to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 25.05.2017

Πολιτική

Ευρεία διακομματική συναίνεση για το τέμενος - Μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.


Επί της αρχής του υπερψηφίστηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Αντίθετα, ευρεία διακομματική συναίνεση εξασφάλισε το επίμαχο άρθρο 5 για τη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης. Σημεία αιχμής του νομοσχεδίου, που συζητείται με τον χαρακτήρα του επείγοντος, είναι τα άρθρα που αφορούν τον τρόπο επιλογής των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κριτήρια μοριοδότησης και η δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Πολιτική και κοινωνική ωριμότητα για το Μουσουλμανικό Τέμενος ζήτησε από τα κόμματα ο  Κ. ΓαβρόγλουΤην ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα, πολιτική και κοινωνική ωριμότητα στο θέμα της οικοδόμησης και λειτουργίας του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Έχει σημασία η οικοδόμηση και λειτουργία του Τεμένους. Η οικοδόμηση του δεν ταυτίζεται με την λειτουργία του. Πρέπει να δείξουμε πολιτική και κοινωνική ωριμότητα όταν έχουμε τόσο κόσμο και στην Αττική και στη χώρα που είναι μουσουλμάνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα «να εκφράσουν την βούληση τους, ώστε να λυθεί το θέμα του Μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό», για την δημιουργία του οποίου ομόφωνα η εκκλησία της Ελλάδος, έχει παραχωρήσει 20 στρέμματα.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τον εργολάβο που λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει πτωχεύσει, ώστε να δοθεί δυνατότητα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Όπως είναι σεβαστό το δικαίωμα για τον λατρευτικό χώρο το ίδιο σεβαστό είναι και το δικαίωμα να ταφεί κάποιος εκεί που θέλουν οι δικοί του και πολύ σύντομα ελπίζουμε να το καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Υπεκφυγές από Μητσοτάκη

Επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από την αλλοδαπή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη παρέμβασή του στη Βουλή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει το σχετικό άρθρο αν διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησής του.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι η διάταξη στο νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Νομικά Πρόσωπα της αλλοδαπής. Πρόσθεσε: «Πρέπει απολύτως να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλιστεί η πηγή και η προέλευση των χρημάτων για τη λειτουργία του τεμένους [...]. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σημείωσε: «Να την αποσύρετε τη διάταξη περί χρηματοδότησης ή να την ξαναδιατύπωσατε με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος που θα επεκτείνεται στην πηγή της χρηματοδότησης».


Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της χρηματοδότηση από άλλες πηγές πλην της κρατικής επιχορήγησης, για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Τεμένους.

Έτσι, απέσυρε την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, και παραμένει σε ισχύ η διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νόμο Γιαννάκου το 2006, η οποία αναφέρει: «οι πόροι του ΝΠΙΔ διακρίνονται σε α) τακτικούς που προέρχονται από επιχορήγηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του Τεμένους και β) έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήσεις και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κ.λπ.».

 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τη δήλωση του Γ. Αμανατίδη: Η λειτουργία του τεμένους θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της χώρας

«Ναι» από το ΚΚΕ, επιμένουν οι ΑΝΕΛ στην αρνητική τους στάση, υπερψηφίζουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Η λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους και η άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το σχετικό άρθρο, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε φραστικά σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία. «Η θέση μας είναι σαφής, σταθερή και διαχρονική και θα ήταν ασυμβίβαστο να το υπερψηφίσουμε όταν το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και κατασκευή του» τόνισε και πρόσθεσε: «Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταψήφισή του είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του θα επιβαρύνει τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό».

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».

Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ιδιότυπης συγκυβέρνησης δύο κομμάτων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι η κατασκευή και λειτουργία του Τεμένους είναι ευθυγραμμισμένη και συμβατή με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται την άποψή του.

«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού: «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ».

Το Ποτάμι, πάντως, από χθες, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.

Σήμερα, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε φραστικά στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση. «Η ανεξιθρησκεία, αν το πιστεύεις, πρέπει και να φαίνεται. Εσείς κάνετε μικροπολιτική. Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από την κυβέρνηση» πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοθετικές αλλαγές για «καθηκοντολόγιο», μαθητικές κοινότητες και 5ετή πτυχία, ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου

«Η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να είναι από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών»

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο να υπεραμύνεται του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα αξιοκρατικό διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, ξεκίνησε η σηζήτηση νωρίτερα στη Βουλή.

