to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 30.05.2017

Οικονομία

ΤτΕ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 επιτεύχθηκε ο στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι τράπεζες έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες προβλέψεις και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε μεταξύ των ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος μιλώντας στο Red Business Forum


Οι τράπεζες έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες προβλέψεις και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε μεταξύ των ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος μιλώντας στο Red Business Forum και σημείωσε πως είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση τους, με σειρά θεσμικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Επισήμανε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων και στις αρχές Αυγούστου του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αναφερόμενος στις πορεία των τιμών των ακινήτων ο κ. Μητράκος εκτίμησε ότι ολοκληρώθηκε ο πολυετής κύκλος πτώσης των τιμών των οικιστικών ακινήτων (πτώση 42% στη διάρκεια της κρίση) και μιλώντας γενικότερα για την οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα επαναφοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα δώσει θετικό σοκ στην οικονομία με επιπτώσεις σημαντικές στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Σχετικά με την μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην χώρα μας αποτελούν το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρώπης όταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας είναι μόλις το 1,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών». Το σύνολο των δανείων που δεν εξυπηρετείται κανονικά ανέρχεται σε 106 δισ. ευρώ, το 45% σχεδόν του συνόλου των δανείων, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 5,5% περίπου.

Ο κ. Μητράκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι υπό νομική προστασία κα αποτελούν το ένα τρίτον των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και το ένα πέμπτο των καταναλωτικών δανείων. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα επιχειρηματικά καθώς στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δύο στα τρία δάνεια είναι επισφαλή, στις μικρομεσαίες το 58% περίπου ενώ στις μεγαλύτερες το 26% περίπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)