to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 02.06.2017

Οικονομία

Β. Αποστόλου: Πριν το τέλος του 2017 θα αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές της Κοζάνης που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση

Την δέσμευσή του στους δενδροκαλλιεργητές των Πύργων και του Μεσόβουνου Εορδαίας Κοζάνης ότι "θα ολοκληρωθούν γρήγορα όλοι οι έλεγχοι και οι ενέργειες από τον ΕΛΓΑ", ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις πριν το τέλος του 2017, μετέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στην συνάντησή του με τους αγρότες στο κοινοτικό κατάστημα των Πύργων.


Ο κ. Αποστόλου, που συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουραμπιέ, επισκέφθηκε αγροκτήματα στην περιοχή των Πύργων και του Μεσόβουνου και συνομίλησε με παραγωγούς όπου οι καλλιέργειες τους με κεράσια και μήλα υπέστησαν σοβαρές ζημίες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, παρότι διέθεταν αντιχαλαζιακή προστασία. Όπως δήλωσε "η καταστροφή που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική" και διαβεβαίωσε ότι "θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις που καλύπτουν το ύψους των ζημιών".

Απευθυνόμενος στους αγρότες, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο της κοινότητα Πύργων, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι αποφάσισε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές σε δυο πρωτοπόρες αγροτικές δραστηριότητες στον ελλαδικό χώρο, που είναι το κεράσι κα το μήλο.

Οι Πύργοι κα το Μεσόβουνο Εορδαίας είναι δύο περιοχές που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τα οποία στο σύνολο τους εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι παρέμειναν και άλλοι επέστρεψαν στα χωριά τους και έκαναν σημαντικές επενδύσεις σε δυναμικές δενδροκαλλιέργειες μήλου και κερασιού.

Ο υπουργός, κάλεσε τους νέους και όσους έχουν υποβάλλει αίτημα για ένταξή τους στο πρόγαμά νέων αγροτών, να αγκαλιάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατηγική ανάπτυξης των αρωματικών φυτών και υποσχέθηκε, σε πρώτη φάση, ότι οι εκατό νέοι αγρότες, που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις από την περιοχή της Εορδαίας, θα τους παραχωρηθούν συνολικά 1000 στρέμματα από δημόσιες εκτάσεις για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Εξήγησε, ότι επιθυμία του υπουργείου είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, από 40000 στρέμματα που είναι σήμερα να φτάσει σε ένα χρόνο τα 100000 στρέμματα. Ανέφερε, ότι η Κοζάνη έχει το φυσικό πλεονέκτημα εξ αιτίας του υπεδάφους, του μικροκλίματος, αλλά και της καλής τεχνογνωσίας αφού ήδη καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα ενώ υπάρχουν ήδη και μεταποιητικές μονάδες που επεξεργάζονται τα αρωματικά φυτά.

Συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειας και αγροτών, όπου θα ασχοληθεί με την παραχώρησή των πρώτων 1000 στρεμμάτων, ενώ ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα αναλάβει να στηρίξει με την τεχνογνωσία του την προσπάθεια των νέων αγροτών. "Δεν θα εγκαταλείψουμε το κλάδο και το νέο εγχείρημα στην τύχη του όπως έγινε στο παρελθόν", κατέληξε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Πολλοί αγρότες ζήτησαν να καταβληθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, άλλοι ζήτησαν να αυξηθεί το ποσοστό επιχορήγησης, στην εγκατάσταση δικτυών αντιοχαλαζικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ενώ κάποιοι έθεσαν με ένταση το θέμα της φορολογίας που εξανεμίζει τα ελάχιστα εισοδήματά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)