to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:43 | 31.05.2017

Πολιτική

Καθαρή λύση για το χρέος ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Κύκλο τηλεφωνικών επαφών είχε ο πρωθυπουργός με τους Άγγελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλτ Τουσκ ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου - «Kαθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους» ζητεί η ελληνική πλευρά


Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά προχθές, Δευτέρα 29.05 με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πριν λίγη ώρα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε χτες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη. Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ: «Μη ρεαλιστικές οι προβλέψεις του για την Ελλάδα»
 

Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μια κατάσταση, όπως τον Μάιο του 2015 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Δεν βρισκόμαστε σε νέο 2015, δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Εργαζόμαστε για μια λύση στις 15 Ιουνίου που θα καλύπτει όλες τις πλευρές».
 

Διαψεύδουν Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος τα σενάρια της Bild για την επόμενη δόση

Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει η ελληνική κυβέρνηση πίσω από σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που αναφέρει ότι «η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δε γίνει ελάφρυνση του χρέους της». Το δημοσίευμα διεύψευσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε ότι η Ελλάδα πιθανόν να μην δεχτεί να λάβει την επόμενη δόση από τους δανειστές αν δεν λάβει ελάφρυνση χρέους, δηλώντας στο πρακτορείο Reuters τα εξής:

«Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».

 

Ευ. Τσακαλώτος: Αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση

Δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22 Μαΐου. Αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας με ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα.
 
«Η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
 
Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει.

Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ανέφερε ακόμη πως νομίζει ότι ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.
 
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Aυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι η δική μας βούληση να βγούμε στις αγορές.

«Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο.

Το πως θα δουλέψει αυτό με την ποσοτική χαλάρωση,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω».
 
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών, ανέφερε και υπογράμμισε πως και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)