to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 17.05.2017

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Για πρώτη φορά υπάρχουν δυνατότητες αναπτυξιακής πορείας (βίντεο)

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας»


«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, απόλυτα ρεαλιστική την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

«Μια τέτοιου είδους δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι απόλυτα ρεαλιστική. Ακόμα και με τέτοια μέτρα μπορούμε να την εφαρμόσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση η πλευρά των δανειστών δεν φάνηκε να σέβεται, σ' όλες τις φάσεις της, τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εκπροσωπούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Είστε και στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι θεματοφύλακες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Από τον ελληνικό λαό διαπιστώνεται ότι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες είναι ότι έχουμε μια λιτότητα που επιβάλλεται από τη συμφωνία που υπεγράφη και δεν ξεφεύγει από τη λογική του καλοκαιριού, αλλά είναι πιο ποιοτική και δείχνει πραγματική ευαισθησία», τόνισε και πρόσθεσε: «Εσείς είστε που ορκίζεστε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υιοθετείτε την πολιτική τις λιτότητας, και είναι αυτό η αχίλλειος πτέρνα σας, αλλά παράλληλα προσπαθείτε να μετακυλήσετε σ' εμάς τις ευθύνες. Δεν ήμασταν εμείς που τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης συντονιστήκαμε με αυτούς που τα ζητούσαν όλα εδώ και τώρα. Εσείς είστε που καλέσατε τον κόσμο να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Αν αυτή είναι η σύγκριση, σας τη χαρίζουμε αυτή την πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων».

«Εμάς δεν θα μας ακούσετε να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα της λιτότητας και να υποστηρίζουμε ότι είναι μονόδρομος, αυτό που εσείς υιοθετήσατε προ πολλού», τόνισε και συνέχισε την κριτική του στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας: «Ακούγεται μια εύλογη κριτική για το αν μπορούμε να νομοθετούμε για μετά το 2019. Εσείς πάνω σ' αυτό χτίζετε το αφήγημα σας, ενός νέου μνημονίου, που αυτό σημαίνει νέα δανειακή σύμβαση. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα την οποία είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε με την ελληνική κοινωνία και τους λαούς της Ευρώπης. Ότι αν σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδόμηση της και σε έναν έντονο ευρωσκεπτικισμό που σηκώνει κεφάλι, είναι αποτέλεσμα της διατήρησης των ισχυρών κέντρων στα οποία κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ταυτίζονται με τις ανισότητες και την έκρηξη της ανεργίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε ακόμα για ειδικά θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι υλοποιείται αυτό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ενώ πρόσθεσε ότι από το 2018 αυτή θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας ήταν, είναι και παραμείνει, να βγούμε από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος των αδικιών και ένα βαθμό ελευθερίας. Εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε, είναι ότι αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε με τον λαό και να του εξηγούμε ποιο είναι το στοίχημα που διακυβεύεται για τη χώρα. Πάνω σ' αυτά θα κριθούμε και όχι πάνω σε μια ψεύτικη πολιτική που κάνετε εσείς και ορισμένα ΜΜΕ, αλλά που φαίνεται ότι ολοένα πείθει και λιγότερους Έλληνες», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σκουρλέτη:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν έχει μια πραγματική αξία που ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα τον ελληνικό λαό η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, είναι γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε απαντήσεις απέναντι σε δικαιολογημένους προβληματισμούς, να εξηγήσουμε για το πώς έχουν οδηγηθεί τα πράγματα μέχρι εδώ, να παρουσιάσουμε τις δυσκολίες, να αναδείξουμε τα στοιχήματα της επόμενης περιόδου χωρίς βεβαιότητες και να φωτίσουμε τις προκλήσεις και όλα αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι καθημερινά να εξηγούμε στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σ’ αυτήν την πολιτική της διαρκούς λιτότητας από το 2010 και μετά.
 
Αντίθετα, πολύ μικρή αξία έχει το να κάνουμε μια σύγκριση της σημερινής πολιτικής, της σημερινής κατάστασης μ’ αυτήν των προκατόχων μας, διότι τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Αυτή η σύγκριση έχει γίνει πρώτα απ’ όλα στη συνείδηση του ελληνικού λαού και διαρκώς, καθημερινά, επιβεβαιώνεται η ουσιαστική ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή Κυβέρνηση και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, κυρίως διότι απέναντι στη θηριώδη λιτότητα από το 2010, έχουμε μια πολιτική η οποία δεν ξεφεύγει ως προς τα βασικά της χαρακτηριστικά, τα οποία επιβάλλονται από τη λογική της συμφωνίας που υπογράψαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2015, αλλά σαφώς είναι πολύ πιο ήπια και κυρίως έχει συγκεκριμένες μέριμνες, οι οποίες δείχνουν μια πραγματικά διαφορετική κοινωνική ευαισθησία.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική την οποία εμείς πρώτοι είπαμε ότι δεν υιοθετούμε ούτε έχουμε ψευδαίσθηση ότι και με τα μέτρα που παίρνουμε αυτήν τη στιγμή, μέσα στις αντικειμενικά πολύ δύσκολες συνθήκες, γυρίζουμε ξανά στον κόσμο της εργασίας και τους πιο αδύνατους αυτά τα οποία έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο να γκρεμίζεις πράγματα και πολύ δύσκολο να κατακτάς και να κερδίζεις. 
 