«Η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να είναι από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών, να έχουν διδακτική εμπειρία στη σχολική τάξη και την σχολική μονάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπερτιμούμε τα επιστημονικά προσόντα».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «κουβέντα δεν κάνει για τη συνάφεια και την καθαρότητα των πτυχίων», ενώ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στην ίδια όσο και στο ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση της εκπαίδευσης, όπως είπε, και για το αναξιοκρατικό σύστημα που εγκαθίδρυσαν. «Μην μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να επιλέξουμε τους δικούς μας διευθυντές, γιατί για το παρελθόν υπάρχει πληθώρα καταγγελιών. Η ΝΔ λέει όχι στην αξιολόγηση και μιλά για διάλυση της εκπαίδευσης, όταν αυτή ήταν που το 2013 προχώρησε σε μαζικές απολύσεις» τόνισε ο κ. Στέφος

Αναφερόμενος στο άρθρο 5 για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, ο κ. Στέφος, αφού σημείωσε ότι σύντομα αποπερατώνεται το κτίριο, τόνισε ότι από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος Γιαννάκου προέκυψαν αλλαγές και κρίθηκε σκόπιμο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία λειτουργίας του.

«Το κράτος δεν νοιάζεται τόσο πολύ για την εκπαίδευση, γιατί θα είναι επικίνδυνο για το κράτος. Δεν το είπε αναρχικός ή κομμουνιστής αλλά ο Μάνος Χαζηδάκις» σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στέφος.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, καταλόγισε στη κυβέρνηση «προχειρότητα, ανικανότητα και πρακτική ψηφίζω -ξεψηφίζω απαξιώνοντας κάθε νομιμότητα».

«Δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι προκαταλάβατε την κοινοβουλευτική διαδικασία, εκδίδοντας δελτίο τύπου που αποκάλυπτε ότι ήταν ειλημμένη η απόφαση σας, μια μέρα πριν την κατάθεση του, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να μεριμνήσουν» ανέφερε. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών, τα κριτήρια μοριοδότησής τους, στα οποία περιλαμβάνεται και η συνέντευξη, καθώς και τη θεσμοθέτηση έκφρασης γνώμης των διδασκόντων.

   «Εμείς θέλουμε τον άξιο, όχι τον αρεστό. 'Ένα σχολείο που να βασίζεται στην αξιολόγηση, στην αριστεία των πολλών και όχι των λόγων και στην ενίσχυση της αυτονομίας. Εσείς θέλετε ένα σχολείο χωρίς αξιολόγηση. Για εσάς σημασία έχει πρωτίστως η αρχαιότητα και όχι τα επιστημονικά προσόντα» υποστήριξε.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της «είναι σαφώς υπέρ της λειτουργίας μουσουλμανικού τέμενους και γιατί είναι υπέρ της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί ελπίζουμε ότι θα εξαλείψει παράνομους χώρους λατρείας που αυξάνονται επιθετικά».
 

«Ναι» στο μουσουλμανικό τέμενος είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Χθες, Τετάρτη, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η διάταξη που αφορά την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα από την αντιπολίτευση, διευκρίνισαν ότι τάσσονται υπέρ της λειτουργίας του, ωστόσο επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις, κυρίως σε ότι αφορά την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο άρθρο για το μουσουλμανικό τεμένος, τόνισε ότι είναι θέμα ευθύνης της Πολιτείας να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

Όπως είπε, ήδη έγιναν ήδη αρκετές συναντήσεις με την Ιερά Σύνοδο, η οποία παραχώρησε αρκετά στρέμματα στο Σχιστό, αλλά δυστυχώς θα πρέπει η πολιτεία να περιμένει μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση για τον εργολάβο που έχει πτωχεύσει, ώστε εκείνος να μπορέσει να μετακινήσει τα μηχανήματα του που βρίσκονται μέσα εκεί. «Αν το δικαίωμα να προσεύχεσαι στο θεό σου είναι κατοχυρωμένο στη δημοκρατία, είναι εξίσου αν όχι σημαντικότερο το δικαίωμα να θάβεσαι σε δικό σου νεκροταφείο - και η πολιτεία έχει καθυστερήσει να κάνει το καθήκον της», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ακόμα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι είναι έτοιμο το κτίριο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους, αναγνώρισε ότι ο νόμος επί Μαριέττας Γιαννάκου το 2006 είχε βάλει τις βάσεις, ωστόσο επισημάνθηκε ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο κινείται σε άλλη κατεύθυνση και δίνει απάντηση στα ερωτήματα, σε ποιον ανήκει το τέμενος, ποιος το λειτουργεί και πώς. Ακόμα, από το υπουργείο χαρακτηρίστηκε «σωστή» η συμμετοχή του δήμου Αθηναίων, ενώ για το θέμα της εκπροσώπησης του διοικητικού συμβουλίου που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι δεν πρέπει να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.

Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση μουσουλμάνων, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι ανοίγει τη διαδικασία για να συμμετέχουν μουσουλμανικές οργανώσεις, που μπορεί να μην έχουν νομική μορφή αλλά λειτουργούν με δική τους ευθύνη και είναι πολυπληθείς. «Είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν πολλές δυσκολίες και είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις. Με δημόσια διαβούλευση του προεδρικού διατάγματος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεγαλύτερη συναίνεση σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)