to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 19.07.2017

Διεθνή

Το BBC πληρώνει άνδρες παρουσιαστές του πέντε φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες γυναίκες

Το βρετανικό BBC θα αποκαλύψει τους μισθούς των υψηλότερα αμειβόμενων υπαλλήλων του για πρώτη φορά σήμερα έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και τη σχέση ποιότητας-τιμής στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.


Το βρετανικό BBC αποκάλυψε σήμερα ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον μισθό που δίνει στους πρωτοκλασάτους άνδρες παρουσιαστές του σε σχέση με τις αντίστοιχες γυναίκες κατά την δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά, των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού του.

Ο 95χρονος δημοσιογραφικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο Κρις Ίβανς, ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος παρουσίασε για μια περίοδο την εκπομπή Top Gear, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας αποδοχές την περίοδο 2016/17 ύψους 2,25 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,5 εκατ ευρώ).

Αντίθετα, η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα στον οργανισμό είναι η παρουσιάστρια του σόου Strictly Come Dancing Κλόντια Γουίνκλεμαν, η οποία κέρδισε κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο στερλίνες για την παρουσίαση του συγκεκριμένου και άλλων σόου.

Το BBC προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και τη σχέση ποιότητας-τιμής στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το BBC, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν φόρο που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό το οποίο διαθέτει τηλεόραση, δέχεται επί χρόνια πιέσεις για να αποκαλύψει πόσο πληρώνει τα μεγάλα ονόματά του και η υποχρέωση να τα κατονομάσει εντάσσεται στο πλαίσιο μιας 10ετούς νομικής διευθέτησης με την κυβέρνηση.

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός υποστηρίζει ότι έχει να ανταγωνιστεί εμπορικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπως το ITV και το Sky και ιντερνετικούς ομίλους όπως οι Google και Apple, για την πρόσληψη ταλαντούχων δημοσιογράφων και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προσέγγισή του όσον αφορά τις αμοιβές.

"Το BBC λειτουργεί σε μια ανταγωνιστική αγορά και αυτό δεν διευκολύνει το δίκτυο να διατηρήσει τα ταλέντα που αγαπά το κοινό", δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τόνι Χολ.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο διατηρεί κεντρικό ρόλο στην δημόσια ζωή της χώρας προβάλλοντας τα πάντα--από βασιλικούς γάμους και αθλητικές διοργανώσεις μέχρι τοπικές ειδήσεις και δημοφιλή σίριαλ-- μέσα από τα τηλεοπτικά του δίκτυα, τους ραδιοφωνικούς του σταθμούς και τις ιστοσελίδες του.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι 96 αστέρες και δημοσιογράφοι έχουν μισθούς που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες τον χρόνο.

Περίπου τα δύο τρίτα των υψηλότερα αμειβόμενων είναι άνδρες.

Οι μισθοί που καταβάλλονται στους πρωτοκλασάτους δημοσιογράφους του εμφανίζουν ανάλογη ανομοιότητα με τον άνδρα παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων να αμείβεται περίπου με 200.000 στερλίνες τον χρόνο περισσότερο σε σχέση με την γυναίκα συνάδελφό του.

Ο Χολ πάντως παραδέχτηκε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και δεσμεύτηκε να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών και στις αμοιβές τους ως το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)