to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη φυλακή για 13 χρόνια με ανύπαρκτα στοιχεία – Το χρονικό μιας παράλογης απόφασης

Μια κατηγορία ανυπόστατη και στοιχεία ανύπαρκτα είναι τα βασικά σημεία μιας υπόθεσης που, κόντρα σε κάθε λογική, έστειλε την Ηριάννα Β.Λ. στη φυλακή με ποινή 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα και χωρίς κανένα ελαφρυντικό.


Η απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε με τον πιο ακραίο τρόπο το παράλογο μιας ιστορίας που ξεκίνησε να ξετυλίγεται μερικά χρόνια πριν και η οποία άρχισε να «δένει» με βάση αυθαίρετα σενάρια και ανύπαρκτα, κατασκευασμένα στοιχεία.

Οι κατηγορίες

Με βάση την απόφαση που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ηριάννα κατηγορήθηκε για ένταξη και συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και για λήψη, μεταφορά και απόκρυψη όπλων. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας, η μόνη της «σύνδεση» ήταν η σχέση με τον σύντροφό της, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2011 με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αθωώθηκε ωστόσο ομόφωνα και αμετάκλητα από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.

Αυτή η αθωωτική απόφαση, ωστόσο, δεν φαίνεται να «πτόησε» τους εισαγγελείς και τους δικαστές στην υπόθεση της Ηριάννας. Εκτός από τη σχέση με τον σύντροφό της, η κοπέλα κατηγορείται με βάση ένα «εύρημα» της αντιτρομοκρατικής, η οποία επικαλείται το… αλάθητό της, καθώς το «εύρημα» δεν υπάρχει πλέον… Με βάση τα παραπάνω ανύπαρκτα στοιχεία και παρόλο που η ίδια ήταν βέβαιη ότι θα αθωωθεί, δυστυχώς διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Η δικαστική περιπέτεια και η αναιτιολόγητη απόφαση της κάθειρξης 13 χρόνων χωρίς στοιχεία, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της δικαιοσύνης, για το πώς παίρνουν αποφάσεις εισαγγελείς και δικαστές, αλλά και για το πόσο εύκολο είναι τελικά να βρεθεί κάποιος από τη μια μέρα στην άλλη, με βάση ένα αυθαίρετο σενάριο (με πρόφαση θέματα τρομοκρατίας), στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκινούν το 2011 όταν μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι όπου βρισκόταν με τον σύντροφό της, οδηγούνται στον ανακριτή. Η Ηριάννα τότε δίνει DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα και αφήνεται ελεύθερη. Ο σύντροφός της αφήνεται, επίσης, ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους, καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με μόνα «στοιχεία» τη φιλική σχέση με άτομα που ήταν ύποπτα – δεν είχαν όμως τότε κατηγορηθεί – για συμμετοχή στους Πυρήνες.

Στη συνέχεια παραπέμπεται σε δίκη και αθωώνεται αμετάκλητα καθώς όπως αναφέρει η αθωωτική απόφαση «δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»)».

Δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του συντρόφου της Ηριάννας, εκδίδεται ένταλμα σύλληψής της το οποίο την εμπλέκει τόσο με τους «Πυρήνες» – με μόνη σύνδεση τη σχέση με τον σύντροφό της – όσο και με όπλο που βρέθηκε το 2011 στην Πολυτεχνειούπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνδέει μέρος του DNA της Ηριάννας «με μείγμα DNA τουλάχιστον 2 ατόμων εκ των οποίων το ένα γυναίκας», όπως αναφέρει η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων που βγαίνει τον Οκτώβριο του 2012.

Όπως αναφέρει στο altsantiri.gr ο συνήγορος υπεράσπισης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων, Θεόδωρος Μαντάς, «μετά το ένταλμα σύλληψης, η Ηριάννα απολογείται και αφήνεται ελεύθερη από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, κ. Μόκα, με περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση στην Αντιτρομοκρατική την 1η, 10η και 20η κάθε μήνα και την απαγόρευση συναναστροφής με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (που είχαν κατηγορηθεί ή ήταν υπόδικοι) πλην του συντρόφου της».

