to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 06.07.2017

Οικονομία

Στα σκαριά ν/σ για την ευκολότερη απόδοση στο δημόσιο των ποσών που δεσμεύει η Αρχή για το «μαύρο χρήμα»

Από το 2016 έχει δεσμευτεί ποσό περίπου 301.740.000, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο, παρά μόνο όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Με βάση την πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου - το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας -, τα δεσμευθέντα από την Αρχή ποσά θα αποδίδονται στο Δημόσιο και σε περίπτωση δικαίωσης του ελεγχόμενου, τότε το ποσό που δεσμεύθηκε θα του επιστρέφεται εντόκως


Νομοσχέδιο το οποίο καθιστά ευκολότερη την απόδοση στο ελληνικό δημόσιο, των ποσών που δεσμεύει η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής, Γιώργος Παντελής, από το 2016 έχει δεσμευτεί ποσό περίπου 301.740.000, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο, παρά μόνο όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Με βάση την πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου - το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας -, τα δεσμευθέντα από την Αρχή ποσά θα αποδίδονται στο Δημόσιο και σε περίπτωση δικαίωσης του ελεγχόμενου, τότε το ποσό που δεσμεύθηκε θα του επιστρέφεται εντόκως.

Αναφερόμενος στο έργο της Α΄ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο κ. Παντελής είπε πως ενώ αυτή είχε ξεκινήσει, έχοντας ένα γραφείο, σήμερα έφτασε να έχει ένα «αξιοζήλευτο σε διεθνές επίπεδο» μοντέλο λειτουργίας.

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής (αφού η θητεία του έληξε τον Ιούνιο) δεσμεύτηκε από το απόρρητο να απαντήσει σε ερώτηση αν έχει ερευνηθεί η υπόθεση του πλοίου «Noor one» και αρκέστηκε να επισημάνει προς τους ερωτώντες βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ότι «όλες οι υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη ερευνώνται». Εξάλλου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε τον διορισμό του Ιωάννη Πετρόγλου στη θέση του τακτικού μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)