to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 22.06.2017

Διεθνή

Οι αντάρτες του ELN στην Κολομβία θα απελευθερώσουν άμεσα δύο Ολλανδούς δημοσιογράφους που είχαν απαγάγει

«Το Βορειοανατολικό Μέτωπο του ELN ενημερώνει ότι οι δύο ολλανδοί άνδρες που αιχμαλωτίστηκαν είναι καλά στην υγεία τους και θα απελευθερωθούν», ανέφερε σε αναρτήσεις της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση των ανταρτών, η οποία το τρέχον διάστημα διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.


Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, παραδέχθηκε σήμερα ότι μέλη της κρατούν δύο ολλανδούς δημοσιογράφους που απήχθησαν τη Δευτέρα στη λατινοαμερικάνικη χώρα και δεσμεύθηκε ότι θα τους απελευθερώσει, κάτι που ενδέχεται να γίνει εντός της ημέρας.

«Το Βορειοανατολικό Μέτωπο του ELN ενημερώνει ότι οι δύο ολλανδοί άνδρες που αιχμαλωτίστηκαν είναι καλά στην υγεία τους και θα απελευθερωθούν», ανέφερε σε αναρτήσεις της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση των ανταρτών, η οποία το τρέχον διάστημα διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Η συνέχιση των απαγωγών από μέλη της οργάνωσης αυτής, παρά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για τις αρχές, που έχουν απαιτήσει επανειλημμένα από τον ELN να σταματήσει την πρακτική αυτή.

Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πρωί εκείνης της ημέρας απήχθησαν ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ, 62 ετών, και ο εικονολήπτης και παραγωγός Εουχένιο Έρνεστ Μαρί Φολέντερ, 58 ετών, κοντά στην κοινότητα Ελ Τάρα, στην περιφέρεια Νόρτε δε Σαντανδέρ (βορειοανατολικά).

Οι δύο άνδρες πιθανόν θα απελευθερωθούν μέσα στην ημέρα, δήλωσε ο κυβερνήτης αυτής της διοικητικής περιφέρειας, ο Ουίλιαμ Βιγιαμισάρ, διευκρινίζοντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα αναπτυχθεί μια «ανθρωπιστική αποστολή» για να μπορέσουν οι ολλανδοί δημοσιογράφοι να μεταφερθούν σε μια τοποθεσία στην περιφέρεια του Κατατούμπο».

«Ελπίζουμε να επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους μέσα στην ημέρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κυβερνήτης απαίτησε ο στρατός και οι μαχητές του ELN να αναστείλουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των δημοσιογράφων» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους εκεί όπου θα αφεθούν ελεύθεροι.

Οι ολλανδοί εργάζονται για την εκπομπή Spoorloos, ένα πρόγραμμα του δικτύου Kro-Ncrv που παρουσιάζει συχνά ο ίδιος ο Ντερκ Μπολτ, το οποίο βοηθά Ολλανδούς να βρίσκουν τους βιολογικούς τους γονείς σε όλο τον κόσμο.

Στην περιοχή όπου έγινε η απαγωγή των δημοσιογράφων δρουν, σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο ο ELN όσο και η ένοπλη οργάνωση Los Pelusos, που προέρχεται από τον Στρατό Λαϊκής Απελευθέρωσης (EPL), άλλο ένα αντάρτικο που έχει διακόψει τη δραστηριότητά του.

Στην ίδια περιοχή, την Ελ Τάρα, ο ELN είχε απαγάγει τον Μάιο του 2016 την ισπανοκολομβιανή δημοσιογράφο Σαλούδ Ερνάντες και δύο ρεπόρτερς του τηλεοπτικού δικτύου RCN, πριν τους παραδώσει έπειτα από τέσσερις ημέρες σε μια ανθρωπιστική επιτροπή.

Ο ELN άρχισε τον Φεβρουάριο στο Κίτο του Ισημερινού διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης μετά την αντίστοιχη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Μπογοτά με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)