to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:16 | 03.06.2017

Διεθνή

Έως και 10 χρόνια κάθειρξη σε Αυστριακούς που πήγαν με τις οικογένειές τους να ζήσουν με τον ISIS

Η αυστριακή δικαιοσύνη καταδίκασε χθες βράδυ σε ποινές έως και δέκα ετών κάθειρξης δυο ζευγάρια που πήγαν να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους στη Συρία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


Συνολικά οκτώ παιδιά, το μικρότερο από τα οποία ήταν δύο ετών, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους γονείς τους σε αυτή τη μετακόμιση από το Γκρατς στη νότια Συρία, τον Δεκέμβριο του 2014.

Εκεί, με τις οικογένειές τους φιλοξενούμενες του ΙΚ, τα παιδιά αναγκάστηκαν να παρακολουθούν βίντεο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ορισμένα εκ των οποίων περιείχαν εκτελέσεις, ενώ ένα αγόρι επτά ετών παρέστη σε έναν αποκεφαλισμό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ο ένας από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 49 ετών, κατέθεσε ενώπιον των δικαστών ότι εντάχθηκε στη τζιχαντιστική οργάνωση και εργάστηκε ως «μασέρ» για τους μαχητές του ΙΚ.

«Είχα ακούσει σε ένα τζαμί στο Γκρατς ότι εκεί κάτω, μπορούσες να ζήσεις σύμφωνα με το Ισλάμ, με ελευθερία για τις γυναίκες και τα παιδιά», είπε στο δικαστήριο του Γκρατς, όπου διεξήχθη η δίκη.

Ο άλλος κατηγορούμενος, 38 ετών, παραδέχθηκε ότι είχε ενταχθεί στο ΙΚ, αλλά αρνήθηκε ότι είχε τεθεί επικεφαλής μιας μάχιμης μονάδας.

Τέσσερα από τα παιδιά κατέθεσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης στη δίκη και ανέφεραν ότι οι πατέρες τους πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση.

Η μία μητέρα δικαιολόγησε το γεγονός ότι οι κόρες της, 7 και 11 ετών, φορούσαν μπούρκα και ακόμη και γάντια λέγοντας πως «ήταν υποχρεωτικό».

Οι δυσκολίες της ζωής στη Συρία οδήγησαν τις οικογένειες να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής τον Απρίλιο του 2016. Οι αρχές της Τουρκίας προχώρησαν στην έκδοσή τους στην Αυστρία. Τα παιδιά ανατέθηκαν στις υπηρεσίες φροντίδας ανηλίκων.

Οι τέσσερις ενήλικοι, οι τρεις Αυστριακοί με καταγωγή από τη Βοσνία, κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία ότι ανήκαν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και στις κατηγορίες για «κακομεταχείριση και αμέλεια» των παιδιών τους.

Στα τρία από τα τέσσερα πρόσωπα αυτά επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης δέκα ετών και στο τέταρτο ποινή κάθειρξης εννιά ετών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)