to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 26.05.2017

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Πρέπει να εφαρμοστούν από όλες τις πλευρές τα συμφωνηθέντα για χρέος

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΡΤ1 - Πρωϊνή Ζώνη (Δαράκης - Δάρρας)  


Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος

Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν ήταν μόνοι τους στο Eurogroup. Αντίθετα, υπήρξαν και άλλες χώρες μαζί με την Ελλάδα οι οποίες δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε για τη ρύθμιση του χρέους. Δεν την κάναμε αποδεκτή επειδή θεωρήσαμε ότι μεταθέτει το πρόβλημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οπότε δεν πρόκειται για μια καθαρή λύση η οποία να ορίζει έναν σαφή και καθαρό διάδρομο για το χρέος.

Να θυμίσω ότι η απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους έχει οριστεί από το Eurogroup του Μαΐου του 2016, όπου αποφασίστηκε η λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και μάλιστα ορίστηκε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη συζήτηση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους

Θεωρώ ότι το συμφέρον όλων των πλευρών είναι στο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές, και την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ΔΝΤ και βέβαια και την ελληνική.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε δηλώσει ότι τα μέτρα τα οποία δεχτήκαμε για μετά το 2019 επειδή μπήκε ως προϋπόθεση και ως βέτο από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν θα εφαρμοστούν χωρίς χρέος.

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μετά το Eurogroup την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχαίρει για τα αποτελέσματα αυτού, να καταστροφολογεί για μια ακόμα φορά, ενώ μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να ξεστομίσει μια υποστηρικτική λέξη για το χρέος, λέγοντας ότι είναι εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση και τη χώρα και δεν θα πρέπει καν να τίθεται στα ευρωπαϊκά φόρα από τον κ. Τσίπρα…

Όλο το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση. Ακόμα και στις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη καμία φορά δεν ακούστηκε ο, τιδήποτε υποστηρικτικό για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο μπροστά στα στελέχη της Κομισιόν και στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές η κατηγορία προς τα ευρωπαϊκά όργανα από την πλευρά των ευρωβουλευτών της ΝΔ ήταν ότι δεν είναι αληθινά τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οπότε θα πρέπει να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα για να έρθει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα αποδεχθεί τόσα κι άλλα τόσα μέτρα από αυτά που ζητούσαν..

Το ζήτημα είναι πώς εννοείς αυτά που λες και με ποιον τρόπο τα υποστηρίζεις. Εδώ θα είμαστε και το επόμενο διάστημα να δούμε κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις εννοούν αυτό που λένε για εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Καλοδεχούμενη μια τέτοια στάση από την πλευρά μας. Και θα θέλαμε η πολιτική αντιπαράθεση να διεξάγεται με όρους ειλικρίνειας και με όρους πραγματικών δεδομένων. Όχι δηλαδή με καταστροφολογικές προβλέψεις που διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες

Κατ’  αρχήν ο κ. Παππάς έχει στείλει δυο επιστολές στο ΕΣΡ όπου ζητά την απάντηση του Συμβουλίου σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πορεία προς το διαγωνισμό, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επόμενη περίοδο. Την ίδια στιγμή βλέπουμε μια περίεργη αφωνία από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν βλέπουμε να αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική τους ατζέντα να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που –για να θυμίσω ότι το ίδιο το ΣτΕ και στην τελευταία του απόφαση έκρινε ως αντισυνταγματική τη συνέχιση αυτής της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και έλεγε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες…

Δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία να μιλήσω για εσκεμμένες καθυστερήσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που εύλογα έχουν προκύψει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)