. Γι αυτό σύμφωνα με την επιθυμία της ΕΕ οι Έλληνες θα πρέπει πριν την λήξη του τρίτου προγράμματος μέσα του 2018 να βγουν στις αγορές με πολλά ομόλογα διαφορετικής διάρκειας.»

Για το ίδιο θέμα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ αναφέρεται στην πρόσφατη αποκάλυψη του reuters, ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει σε πέντε ξένες τράπεζες τις προετοιμασίες για την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. «Κριτήριο για την επιτυχή επάνοδο της Ελλάδας εκτός από την απόδοση είναι και η συμμετοχή ξένων τραπεζών» αναφέρει η εφημερίδα. «Ως καλός οιωνός θεωρείται το αυξημένο ενδιαφέρον που έδειξαν τους τελευταίους μήνες ξένοι επενδυτές σε ολόκληρη την ελληνική αγορά ομολόγων (…) Υπάρχουν όμως και φωνές, όπως αυτή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στην Wall Street Journal,  που προειδοποιούν να μην επικρατήσει βιασύνη. O Στουρνάρας περιμένει περισσότερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εάν η Ελλάδα το επόμενο διάστημα κάνει δύο ή τρεις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα τη βοηθήσουν για να επιστρέψει αργότερα στις αγορές.»

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)