to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 23.05.2017

Κοινωνία

Τροπολογία για την επιβίωση του Σικιαριδείου Ιδρύματος κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συσσωρευμένες οφειλές προς τους εργαζόμενους, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, την Εφορία και προς τρίτους εμποδίζουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα να λειτουργήσει κανονικά με κίνδυνο να μείνουν περίπου 90 άτομα με αναπηρία χωρίς την αναγκαία ημερήσια φροντίδα και εκπαίδευση.


Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να αποκατασταθεί η διοικητική ομαλότητα στο Ίδρυμα. Ωστόσο, οι οφειλές εμποδίζουν την είσπραξη κρατικών επιχορηγήσεων, απαιτήσεων έναντι του Δημοσίου, ενοικίων ακόμα και δωρεών. Με τροπολογία που κατέθεσαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται χρόνος στη διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος προκειμένου να εισπράξει οφειλές δημόσιων φορέων και επιχορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, να λειτουργήσει το Ίδρυμα, να ρυθμίσει τις οφειλές του, να καταβάλλει κανονικά τους μισθούς των εργαζομένων και τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, καθώς και να εκπονήσει και να εφαρμόσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σχέδια εξυγίανσης και ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του.

Ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση την οποία έχει περιέλθει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και στις ενέργειες που υλοποιούνται για την αποκατάσταση των προβλημάτων, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια κυρίως οικονομικά προβλήματα, στα οποία προστέθηκαν και προβλήματα διαχείρισης. «Η φροντίδα ανθρώπων με αναπηρία απαιτεί πολλούς πόρους, τους οποίους το Ίδρυμα από καιρό δεν έχει. Βασίζεται στα χρήματα που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του και στην κρατική επιχορήγηση. Έχω την εντύπωση ότι έλειψε η συνείδηση πως, υπό αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και, ιδιαίτερα, "σφιχτή" διαχείριση, προκειμένου να αντεπεξέλθει ένα τέτοιο Ίδρυμα στις ανάγκες του. Θα χρειαστεί διαχειριστικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς πήγε στραβά» σημειώνει. «Τώρα, προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τα χρέη του Ιδρύματος προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους προμηθευτές, να πληρώνει τακτικά το προσωπικό του και να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα που χρωστάει. Πρέπει να γίνουν τάχιστα τα απαιτούμενα, ώστε να μπορεί να εισπράξει επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια και από το υπουργείο Εργασίας, διότι πάντα μπορούμε να κατηγορούμε το κράτος ότι δεν επιχορηγεί, αλλά το κράτος έχει διαδικασίες και ελέγχους, προκειμένου να πληρώσει. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για δημόσιο χρήμα, το οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι» σημείωνε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναλυτικά η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Η παρούσα διάταξη, με την οποία σε καμία περίπτωση το Δημόσιο δεν παραιτείται από τις απαιτήσεις του ούτε διαγράφονται απαιτήσεις των εργαζομένων ή τρίτων, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να δοθεί στη διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος χρόνος προκειμένου να εισπράξει οφειλές δημόσιων φορέων και επιχορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, να λειτουργήσει το Ίδρυμα, να ρυθμίσει τις οφειλές του, να καταβάλλει κανονικά τους μισθούς των εργαζομένων και τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, καθώς και να εκπονήσει και να εφαρμόσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σχέδια εξυγίανσης και ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του.

Το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα Απροσάρμοστων Παίδων», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι ιστορικό Ίδρυμα με μεγάλη κοινωνική προσφορά από την ίδρυσή του το 1939 μέχρι σήμερα. Στις εγκαταστάσεις του το Σικιαρίδειο Ίδρυμα φιλοξενεί το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. Συσσωρευμένες οφειλές προς τους εργαζόμενους, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, την Εφορία και προς τρίτους εμποδίζουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα να λειτουργήσει κανονικά με κίνδυνο να μείνουν περίπου 90 άτομα με αναπηρία χωρίς την αναγκαία ημερήσια φροντίδα και εκπαίδευση. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να αποκατασταθεί η διοικητική ομαλότητα στο Ίδρυμα. Ωστόσο, οι οφειλές εμποδίζουν την είσπραξη κρατικών επιχορηγήσεων, απαιτήσεων έναντι του Δημοσίου, ενοικίων ακόμα και δωρεών.


 

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

«Άρθρο …..»

Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Σικιαρίδειον Ίδρυμα Απροσαρμόστων Παίδων», από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι 31.12.2017, απαλλάσσεται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις πράξεις και συναλλαγές στις οποίες αυτά απαιτούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πλην της μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας του.

Κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο: α) δεν επιτρέπεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Σικιαρίδειον Ίδρυμα Απροσαρμόστων Παίδων» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν.δ. 356/1974 (Α'90) και κάθε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας που αφορά βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ή ασφαλιστικών οργανισμών κατά του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Σικιαρίδειον Ίδρυμα Απροσαρμόστων Παίδων», β) αναστέλλονται οι κατά του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Σικιαρίδειον Ίδρυμα Απροσαρμόστων Παίδων» και κάθε άλλου συνυπόχρεου με αυτό προσώπου, πάσης φύσεως, κατά τον ΚΕΔΕ ή κάθε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας, πράξης διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου.»


 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Βαγενά Άννα

Βάκη Φωτεινή

Βράντζα Παναγιώτα

Γεωργοπούλου Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκιόλας Ιωάννης

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία (Ιωαννέτα) Αννέτα

Καρακώστα (Ευαγγελία) Εύη

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)