to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 12.06.2017

Διεθνή

Τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης

Ο κ. Αναστασιάδης άρχισε την επίσκεψή του στον Λίβανο με συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Μισιέλ Αούν, που επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβάνου.


Την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου αυτό το χρόνο στην Κύπρο, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της επίσημης τριήμερης επίσκεψής του στο Λίβανο.
Ο κ. Αναστασιάδης άρχισε την επίσκεψή του με συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Μισιέλ Αούν, που επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβάνου.
Το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Λιβάνου και ακολούθως οι δύο Πρόεδροι παρακάθησαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Ν. Αναστασιάδης θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο Λιβανέζος ομόλογός του, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Μαρωνιτών, Μπεχάρα Μπούτρος Ράι.

Κατά την παραμονή του στο Λίβανο, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον μέγα μουφτή, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τον ορθόδοξο πατριάρχη Αντιοχείας και τον πατριάρχη Αρμενίων.

Θα προσφωνήσει, επίσης, το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου, το οποίο συνδιοργανώνουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κύπρου με το Λίβανο, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με το Λιβανέζο Πρόεδρο Μισιέλ Αούν στη Βηρυτό, ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους είναι διαχρονικά εξαίρετοι και οι τομείς της συνεργασίας τους πολλαπλοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήρε επίσης τον ρόλο και τη γενναιοδωρία του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί πέραν του 1,5 εκατομμυρίου Σύρους πρόσφυγες, και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος στέκει και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του.

Είπε επίσης, ότι προβλέπει να φιλοξενήσει τον κ. Αούν στην Κύπρο, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην πρώτη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν το τέλος του 2017.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μέσω του κοινού εγγράφου που κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, πως αναμένει ότι οι συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι επικεντρωμένες, και με στόχο να αποφέρουν αποτελέσματα.

«Ελπίζουμε η Τουρκία να εμπλακεί επιτέλους εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να υποβάλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος δεν ξεχνά τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος φιλοξενώντας οικογένειες από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Αναστασιάδης ενθαρρύνουν την ένταση του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της Ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη φιλελευθεροποίησης των συνθηκών εισαγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από τον Λίβανο στην Κύπρο με την πιθανότητα εξαγωγών τους προς την αγορά της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αούν είπε ότι ο Λίβανος στηρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα της χώρας και του λαού της.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν επίσης για την πρωτοβουλία της Κύπρου σε σχέση με την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων - πρωτοβουλία που στηρίζει απόλυτα ο Λίβανος.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)