to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

#GDtrial: «Μια επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι εν δυνάμει δολοφονική επίθεση»

Συνεχίζεται στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με καταθέσεις μαρτύρων. Σήμερα, Τρίτη, στην 161η δικάσιμο αναμένεται να καταθέσει ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.


Οι καταθέσεις μαρτύρων της εβδομάδας που πέρασε ολοκληρώθηκαν με την μαρτυρία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου, για την επίθεση που δέχτηκε  ο ίδιος πισώπλατα με χτύπημα στο κεφάλι από χρυσαυγίτες, έξω από το Εφετείο, ενώ κάλυπτε μαζί με άλλους  δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ την μεταγωγή των Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού οι οποίοι οδηγούνταν στο δικαστήριο προκειμένου ν' απολογηθούν.

Ο μάρτυρας, επαγγελματίας φωτορεπόρτερ απο το 1997, εργάζεται στα ΜΜΕ εως σήμερα, εξεταζόμενος από την έδρα, αρχικά, περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης της μέρας. Περίπου 200 χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρωθεί στην συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως περιμένοντας την κλούβα που θα έφερνε το δικαστήριο των αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης και δυο πρωτοκλασάτα στελέχη της προκειμένου ν’ απολογηθούν.

Χτυπώντας επιδοκιμαστικά την κλούβα…

«Είχαμε έρθει για να καλύψουμε την μεταγωγή τριών βουλευτών της ΧΑ και είχαμε μαζευτεί στα σκαλοπάτια της Λουκάρεως προκειμένου να καλύψουμε το γεγονός. Παράλληλα περίπου 200 άτομα υποστηρικτές της ΧΑ βρίσκονταν σε συγκέντρωση στην γωνία Αλεξάνδρας και Λουκάρεως. Καταλάβαμε πως είναι χρυσαυγίτες απο τα πανό και τις σημαίες».

Μπροστά στους συγκεντρωμένους, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος έδιναν εντολές πως και που θα σταθούν τα πανό και ο κόσμος.

«Όταν έφτασε η κλούβα οι υποστηρικτές πλησίασαν και χτυπούσαν την κλούβα με τις παλάμες σε ένδειξη υποστήριξης των κατηγορουμένων που βρίσκονταν μέσα. Τότε όταν η αστυνομία επιχείρησε να τους απομακρύνει ξεκίνησαν οι συμπλοκές μεταξύ αυτών και της αστυνομίας, μάλιστα έπεσαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Ξεκινήσαμε να πάμε προς τα εκεί, αλλά είχε πάρα πολύ κόσμο και μας πήρε 5 λεπτά για να φτάσουμε. Όταν φτάσαμε, τέλειωνε η ένταση, επικρατούσε σχετική ηρεμία. Εκτοξεύονταν κάποια πέτρα, κανένα μπουκάλι, αλλά όχι κάτι άλλο, είχε τελειώσει η συμπλοκή. Την έκταση του περιστατικού την είδα αργότερα σε βίντεο».


Το διάζωμα, οι…«Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και η επίθεση

Μετά την συμπλοκή μεταξύ ΜΑΤ και των συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών, ο μάρτυρας αποφάσισε να κινηθεί προς την Λ. Αλεξάνδρας, όπου εκεί βρίσκονταν δυο συνάδελφοί του ο Μεν. Μυρίλλας και ο Στρ. Λημνιός:

«Είχε κλείσει το ρεύμα προς Πατησίων από κόσμο και αστυνομία. Πήγα προς τον Α. Πάγο που βρισκόντουσαν δυο ακόμα συνάδελφοι οι Μύριλλας και Λημνιός. Ήμασταν πάνω στο διάζωμα, στο ρεύμα προς Αμπελόκηπους συνεχιζόταν κανονικά η κυκλοφορία. Ξαφνικά μέσα από τους συγκεντρωμένους, έφυγαν τρία άτομα και μας πλησίασαν. Φορούσαν μαύρα γυαλιά και ρούχα και είχαν ξυρισμένα κεφάλια. Με επιθετικό τόνο απευθυνόμενοι και στους τρεις μας, μας είπαν να μην τραβάμε φωτογραφίες. Είπαμε πως δεν τραβάμε, δεν συνέβαινε κάτι για να τραβήξουμε.. Ο ένας έβαλε το χέρι στην φωτογραφική μηχανή..είπε «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι, καθώς μετά ξύπνησα στο οδόστρωμα».

