to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 06.07.2017

Διεθνή

Ν. Κοτζιάς: Κατανόηση Γκουτέρες ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών

Τετ - α - τετ με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών


Συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, στο περιθώριο της Διάσκεψης γιατο Κυπριακό που συνεχίζεται για 9η μέρα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, την αναγκαιότητα της κατάργησης των συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας, καθώς και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στον γ.γ. του ΟΗΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός μηχανισμού παρακολούθησης της λύσης που θα προβλέπει την εφαρμογή των ανωτέρω.

«Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα και του απαντήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους», ποσέθεσε ο κ. Κοτζιάς

Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Γκουτέρες εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών επαφών που θα έχει ο γ.γ του ΟΗΕ σήμερα, προκειμένου να αποκομίσει, όπως είπε στην εισαγωγική του δήλωση, την εικόνα των προσεγγίσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να συνοψίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες αποσαφήνισε ότι δεν διεδικεί κανένα ρόλο, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στα σημεία, ανοίγει δρόμος λύσης με περαιτέρω διαπραγμάτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)