to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 21.06.2017

Διεθνή

36χρονος Μαροκινός ο δράστης της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών

Ο δράστης της αποτυχημένης επίθεσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών ήταν ένας 36χρονος Μαροκινός


Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών χθες μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πυροδοτήσει μια βόμβα με καρφιά που είχε κρύψει σε μια βαλίτσα ήταν μαροκινός υπήκοος, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος δεν είχε ιστορικό υπόπτου για τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ένας εισαγγελέας.

Ο Έρικ βαν ντερ Σιπτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα αρχικά του άνδρα ήταν Ο.Ζ. και πως το σπίτι του στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών έχει ερευνηθεί. Είπε πως ο άνδρας δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» --ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά-- προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από στρατιώτες που βρίσκονταν σε περιπολία.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα αναφέρεται πως ο άνδρας εισήλθε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών στις 8.39 μ.μ. (9.39 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χθες και ενώθηκε με μια ομάδα επιβατών στο υπόγειο τμήμα του σταθμού.

Στις 8.44 μ.μ. άρπαξε τη βαλίτσα του και, φωνάζοντας, προκάλεσε μερική έκρηξη από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς αλλά είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η βαλίτσα.

Ο άνδρας άφησε τότε την καιόμενη βαλίτσα και προχώρησε στην αποβάθρα «αναζητώντας τον διευθυντή του σταθμού». Ενώ βρισκόταν μακριά, η βαλίτσα του, που περιείχε καρφιά και φιάλες αερίου, εξερράγη για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά πιο ισχυρά, αλλά ούτε και τότε πλήρως.

Ο άνδρας επέστρεψε στην αίθουσα όπου είχε αφήσει τη βαλίτσα και εφόρμησε σε έναν στρατιώτη που περιπολούσε στον σταθμό, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ο στρατιώτης άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τον άνδρα πολλές φορές και σκοτώνοντάς τον επί τόπου.

«Δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά», αναφέρεται στη δήλωση του εισαγγελέα.

Ανησυχία στο Βέλγιο

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει το χτεσινοβραδινό τρομοκρατικό συμβάν στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών με τον σημερινό βελγικό Τύπο να υπογραμμίζει ότι «ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επανέρχεται δριμύτερος» αλλά και με τα εγκώμια να περισσεύουν για τα «ταχύτατα αντανακλαστικά» των δυνάμεων ασφαλείας και την «σωτήρια» παρουσία τους στους δρόμους των Βρυξελλών.

Για «τρόμο» που προκάλεσε το χτεσινό περιστατικό, στην καρδιά μάλιστα των Βρυξελλών, μιλάει η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο προβάλλοντας την ακαριαία αντίδραση των στρατιωτών, οι οποίοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον επίδοξο μακελάρη πριν πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Η εφημερίδα απονέμει στο κύριο άρθρο της εύσημα στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες με την συνεχή και έντονη παρουσία τους στους δρόμους των Βρυξελλών (που έχει επικριθεί από πολλούς) κατάφεραν να αποσοβήσουν μια τρομοκρατική επίθεση και ως εκ τούτου πρέπει να πιστωθούν όλη την επιτυχία αποδεικνύοντας ότι τελικά το Βέλγιο «δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘failed state' όπως το αποκαλούν πολλοί στο εξωτερικό».

Την σωτήρια επέμβαση των Βέλγων στρατιωτών που απέτρεψαν την επίθεση στην καρδιά των Βρυξελλών εξουδετερώνοντας τον επίδοξο βομβιστή προβάλλει τέλος και η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

 

Πληροφορίες: Russia Today, The Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)