to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 22.06.2017

Κοινωνία

Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης από το λιμενικό ο θάνατος προσφύγων στο Φαρμακονήσι το 2014

Με απόφαση του δικαστηρίου, ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί σύντομα ο 21χρονος Σύρος που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 145 ετών και 3 μηνών καθώς και σε πρόστιμο 570.500 ευρώ, ως διακινητής των μεταναστών και πλοίαρχος της μοιραίας βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα.


Το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου του 2014 με θύματα 8 παιδιά και 3 γυναίκες από το Αφγανιστάν στο Φαρμακονήσι εκδικάστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο έκρινε ότι ο θάνατος των προσφύγων επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από το Λιμενικό τηε Ελλάδας.

Με απόφαση του δικαστηρίου, ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί σύντομα ο 21χρονος Σύρος που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 145 ετών και 3 μηνών καθώς και σε πρόστιμο 570.500 ευρώ, ως διακινητής των μεταναστών και πλοίαρχος της μοιραίας βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, παρά τις αντίθετες μαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου 2014, πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες από το Αφγανιστάν ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους. Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγγείλει τότε οι επιζώντες, στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα. Μάλιστα είχαν υπάρξει καταγγελίες από μετανάστες ότι άντρες του Λιμενικού τους εμπόδισαν να σώσουν ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα κι ότι δέχτηκαν απειλές για να μην δώσουν λεπτομέρειες για τα όσα σημειώθηκαν στο ναυάγιο.

Έρευνα τότε για το συμβάν είχε ζητήσει η Διεθνής Αμνηστία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε διαψεύσει τις μαρτυρίες των 16 επιζώντων υποστηρίζοντας πως «ήθελαν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα».

Η υπόθεση βρίσκεται επίσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)