to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 24.05.2017

Διεθνή

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στο Μποσάσο της Σομαλίας

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε πρώτη φορά την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι στην παράκτια πόλη Μποσάσο στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Σύμφωνα με το SITE Intelligence Group που παρακολουθεί τους ισλαμιστικούς ιστότοπους, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη μέσω του προπαγανδιστικού του πρακτορείου Amaq για αυτή «την επιχείρηση ενός μάρτυρα με τη χρήση ενός γιλέκου με εκρηκτικά», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Ο δράστης της επίθεσης πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε χθες το βράδυ την ώρα που βρισκόταν σε ένα σημείο ελέγχου στο Μποσάσο, μια παράκτια πόλη στον κόλπο του Άντεν, που βρίσκεται στην ημιαυτόνομη Πολιτεία Πούντλαντ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον ύποπτο την ώρα που πλησίαζε, όμως πυροδότησε τα εκρηκτικά του σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από την έκρηξη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντάχιρ Άνταν, ένας τοπικός αστυνομικός.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν τακτικά τοπικοί αξιωματούχοι. «Πιστεύω ότι στόχος της επίθεσης ήταν το ξενοδοχείο, όμως συνελήφθη στο σημείο ελέγχου κοντά σε αυτό και αποφάσισε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά», επεσήμανε ο Άουκε Μοχάμεντ, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στο Πούντλαντ σημειώνονται συχνά επιθέσεις από τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα. Η περιοχή είναι επίσης προπύργιο και μιας οργάνωσης που έχουν δημιουργήσει πρώην μαχητές Σεμπάμπ, οι οποίοι έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

Η οργάνωση αυτή, η ισχύς της οποίας είναι μικρότερη αυτής των Σεμπάμπ προς το παρόν, διοικείται από τον Σομαλό Αμπντουλκαντίρ Μούμιν.

Ο Μούμιν, πρώην μαχητής των Σεμπάμπ, περιελήφθη τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους διεθνείς τρομοκράτες. Εντάχθηκε στο ΙΚ τον Οκτώβριο του 2015.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)