to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 18.05.2017

Διεθνή

Ν. Αναστασιάδης: Κοινός ο αγώνας Κυπρίων και Ποντίων για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας

«Κοινός ο αγώνας Κυπρίων και Ποντίων για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. Διεθνές συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»


Τη στήριξή του «στον αγώνα της αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος». «Βρίσκομαι εδώ για να επανοτονίσω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα, με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Παράλληλα με το διεθνές συνέδριο, πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια δράση «We remember», αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μπροστά στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας, όπου νέοι και νέες έδωσαν για άλλη μια φορά το ισχυρό μήνυμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».

Την εκδήλωση ευλόγησε εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, ο επίσκοπος Αρσινόης.

Το συνέδριο χαιρέτισαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμου και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης.

Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ Νίκου Μιχαηλίδη, κοινωνικού ανθρωπολόγου από το Πανεπιστήμιο «Πρίνστον», με θέμα: «Κυπριακός και Ποντιακός Ελληνισμός: Συναθλητές στον αγώνα για δημοκρατία και ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Κώστα Γουλιάμου, καθηγητή, πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: «Το Κυπριακό ως Διεθνές, Γεωπολιτικό ζήτημα», του Ευριπίδη Στυλιανίδη, επ. καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην υπουργού με θέμα: «Τραπεζούντος Χρύσανθος: ένας Θρακιώτης πνευματικός ηγέτης των Ποντίων» και του δρ Θεοδόση Κυριακίδη, θεολόγου, υπεύθυνου του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα με θέμα: «Από την ατιμωρησία των νεοτουρκικών και κεμαλικών εγκλημάτων στη συνέχεια των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προέβαλε την κοινή ιστορία του Πόντου και της Κύπρου, ευαισθητοποιώντας το κοινό με την παρουσίαση των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)