to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 02.06.2017

Πολιτική

Σταθερή η ελληνική θέση: Καθαρή λύση για το χρέος

Στο επίκεντρο έντονων διαβουλεύσεων βρίσκεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δύο εβδομάδες πριν τεθεί και πάλι στο τραπέζι του Εurogroup...


Αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο» όπως το χαρακτήρισε ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του χρέους, άφησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, ερωτηθείς για το πώς εννοεί τις συγκλίσεις και αν αυτές μπορούν να προκύψουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή.  Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είπε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη σύνοδο κορυφής  στις 22 Ιουνίου, με γραβάτα. Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών:

Καλύτερα να σταματήσει ο κ. Σόιμπλε να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να εργαστεί σε μια κατεύθυνση εποικοδομητικής λύσης, ανέφερε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 Fm. Σύνεστησε σε διάφορους ανώνυμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην μιλάνε, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις» δήλωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και διαμήνυσε προς κάθε πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί -στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου- οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος.


Προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει υποβάλει τη δική του συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης στην εξόφληση των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα. H Handelsbladtt έγραψε: Το Παρίσι πρότεινε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ σήμερα στις Βρυξέλλες

Μερίδα του γερμανικού τύπου θεωρεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνυπεύθυνο για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, ζητεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο την Πέμπτη και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σόιμπλε τον κατηγόρησε ότι «εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες πολίτες, ενώ επέρριψε ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Όπως τόνισε, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζει αυτήν την παραμονή μακροχρόνια. Επεσήμανε εξάλλου ότι έχουν γίνει πολλά αλλά όχι αρκετά, ενώ επανέλαβε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, επέμεινε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας», υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη συνθήκη απαγορεύει την ανάληψη χρέους μιας χώρας από μία άλλη χώρα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο editorial των New York Times οι ευθύνες Σόιμπλε και η ανάγκη για τερματισμό της κρίσης χρέους στην Ελλάδα

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι «ο Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών, διότι ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του Εurogroup και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης».

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’ Echo, επισημαίνει ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, αν η ευρωζώνη δε μειώσει τις αποκλίσεις της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, ανέφεραν στη DW κύκλοι του ESM. Διότι μόνον έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup που με τη σειρά της θα δρομολογήσει και την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018, όπως λένε.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Πληροφορίες: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)