to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξ. Κροκίδης για παιδιατρικά εμβόλια: Είναι δυνατόν να είναι υποχρεωτική η Παιδεία και να μην είναι η Υγεία;

Ο πρόσφατος θάνατος πεντάχρονου ανεμβολίαστου παιδιού στην Ιταλία από ιλαρά φαίνεται ότι είναι απόρροια του ολοένα αυξανόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο θα πρέπει να τιθασευτεί, τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.


Όπως επισήμανε ο κ. Κροκίδης, ο οποίος είναι και διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ένα από τα τρία προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα του παιδιατρικού εμβολιασμού. Τα υπόλοιπα αφορούν στην πρόσβαση στα εμβόλια και στην παράληψη επαναληπτικών δόσεων κάποιων εμβολίων.
 
Όσον αφορά στην προσβασιμότητα, υπογράμμισε την ύπαρξη δύο προβλημάτων: Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι, κατά τα χρόνια της κρίσης, 3 εκατομμύρια πολίτες έχασαν την ασφαλιστική ικανότητά τους, όμως με το νόμο για τους ανασφάλιστους που πέρασε η παρούσα Κυβέρνηση, δόθηκε λύση. Το δεύτερο συνδέεται με τα παιχνίδια συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες προκαλούν τεχνητές ελλείψεις. Κι όπως γνωστοποίησε, στο Νοσοκομείο Καβάλας, 2 φορές την εβδομάδα, γίνονται δωρεάν εμβολιασμοί παιδιών.

Διεθνές κίνημα από… λάθος

Αναφερόμενος σε αυτούς που αντιδρούν στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι πρόκειται για «διεθνές κίνημα, στο οποίο, σύμφωνα με κοινωνιολόγους, συμμετέχουν γονείς με μεγάλη οικειότητα και πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και, συνήθως, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Παίρνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους δίχως τα παιδιά να μπορούν να εκφέρουν γνώμη.
Όλα άρχισαν πριν από 20 χρόνια, όταν ένα εγκυρότατο ιατρικό περιοδικό δημοσίευσε άρθρο γιατρού, στο οποίο συσχέτιζε ένα εμβόλιο με τον αυτισμό. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία. Έτσι, το περιοδικό υποχρεώθηκε να αποσύρει το άρθρο και αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από τον Άγγλο αρθρογράφο γιατρό. Όμως το κακό είχε γίνει».
Κατά τον κ. Κροκίδη, «πρέπει να γίνεται έρευνα κάθε στοιχείου που παραθέτουν οι αμφισβητίες», ενώ επισήμανε πως οι γιατροί καταγράφουν, μεν, τις ανεπιθύμητες συνέπειες ενός εμβολίου, αλλά δεν τις αναφέρουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου μέσω της Κίτρινης Κάρτας, από φόβο για να μην μπλέξουν σε ενδεχόμενες δικαστικές ή άλλες περιπέτειες. Συνέστησε, δε, τη βελτίωση του Συστήματος Αναφοράς για ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων».

Αντιδράσεις κρατών

Αναφερόμενος στους τρόπους που επέλεξαν κάποια κράτη για να αντιδράσουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είπε πως:
-Η Σλοβακία θεσμοθέτησε ποινές
-Στην Αυστραλία δίνονται οικονομικά κίνητρα
-Στον Καναδά, η εκτέλεση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι προϋπόθεση για εγγραφή στα σχολεία
-Στην Βραζιλία είναι προϋπόθεση για ένταξη σε κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα
-Στην Ιταλία, τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά και σκέφτονται ακόμη και την αφαίρεση της  γονικής επιμέλειας από γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
-Στην Ελλάδα υπάρχει η σκέψη της θεσμοθέτησης της ενυπόγραφης καταγραφής της άρνησης των γονιών. Θα είναι ένα έντυπο, που θα υπογράφουν οι γονείς σε περίπτωση που αρνηθούν τον εμβολιασμό του παιδιού τους, το οποίο θα είναι συνοδευτικό έγγραφο στο Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού και του μελλοντικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. «Είναι ήπιος τρόπος, που βάζει σε κάποιο βαθμό τους γονείς προ των ευθυνών τους, διότι, εάν συμβεί κάτι στο παιδί, εκείνο θα μπορεί να γνωρίζει τον υπαίτιο», σημείωσε. Πάντως, όπως δήλωσε, «στην Ελλάδα, με πολλές εντατικές προσπάθειες μέσα στην κρίση, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι 95-97%».

Παιδιατρικό Συνέδριο στην Καβάλα

Το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος ήταν στο επίκεντρο Συνδιάσκεψης Υπουργών Υγείας που έγινε το προηγούμενο Φθινόπωρο στην Μπρατισλάβα, όταν η Σλοβακία είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και το 29ο Συνέδριο Κοινωνικής Παιδιατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα από τις 14 έως τις 17 Σεπτέμβρη, με θέμα «Παιδιά-Έφηβοι και Οικογένειες στη νέα εποχή. Ανάγκες Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Ευεξίας». Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο παιδίατρος Θανάσης Κουρκούλης.
(Σελίδα Προγράμματος Συνεδρίουhttp://www.socped.gr/uploads/docs/2017/05/113.pdf)
 
Τέλος, ο κ. Κροκίδης μιλώντας για το «φαινόμενο της αγέλης», είπε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη εμβολιακή κάλυψη κάθε κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να προστατευθούν και τα ανεμβολίαστα (για διάφορους λόγους) παιδιά.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν λανθασμένες κινήσεις, όπως πανεπιστημιακός καθηγητής Φαρμακολογίας που δήλωσε ότι δεν θα έκανε ποτέ εμβόλιο της γρίπης, προκαλώντας κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης.
Συμφώνησε στο ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα να είναι υποχρεωτική η Παιδεία των μικρών παιδιών και να μην είναι η Υγεία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)