to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 08.06.2017

Πολιτισμός

ΥΠΠΟ: «Η επανέκθεση του Επιγραφικού Μουσείου έχει κεντρική ιδέα την Ιστορία μέσα από τους λίθους»

Στην επανέκθεση δύο αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013, αναφέρεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του.


Στην επανέκθεση δύο αιθουσών του Επιγραφικού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013, αναφέρεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνεται, η επανέκθεση (που εγκαινιάστηκε στις 25/5) έχει κεντρική ιδέα την Ιστορία μέσα από τους λίθους, δηλαδή τις ιστορικές και κοινωνικές πληροφορίες που παρέχουν τα ενεπίγραφα μνημεία και τη σημασία τους για τη γνώση των διαφόρων πτυχών του βίου των αρχαίων Ελλήνων. 

«Οι επιγραφές παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες με παράλληλη χρονολογική οργάνωση και με πλούσιο πληροφοριακό υλικό, επιτοίχιο και ψηφιακό και ειδικό ενημερωτικό έντυπο, ώστε να γίνουν πιο προσιτές στο ευρύ, αλλά και το επιστημονικό κοινό», ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα:

- Στην αίθουσα 11 (πορφυρή αίθουσα) παρουσιάζεται η γέννηση και η εξέλιξη της γραφής στον ελλαδικό χώρο: Η προέλευση του ελληνικού αλφάβητου και το είδος των πρωϊμότερων σωζόμενων αρχαίων ελληνικών επιγραφών, οι τρόποι γραφής των αρχαίων, τα τοπικά αλφάβητα με παραδείγματα επιγραφών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και τα είδη των επιγραφών που απαντούν την αρχαϊκή περίοδο, δηλαδή νόμοι, αναθηματικές και επιτύμβιες επιγραφές.

- Στην αίθουσα 9 (κυανή αίθουσα) παρουσιάζονται όψεις της δημόσιας ζωής μέσα από ένα ανθολόγιο σημαντικών ενεπίγραφων μνημείων που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Αττική. Οι επιγραφές εντάσσονται σε εννέα ενότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης πληροφορείται για τα αρχαία ψηφίσματα, την απονομή τιμών σε Αθηναίους και ξένους πολίτες, τη λατρεία, τον θεσμό της χορηγίας και τα δημόσια επιτύμβια μνημεία. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Πόλεμος βίαιος διδάσκαλος» από τη θεατρική ομάδα «Θουκυδίδης δραματικός», σε κείμενο-δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και Γιάννη Παναγόπουλου και παραγωγή του Μορφωτικού και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)