to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 25.05.2017

Διεθνή

Τουσκ και Γιούνκερ υποδέχθηκαν τον Τραμπ στις Βρυξέλλες

Τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δύο συμφώνησαν ως προς την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατικής βίας και ως προς τις σχέσεις με την Ουκρανία.

«Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας...Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του», σημείωσε επίσης ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τέλος, επισήμανε ότι σήμερα η κοινή αποστολή τους είναι «η εδραίωση ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου γύρω από αυτές τις αξίες, και όχι μόνο τα συμφέροντα». «Πρώτα οι αξίες και αρχές- αυτό πρέπει να λέμε εμείς, η Ευρώπη και η Αμερική», κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους του ΝΑΤΟ  μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, με διαδηλώσεις «υποδέχτηκαν» χθες τον Αμερικανό πρόεδρο, Τραμπ, οι κάτοικοι των Βρυξελλών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν έχουν ξεχάσει τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στην πόλη τους ο ηγέτης των ΗΠΑ, ως «hellhole» (τρύπα της κολάσεως). Η βελγική αστυνομία εκτιμά σε 6.000 τους διαδηλωτές που βγήκαν στον δρόμο εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Οι συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου

Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γευματίσει, σε Μέγαρο της βελγικής κυβέρνησης, με τον νέο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, οποίος προηγουμένως θα εχει συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της. Προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στη συνέχεια, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για να του θέσει, όπως έγινε γνωστό από γαλλικές διπλωματικές πηγές, το ζήτημα ενός Γάλλου δημοσιογράφου που έχει συλληφθεί στην Τουρκία και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας. Σημειώνεται οτι σε δηλώσεις προς τον Τύπο θα προβούν μόνο οι Γιούνκερ και Μακρόν αμέσως μετά τη συνάντησης τους .

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να συναντηθούν ο Ντ. Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σήμερα το πρωί, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έλαβε μέρος σε μία συζήτηση περί Δημοκρατίας, με αφορμή τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)