to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξακολουθούν να διχάζουν το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ ζητήματα που άπτονται της βιολογικής γεωργίας

Ο ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς που αφορούν στο status quo για την θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση της παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών ψαριών από την ίδια επιχείρηση, πρακτική που σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. Επίσης διαφώνησε με την πρακτική των «οριοθετημένων παρτεριών» η οποία δεν βασίζεται στην αποκλειστική σύνδεση φυτού και εδάφους.


Τα ζητήματα που άπτονται της βιολογικής γεωργίας εξακολουθούν να διχάζουν το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Με το πέρας της συζήτησης, αποφασίστηκε η Προεδρία να υποβάλει νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και το αποτέλεσμα μιας πιθανής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετηθεί από τους υπουργούς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Ιουλίου. Στην παρέμβασή του ο Χ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χρυσή τομή για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι προσπάθειες για σύγκλιση και εναρμόνιση, ωστόσο, σημείωσε, ότι η απόρριψη της πρότασης θα παγιώσει ή και θα οξύνει τις ήδη διαπιστωμένες διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές των εθνικών διοικήσεων. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς για το ετερογενές πολλαπλασιαστικό υλικό, η χρήση του οποίου θα δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους βιοκαλλιεργητές, θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των τοπικών γενετικών πόρων και θα δώσει περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για τους δημιουργούς φυτικών ποικιλιών. Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών θα υποστηρίζαμε κάθε προσπάθεια που θα βαδίσει στη λογική της σύγκλισης και πλήρους εναρμόνισης ανάμεσα στα ΚΜ. Ο Χ. Κασίμης υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς που αφορούν στο status quo για την θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση της παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών ψαριών από την ίδια επιχείρηση, πρακτική που σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. Επίσης διαφώνησε με την πρακτική των «οριοθετημένων παρτεριών» η οποία δεν βασίζεται στην αποκλειστική σύνδεση φυτού και εδάφους.

Για την κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων, ο γενικός γραμματέας ανέφερε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των ευαίσθητων ευρωπαϊκών προϊόντων. Ειδικότερα για τη ζάχαρη σημείωσε την ανάγκη για ομαλή μετάβαση του τομέα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και την αποφυγή εγκατάλειψης της καλλιέργειας των σακχαρότευτλων μετά τη λήξη των ποσοστώσεων.

Για τα οπωροκηπευτικά καλωσόρισε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία συμπερίληψης και του ακτινιδίου στον κατάλογο των φρούτων που ενισχύονται από τα έκτακτα μέτρα. Τέλος, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για τη χώρα του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος αξιοποιεί τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπου, κατά κανόνα, αποτελεί και τον κύριο παραγωγικό κλάδο.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)