to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 21.05.2017

Πολιτική

X. Καφαντάρη: Ανάπτυξη και ενεργειακές επενδύσεις

Άρθρο της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη στην εφημερίδα "Documento'' της Κυριακής


Σήμερα, που η πατρίδα μας προσπαθεί να βγει από την επιτροπεία και τις μνημονιακές πολιτικές χρόνων, η Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων είναι κύριος μοχλός εξόδου.

Η συμφωνία με τους δανειστές, η ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, καθώς και η διαφαινόμενη ρύθμιση του μεγάλου ζητήματος του χρέους, οδηγούν τη χώρα σε συνθήκες «κανονικότητας».

Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που διαφαίνεται και από τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των αγορών στη συμφωνία, δημιουργεί πράγματι αισιοδοξία για την παραπέρα πορεία ανάκαμψης.

Όμως, όταν λέμε επενδύσεις εννοούμε παραγωγικές επενδύσεις, που θα φέρουν κεφάλαια, νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία. Δεν θα βασίζονται στο παλαιό μοντέλο του «ξεπουλήματος», της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας και των εσόδων αποκλειστικά σε ιδιώτες. Είναι δεδομένο ότι οι επενδύσεις αυτές θα είναι κύρια από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με διαφάνεια, έλεγχο, αμοιβαίο όφελος κράτους και επενδυτή και κυρίως συνέχεια και προοπτική. Το νέο επενδυτικό μοντέλο θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη λογική του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, που επί δεκαετίες λειτούργησε στη χώρα μας, με τις γνωστές συνέπειες.

Οι πρόσφατες επενδυτικές συμφωνίες, εμπορικές, ναυτιλιακές, ενεργειακές και ψηφιακές, που συνάφθηκαν στην Κίνα, κατά το ταξίδι του Πρωθυπουργού, είναι πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, εκτός από παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην πολυτάραχη περιοχή μας, τείνει να γίνει και σημαντικός εμπορικός, ναυτιλιακός και ενεργειακός κόμβος.

Ο τομέας της ενέργειας, στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, είναι εντελώς διαφορετικός από το παρελθόν και προσφέρει ιδιαίτερες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ παράλληλα θα μειώσουν την εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο, προσφέροντας συγχρόνως μείωση και των τιμολογίων, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους.

  • Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, πέραν του θετικού οικολογικού αποτυπώματος, είναι σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας και πεδίο καινοτομίας, αλλά πρέπει να γίνεται με κριτήρια, όπως τοπικότητα, συνέργεια με τις παραδοσιακές ενεργειακές πηγές, αύξηση των ωφελημάτων, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και μείωση του κόστους. Αναφέρουμε ιδιαίτερα την «ξεχασμένη» γεωθερμική ενέργεια. Η εγκατάσταση γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων ΑΠΕ, όπως σταθερή παροχή σε 24ωρη βάση, ελάχιστη επιφάνεια εγκατάστασης, μικρή περιβαλλοντική όχληση .

  • Οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έχουν επίσης σημαντικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δίνουν ανάσα στον πολύπαθο κλάδο της κατασκευής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου, ενώ νέα χρηματοδοτικά εργαλεία διατίθενται, όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ.

Ένανέο τοπίο διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ασφάλεια εφοδιασμού, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ΕΕ, η ομαλή μετάβαση στο targetmondel (–μοντέλο στόχο) από το 2018 και η ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας στους νέους κανόνες είναι απαραίτητη. Παράλληλα οι συμφωνίες για το κλίμα –COP 21- στο Παρίσι και το σχέδιο της ΕΕ για τους στόχους το 2030 είναι ουσιαστικά προ απαιτούμενα για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις, να ολοκληρωθεί το σχέδιο του νέου ΑΔΜΗΕ και να αποκρούσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ συμμετέχουν και κινέζικα κεφάλαια κατά 25%. Ακύρωσε το νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ, ενώ δεσμεύεται, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τη δέσμευση, με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, σχετικά με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, σε ποσοστό κάτω από το 50% (σήμερα γύρω στο 87%) το 2020, παραμένοντας πάντα ο βασικός δημόσιος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος.

Ραγδαίες λοιπόν, οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας. Μέχρι το Δεκέμβρη του 2017 οφείλουμε να παρουσιάσουμε τον Εθνικό Ενεργειακό σχεδιασμό μας, που θα περιλαμβάνει τους τρόπους επίτευξης των στόχων, τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, τον τρόπο τιμολόγησης της και βέβαια συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που αποτελεί ζητούμενο και για την ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)