to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 02.06.2017

Οικονομία

ESM: Αύξηση κατά 9 δισ. ευρώ των ανταλλαγών ελληνικών ομολόγων

Το Διοικητικό συμβούλιο του ESM θα αντισταθμίσει προγραμματισμένες μειώσεις των χρηματοδοτικών του αναγκών λόγω της εξαιρετικής απόδοσης της ισπανικής οικονομίας και της διαχείρισης ρευστότητας, με αύξηση 9 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέτρα ελάφρυνσης για την Ελλάδα.


Το Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης έχει αυξήσει το χρηματοδοτικό του πλάνο για το τρέχον έτος κατά 4,5 δις. ευρώ εξαιτίας των μέτρων ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης θα ενισχύσουν τη χρηματοδότησή τους σε 61,5 δις. ευρώ φέτος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, το ποσό που θα αντλήσει το EFSF φέτος θα αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ, από τα 40 δισ. στα 49 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το ποσό που θα αντλήσει ο ESM θα μειωθεί κατά 4,5 δισ. ευρώ, από τα 17 δισ. στα 12,5 δισ. ευρώ.

Tο Διοικητικό συμβούλιο του ESM αναφέρει πως λόγω της εξαιρετικής απόδοσης της ισπανικής οικονομίας και της διαχείρισης ρευστότητας, παρατηρήθηκε μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών του για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 κατά 4,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του EFSF για φέτος θα αυξηθούν κατά 9 δισ. ευρώ, ώστε να επιτρέψουν έναν μεγαλύτερο όγκο ανταλλαγών ομολόγων, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στα οποία περιλαμβάνονται ανταλλαγές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους, περιλαμβάνονται ανταλλαγές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της ανταλλαγής είναι να μην έχει το ελληνικό δημόσιο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των συγκεκριμένων τίτλων, οι οποίοι δόθηκαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ανέρχονται συνολικά σε 42,7 δισ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)