to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 06.07.2017

Διεθνή

Ν. Κοτζιάς: Σώσαμε τρεις φορές τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση

"Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση", "την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης


"Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση", "την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης.

"Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση" εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι "η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος". Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: "Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ".

Ακυρώνεται η βραδινή διάσκεψη

Ακυρώνεται τελικά η βραδινή διάσκεψη και οι πλευρές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που θα συνεχιστεί στο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», το βράδυ της Πέμπτης.

«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και σε αυτή δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς. Εντούτοις, δεν έχει υποβληθεί καμία νέα πρόταση μέχρι στιγμής, από τ/κ ή τουρκικής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. 

Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σχεδόν 1,5 ώρα καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά. Ο Πρόεδρος ακολούθως είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα. Μετά τη συνεδρία της ολομέλειας της Διάσκεψης, θα ακολουθήσει το δείπνο. Μετά τις καθυστερήσεις από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν θα γίνει τελικά η διάσκεψη και οι συμμετέχοντες θα πάνε κατευθείαν στο δείπνο. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Όλες οι εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα από την πρώτη μέρα

 

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης:

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων συνεχίζεται σήμερα η Διάσκεψη για το Κυπριακό για 9η στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλόγό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην επικοινωνία τους ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλόγό του Μπιναλί Γιλντιρίμ επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά τη σημερινή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το «κλειδί» της διάσκεψης στα χέρια του Αντ. Γκουτέρες

Με τα... φώτα στραμμένα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ως βασικό πρωταγωνιστή, αναμένεται να «παιχτεί» σήμερα -ένατη μέρα- η τελευταία πράξη της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και το «κλειδί» τώρα για ένα άλμα ποιότητας στις διαπραγματεύσεις και την όποια συνέχεια στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού περνά στα χέρια του κ. Γκουτέρες. 

Τίποτα στην ουσία δεν έχει αλλάξει την τελευταία εβδομάδα μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ από εδώ, να προχωρήσουν οι πλευρές με δημιουργικό πνεύμα ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Η Τουρκία, ως ο κυρίαρχος παίχτης της άλλης πλευράς, παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της διατηρώντας την αδιαλλαξία της ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, το αδιέξοδο. 

Άρνηση και αδιαλλαξία σημειώθηκαν και απέναντι στις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά γύρω από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με πιο πρόσφατη την πρόταση 10 ερωτημάτων σχετικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων τα οποία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των πλευρών, όπως είπε ο ίδιος, ορθά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. 

Ο κ. Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επανάφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν» που έχει θέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή θα είναι μία καλύτερη ημέρα με τη συμβολή του κ. Γκουτέρες.

Οι σημερινές δηλώσεις

Πρώτος στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη έφτασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γύρω στις 11.50, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η άφιξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

 Ακολούθως προσήλθαν στον χώρο ο κ. Γκουτέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, όλοι χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

 Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία κατά την άφιξή της στο συνεδριακό χώρο της Διάσκεψης τόνισε ότι η ΕΕ είναι παρούσα για να υποστηρίξει πλήρως τη διαδικασία και ανέφερε ότι έφτασε στο Κραν Μοντανά προκειμένου να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, του γενικού γραμματέα και του ειδικού συμβούλου του.

«Είδα ότι υπάρχει πολιτική θέληση», επισήμανε η κ. Μογκερίνι, ενώ ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξη, απάντησε «είμαι πάντοτε αισιόδοξη».

Συνάντηση Κοτζιά - Γκουτέρες

Συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, στο περιθώριο της Διάσκεψης γιατο Κυπριακό που συνεχίζεται για 9η μέρα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, την αναγκαιότητα της κατάργησης των συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας, καθώς και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στον γ.γ. του ΟΗΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός μηχανισμού παρακολούθησης της λύσης που θα προβλέπει την εφαρμογή των ανωτέρω.

«Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα και του απαντήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους», ποσέθεσε ο κ. Κοτζιάς

Τι έγινε χθες

"Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του χθες από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνοντας: "Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί". 

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση "την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα" που έχει θέσει. "Καταναλώνεται" πρόσθεσε "μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα" εκφράζοντας την ελπίδα ότι "αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις".  

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που είχε κάνει και αν υπήρξε κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. 'Αιντε στον ΓΓ. 

Τέλος ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης ο κ. Κοτζιάς τόνισε: "Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει".  

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος μετά τον κ. Κοτζιά δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευρά "είχε στόχο να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα" 

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις των κ.κ Ακιντζί και Τσαβούσογλου, είπε ότι «η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα". Και πρόσθεσε: "Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν»..

"Την ίδια ώρα η πρόταση", όπως είπε "αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω, θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους".

Τέλος ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς "είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους". 

Την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί την χαρακτήρισε "για τα μάτια του κόσμου" τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει βήματα και καλώντας την ελληνοκυπριακή να πράξει το ίδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο κ. Τσαβούσογλου για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη τονίζοντας ότι δεν ήταν τίποτα το καινούργιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)