Η αστυνομία θεατής της επίθεσης

Ο Γιάννης Κέμμος βρήκε ξανά τις αισθήσεις του πεσμένος στο οδόστρωμα της ανόδου της Λ. Αλεξάνδρας κι ενώ το ρεύμα δεν είχε διακοπεί. Ένα αυτοκίνητο φρέναρε την τελευταία στιγμή. Τι είχε συμβεί;

«Όταν συνήλθα προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε και βρέθηκα στο έδαφος. Όπως μου είπαν, ήρθε άτομο από πίσω και με χτύπησε στο κεφάλι, ενώ οι άλλοι τρείς ήταν μπροστά μου. Πέφτοντας με κλώτσησε και ένας με άρβυλα στο πρόσωπο. Ήμουν μπροστά στις ρόδες ενός αυτοκινήτου που σταμάτησε, για να μην με πατήσει όπως μου είπαν μετά. Μπήκε μπροστά σ' αυτούς ο Μυρίλλας για να διακόψει την επίθεση, ενώ ένας απ' αυτούς που ήταν συγκεντρωμένοι βγήκε και φώναξε: "Σιγά, θα σκοτώσεις άνθρωπο!". Όπως μου μετέφεραν οι συνάδελφοι φορούσε μαύρα ρούχα, μαύρα γυαλιά και είχε ξυρισμένο κεφάλι».

Ο μάρτυρας μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Είχε εσωτερικά τραύματα από την κλωτσιά που δέχτηκε στο πρόσωπο, ωστόσο δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Όπως κατέθεσε για αρκετό καιρό μετά έτρεμαν τα χέρια του.

Στις ερωτήσεις της η Εισαγγελέας ζήτησε  να μάθει αν ο μάρτυρας κατέθεσε μήνυση, ο μάρτυρας είπε πως δεν το έκανε καθώς δεν υπήρξε ούτε μια προσαγωγή, παρ’ όλο που η αστυνομία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον της Προέδρου που ρώτησε τον Γιάννη Κέμμο που βρισκόταν οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκε:

Πρόεδρος: Αστυνομία υπήρχε εκεί;

Μάρτυρας: Ναι, υπήρχε και μοτοσικλέτα αστυνομίας, 6-7 μέτρα δίπλα του η διμοιρία, άλλοι αξιωματικοί από πίσω.

Πρόεδρος: Ήταν ορατό το περιστατικό; Σε τι απόσταση ήταν οι αστυνομικοί;

Μάρτυρας: Ήταν 7 μέτρα απόσταση. Σίγουρα έγινε αντιληπτό.

Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας εξήγησε στο δικαστήριο πως δεν του έχει συμβεί όταν καλύπτει συγκεντρώσεις κομμάτων να του πουν «μην τραβάς» ή να του επιτεθούν, όπως συνέβη με την ΧΑ.

Γιάννης Κέμμος: «Κάθε επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι εν δυνάμει δολοφονική επίθεση»

Η πολιτική αγωγή υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα τόσο για την επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος, όσο και για επιθέσεις της ΧΑ σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, αλλα και για την δράση της οργάνωσης γενικότερα:

Συνήγορος: Από την έναρξη του επαγγέλματός σας ή και πριν, από την εμπειρία σας έχετε γνώση της δράσης της ΧΑ;

Μάρτυρας: Έχω αρκετή για να κρατιέμαι μακριά.

Συνήγορος:  «Με χτύπησε» είπατε «με κλωτσιά στο πρόσωπο με άρβυλο». Πώς το χαρακτηρίζετε;

Μάρτυρας: Για μένα κάθε επίθεση που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, είναι εν δυνάμει δολοφονική επίθεση.

Ο Γιάννης Κέμμος κατέθεσε πως έχει διαβάσει για ομάδες κρούσης, τάγματα εφόδου και επιθέσεις της ΧΑ, την δολοφονία Φύσσα, όμως ο ίδιος δεν υπήρξε παρών στα γεγονότα.

Συνήγορος: Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας για τον Κασιδιάρη να έχει βιαιοπραγήσει κατά οπερατέρ;

Μάρτυρας: Έχω δει να χτυπάει κάμεραμαν.

Συνήγορος: Τι εικόνα σας δίνει;

Μάρτυρας: Ότι μάλλον δεν συμπαθούν τα ΜΜΕ.