Τα ανύπαρκτα στοιχεία και το «εξαντλημένο δείγμα DNA»

«Την επόμενη κιόλας μέρα της ανάκρισης», αναφέρει ο κ. Μαντάς, «καταθέτουμε αίτηση για επανάληψη της διαδικασίας και διορισμό τεχνικού συμβούλου, του κ. Φιτσιάλου Γεώργιου, ο οποίος, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων. Η απάντηση που έρχεται από τα εργαστήρια της ΔΑΕΕΒ (σ.σ Αντιτρομοκρατική) είναι ότι δεν υπάρχει δείγμα γιατί έχει κατακερματιστεί, δεν μπορεί δηλαδή να επαναληφθεί η διαδικασία γιατί ουσιαστικά αναλώθηκε στην πραγματογνωμοσύνη της αντιτρομοκρατικής. Απάντηση η οποία είναι απαράδεκτη».

Ο κ. Μαντάς, συνεχίζει: «Εν όψει παραπομπής στο συμβούλιο καταθέτουμε έκθεση του κ. Φιτσιάλου που λέει ότι προφανώς και το δείγμα αυτό δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με το δείγμα της Ηριάννας και έχουμε μια εισαγγελική πρόταση η οποία αφομοιώθηκε και από το βούλευμα ότι υπάρχουν δύο αντιτιθέμενες μεταξύ τους απόψεις ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Έτσι πρέπει η διαδικασία να υποβληθεί στη βάση της ακροαματικής διαδικασίας προκειμένου να εξαχθεί ασφαλής δικανική πεποίθηση. Άρα η παραπομπή δεν γίνεται βάση βάσιμων ενδείξεων αλλά αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια από τις δύο επιστημονικές απόψεις είναι η ορθή».

Από την πλευρά του, ο σύντροφός της σχολιάζει στο altsantiri.gr «δεν είναι ότι παλεύουμε απλά με κάτι άδικο, αλλά με το παράλογο».

Σύμφωνα με την έκθεση του διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας, γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, Γιώργου Φίτσιαλου, η ποσότητα που βρέθηκε στο όπλο, η οποία ήταν 174 pg, είναι κάτω από το κατώτατο όριο των 200 pg, όπως το ορίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντάς «το δείγμα είναι κακό από άποψη ποσότητας αλλά και από άποψη ποιότητας δεδομένου ότι μας ήρθε απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει επανέλεγχος γιατί το δείγμα είχε αναλωθεί».

Oι αποκλίσεις από τους κανόνες, οι ελλείψεις και οι αυθαιρεσίες της έκθεσης είναι εμφανείς και από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση του γενετικού προφίλ αλλά μερική, και βάσει αυτής η διεθνής επιστημονική κοινότητα επιτάσσει να σταματήσει η έρευνα».

Φυσικά αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά η Ηριάννα παραπέμφθηκε σε δίκη και μάλιστα καταδικάστηκε με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία, όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει είναι ανύπαρκτα.

Το εξοργιστικό εκτός από την εξοντωτική και άδικη ποινή της κάθειρξης, είναι ότι δεν χορηγήθηκε ούτε ένα ελαφρυντικό, παρόλο που όσο διαρκούσε η δικαστική περιπέτεια, η Ηριάννα, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντάς, «ολοκλήρωσε τη σχολή της στη φιλοσοφική, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφική στο τμήμα της Γλωσσολογίας, είναι πλέον υποψήφια διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτιδα στο ΕΚΠΑ. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της επιστημονικής της κατάρτισης κάναμε δύο φορές αίτηση στο συμβούλιο εφετών να αρθεί ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για να πάει σε δύο συνέδρια στο εξωτερικό. Το συμβούλιο εφετών παρόλο που μιλάμε για τρομοκρατία την άφησε δύο φορές να φύγει στο εξωτερικό και εννοείται εκείνη επέστρεψε και τηρούσε πάντοτε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους».

Ο κ. Μαντάς καταλήγει ότι «η μόνη αιτιολογία για τη μη χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος έως την έφεση (δηλαδή να βρίσκεται έξω από τη φυλακή μέχρι το εφετείο) ήταν “τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης” και τίποτα άλλο…».

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η Ηριάννα βρίσκεται στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, όπου καλείται να αντιμετωπίσει τη βίαιη αυτή πραγματικότητα που έχει έρθει στη ζωή της, εξαιτίας παράλογων αποφάσεων της Δικαιοσύνης και ενός συστήματος που δεν διστάζει να «συνθλίψει» ανθρώπους ακόμα και χωρίς στοιχεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)