to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γκρίνια στα αποδυτήρια της Ν.Δ.

Εσωστρέφεια, πολιτικές διαφωνίες και απογοήτευση για τη στρατηγική της Ν.Δ. συνθέτουν το εσωκομματικό σκηνικό στην αξιωματική αντιπολίτευση


Ως θέμα χρόνου να εκδηλωθούν και ανοιχτά η εσωστρέφεια και η γκρίνια για την αντιπολιτευτική γραμμή που έχει χαράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραφαν εδώ και καιρό, καλά ενημερωμένες, “γαλάζιες” πηγές το εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφωνόταν στην οδό Πειραιώς μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και, αν ισχύει ότι “μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις”, τότε η εικόνα των άδειων εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη Δευτέρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, που... είχε η ίδια προκαλέσει, ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές.

Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, αλλά και ο “καθαρός διάδρομος” -σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση- που αυτή ανοίγει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό, αλλά και με εμφανή την πρόθεση να αποδομήσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε, μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ώστε να “διαφημίσει” τα “σκληρά μέτρα για το 2019 και το 2020”, που κατά τους “γαλάζιους” συνιστούν “τέταρτο Μνημόνιο”. Αυτά, δηλαδή, που είπε και την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, “εμπλουτίζοντάς” τα με το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία δεν οδηγεί -στο άμεσα προβλεπτό μέλλον τουλάχιστον- την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στον βαθμό που ήθελε -και είχε περιγράψει- η κυβέρνηση.

Αποπροσανατολισμός

Όμως, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της εν λόγω συμφωνίας, οι θετικές δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των δανειστών κατέστησαν σαφές στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η παρούσα συμφωνία δεν είναι “άλλη μία συμφωνία”, απ’ αυτές με τα αέναα μέτρα που πέφτουν στο βαρέλι της πολιτικής λιτότητας της επταετίας των Μνημονίων. Ως εκ τούτου, όταν εμφανίστηκαν και τα πρώτα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας, η Ν.Δ. επιχείρησε την πρώτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού: οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα του δήμου και η “κρίση των σκουπιδιών” προσέφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να πλήξει το Μαξίμου με όρους καθημερινότητας. Ταυτοχρόνως, άρχισε να διαφαίνεται και η πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να “ανεβάσει” ένα σκέλος της “υπόθεσης Noor 1”, δηλαδή τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Η Ν.Δ. στοχοποίησε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. και, όπως έλεγαν επιτελικά στελέχη της, στο τραπέζι είχε πέσει ακόμη και η προοπτική κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του.

Από ήττα σε ήττα

Βεβαίως, μετά την πρωτοβουλία του εφοπλιστή Ευ. Μαρινάκη να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και να προβεί σε δήλωση πως “δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”, η υπόθεση για τη Ν.Δ. είχε αρχίσει να... “καίει”. Ως εκ τούτου, οι σκέψεις περί πρότασης μομφής παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες και το περασμένο σαββατοκύριακο ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτιαχνε τη φαρέτρα των επιχειρημάτων του προκειμένου να “σφυροκοπήσει” τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Όμως, ώς τότε, αρκετοί “γαλάζιοι” είχαν αρχίσει, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, να εκφράζουν τη διαφωνία τους με το “σκληρό ροκ” του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και με το γεγονός ότι η Ν.Δ. είχε αφήσει σε δεύτερο πλάνο τα θέματα της οικονομίας. Κάπως έτσι, με την εσωκομματική γκρίνια και τη μουρμούρα να περισσεύει, φτάσαμε στην -απογοητευτική για την ηγεσία της οδού Πειραιώς- εικόνα της περασμένης Δευτέρας: ο Κυρ. Μητσοτάκης διασταύρωσε πολλάκις τα ξίφη του με τον Αλ. Τσίπρα και αναγκάστηκε, σε μία στιγμή έντασης, να προβεί ακόμη και σε “δήλωση μετανοίας” για το “ξέπλυμα” της Χ.Α. που ο ίδιος είχε υλοποιήσει στο “Politico”. “Η Χρυσή Αυγή, κ. Τσίπρα, είναι μια αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση, της οποίας η συμπεριφορά όντως έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης. Καλύπτεστε;” είχε ρωτήσει... απαντώντας, τον πρωθυπουργό, προκαλώντας εκ νέου αρνητικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών του. Μεταξύ των λίγων βουλευτών του, δηλαδή, καθώς την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. “ανακάλυπτε” -με τη λέξη “όντως”- τον εγκληματικό και νεοναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρχαν περισσότεροι από 10 βουλευτές. Εκ των οποίων, οι μισοί περίπου χειροκρότησαν “χλιαρά” και απολύτως τυπικά όταν άκουσαν τον αρχηγό τους να ρωτά τον πολιτικό του αντίπαλο αν... “καλύπτεται”.

Σημειωτέον ότι, ειδικά στη Ν.Δ., παραδοσιακά δεν νοείται για κάποιον βουλευτή, σε κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να μη σπεύδει στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όταν ο πρόεδρος του κόμματος είναι έτοιμος να πάρει τον λόγο. Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, άλλοι “γαλάζιοι” είχαν αποφασίσει να απουσιάσουν, ενώ ορισμένοι παρέμειναν επιδεικτικά στο καφενείο της Βουλής, αναδεικνύοντας το κακό κλίμα που επικρατεί στο “γαλάζιο” στρατόπεδο για το πώς κρατά το τιμόνι του κόμματος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

“Επίδειξη” υπογραφών

Το θέμα πήρε έντονες εσωκομματικές διαστάσεις, ενώ το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει βαρύ. Ταυτοχρόνως, ενόσω στελέχη του ηγετικού πυρήνα χρεώνουν σε “κορυφαίους” του κόμματος “λευκή απεργία”, κατηγορώντας τους ότι απέχουν από τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά τους και προβαίνουν σε δημόσιες εμφανίσεις με το σταγονόμετρο, παραλλήλως πολλοί “γαλάζιοι” έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν τη γραμμή της “τυφλής σύγκρουσης”. “Ας μείνει με τον Άδωνι” έλεγε προχθές σε “πηγαδάκι” κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ., “καρφώνοντας” τον Κυρ. Μητσοτάκη επειδή έχει εκχωρήσει στον αντιπρόεδρο του κόμματος τη δυνατότητα να “καπελώνει” ολόκληρο το κόμμα με την αντιπολιτευτική εξαλλοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση, την περασμένη Πέμπτη, η ηγεσία της Ν.Δ. επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα και να εξουδετερώσει την κακή εικόνα τής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών και πρώην αρχηγών, να συνυπογράψουν το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Καμμένου. Μόνο που στο κείμενο του αιτήματος για την εξεταστική ο Κυρ. Μητσοτάκης “ξέχασε”, για ακόμη μία φορά, ότι οι συνομιλίες Καμμένου είναι μία πτυχή του θέματος, αλλά η ουσία του είναι η εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για το ναρκοπλοίο Noor 1, όπως και ότι ο στενός πολιτικός και οικογενειακός φίλος του προέδρου της Ν.Δ. Ευ. Μαρινάκης έχει ώς σήμερα αισθανθεί δύο φορές την ανάγκη να παρέμβει δημοσίως για τη συγκεκριμένη υπόθεση...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)