Η υπεράσπιση που στο άκουσμα της απάντησης του μάρτυρα πως έχει διαβάσει ή δει στα ΜΜΕ περιστατικά επιθέσεων της ΧΑ, όπως αυτό της επίθεσης στο ΠΑΜΕ σχολίασε περιπαικτικά «Φωτορεπόρτερ είναι, τι να διαβάσει»  έκανε με τη σειρά της ερωτήσεις στον μάρτυρα.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως αν ο μάρτυρας έχει δεχτεί επίθεση καλύπτοντας εκδηλώσεις άλλου κόμματος, αν του έχουν ζητήσει να μην φωτογραφίσει, αν νιώθει κίνδυνο, αν άλλοι πολιτικοί του έχουν φερθεί με παρόμοιο τρόπο σε περίπτωση φωτογράφισης κ.α. Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν του έχει συμβεί σε συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων κάτι ανάλογο και πως όταν υπάρχει δημόσια συνάθροιση δεν καταλαβαίνει για ποιόν λόγο να φοβούνται να φωτογραφηθούν, εξηγώντας πως ούτως ή άλλως δεν φωτογράφιζε, αφού τίποτα δεν συνέβαινε. Κάτι που περιέγραψε ακόμα ο μάρτυρας ήταν η....αμφιθυμία της ΧΑ ως προς την κάλυψη εκδηλώσεών της. Καλούν , απο τη μια, φωτογραφουν κι απ' αλλη τους διώχνουν  λέγοντας τους να φύγουν και να μην τραβούν πλάνα.

Κάλυψη από τα ΜΜΕ και ΧΑ

Η απάντηση σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης «Πώς έχουν αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ τη ΧΑ;» η απάντηση του μάρτυρα ήταν «Νομίζω ότι είχε προβολή και αρκετή προβολή θα έλεγα. Μέχρι ένα σημείο ήταν και σε όλα τα πάνελ. Και προσωπικές συνεντεύξεις θυμάμαι και μεγάλη προβολή γενικά. Ήταν και πρόεδροι κόμματος αργότερα αυτοί που τους έκαναν συνεντεύξεις…».

Διαφωτιστική ήταν και η απάντηση του μάρτυρα σε… ερώτηση-«παγίδα» συνηγόρου υπεράσπισης για την κάλυψη επεισοδίων και σε ό,τι αφορά την επίθεση που δέχτηκε από χρυσαυγίτες ο μάρτυρας:

Συνήγορος: Βλέπω πως κάνετε μαχητικό ρεπορτάζ. Βλέπω φωτογραφία σας εδώ, στο μετρό σε συγκέντρωση όπου ροπαλοφόρος επιτίθεται σε αστυνομικό τραβηγμένη από πολύ κοντά

Μάρτυρας: Δεν είναι τόσο κοντά, ξεγελάει ο φακός, η απόσταση μπορεί να είναι και πάνω από 4 μέτρα

Συνήγορος: Νιώθατε ασφάλεια να το κάνετε αυτό και μάλιστα σε κλειστό χώρο;

Μάρτυρας: Όχι

Συνήγορος: Με την ΧΑ γιατί είπατε πως νιώθετε ανασφάλεια; Σήμερα θα ξανακαλύπτετε τέτοιο περιστατικό;

Μάρτυρας: Γιατί όταν πηγαίνω σε συγκέντρωση πολιτικής οργάνωσης δεν περιμένω πως θα μου συμβεί κακό, για να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος όπως στην άλλη περίπτωση. Όταν καλύπτεις ένα κόμμα δεν υπάρχει κίνδυνος...

Συνήγορος: Γιατί λοιπόν φοβάστε για τις συγκεντρώσεις της ΧΑ;

Μάρτυρας:  Γιατί όταν πάω, γενικά, να καλύψω συγκέντρωση οργάνωσης δεν πάω με ειδικό μπουφάν και να είμαι σε επιφυλακή να μη μου επιτεθούν.

Η υπεράσπιση ρώτησε γιατί να επιτεθούν σ’ αυτόν κι όχι σε κάποιον απ’ τους άλλους δυο συναδέλφους του μάρτυρα που βρισκόταν στο διάζωμα:

Συνήγορος: Γιατί επετέθησαν σ' εσάς και όχι στους συναδέλφους σας;

Μάρτυρας: Όταν δείτε τον συνάδελφο που θα έρθει να καταθέσει θα καταλάβετε γιατί ήμουν εγώ κι όχι εκείνος… ήμουν βολικός.

Συνήγορος: Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Ύψος 1.90, σωματώδης, αυτός μπήκε μπροστά όταν μου επιτέθηκαν. Πως να του επιτεθούν...

Ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσή του και αύριο αναμένεται να καταθέσει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωαν. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)