Είναι πάρα πολύ δύσκολο στα κοινωνικά ερείπια που μας κληροδοτήσατε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά μία οικονομία που να στέκεται στα πόδια της. Όμως, φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, αλλά και το 2018, πραγματικά υπάρχουν δυνατότητες έτσι ώστε να έχουμε μια αισθητή αναπτυξιακή πορεία, η οποία μεταφράζεται σε νέες δουλειές, νέες επενδύσεις και, προφανώς, σε αισθητούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά, μια τέτοιου είδους πορεία της οικονομίας που είναι απόλυτα ρεαλιστικό να επιτευχθεί, θα δώσει μια νέα δυναμική έτσι ώστε ακόμα και τα σημερινά μέτρα τα οποία ψηφίζονται και αφορούν το 2019 και ύστερα, να μπορούμε να τα προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, διότι αυτό επιβάλλει μια πολιτική προσέγγιση και ανάγνωση των πραγμάτων.
 
Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα και από τη μία και από την άλλη πλευρά –αυτό, βέβαια, ισχύει κυρίως για τα δικά μας χρόνια- στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015, η διαπραγμάτευση ήταν τέτοια που έμπαιναν ζητήματα. Δεν ήταν μία εκ των προτέρων ατζέντα, την οποία τουλάχιστον η πλευρά των δανειστών να φάνηκε να τη σέβεται σε όλες τις φάσεις.
 
Πολύ δε περισσότερο, ακόμα και εσείς οι οποίοι υπερθεματίζετε στον ακραίο φιλελευθερισμό, που ορκίζεστε στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, μιλάτε για διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων για 2%, όπως έχει πει ο Αρχηγός σας, αν δεν κάνω λάθος.
 
Εσείς υιοθετείτε την εξής επικοινωνιακή πολιτική: Ό,τι έχετε ως μειονέκτημα και έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» της πολιτικής σας, προσπαθείτε αυτήν τη στιγμή να το μετακυλήσετε σε εμάς, στους πολιτικούς σας αντιπάλους.
 
Για παράδειγμα, μιλάτε για νέα διαπλοκή όταν ήσασταν βουτηγμένοι εντελώς στη διαπλοκή. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ανακαλύψαμε ξαφνικά το πού πήγαιναν τα 2% των «μαύρων ταμείων» της SIEMENS. Λέω αυτό το παράδειγμα που είναι το πιο χοντρό, το πιο εύκολο να πούμε, για να μην πούμε για όλο εκείνο το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την Κυβέρνηση, συντονιστήκαμε με αυτούς οι οποίοι τα ζήταγαν όλα εδώ και τώρα. Εσείς το κάνατε.
Εσείς, μάλιστα, καταγγείλατε τη σημερινή Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική γιατί δεν την πιστεύει. Και άρα καλέσατε τον κόσμο να υποστηρίξει το «αυθεντικό» αυτής της πολιτικής, που είναι το δικό σας πρόγραμμα έναντι ημών. 
 
Επαναλαμβάνω, αν είναι αυτή η σύγκριση, σας λέμε ευθέως ότι σας τη χαρίζουμε αυτήν την πολιτική. Εξαναγκασμένοι είμαστε να την κάνουμε. Όμως, γνωρίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μην αφήσουμε αυτήν την κοινωνία έρμαιο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που η πιο αυθεντική του έκφραση είναι η πολιτική των μνημονίων.
 
Επιπλέον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα κάνουμε κατανοητά. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
 
Όταν συζητάγαμε τον Προϋπολογισμό του 2017, είχαμε πει ως Κυβέρνηση ότι θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός όπου θα υπάρχει μια μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από το σημερινό Μεσοπρόθεσμο που έχετε μπροστά σας. 
 
Με πρώτο το 2018 προβλέπεται μια αύξηση, σε πρώτη φάση, για την κρατική επιχορήγηση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, παρ’ όλο που μέσα στις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος -και αυτό άλλωστε  είναι απόλυτα κατανοητό, γιατί ένας τέτοιος σχεδιασμός γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα- δεν έχει συμπεριληφθεί η κυοφορούμενη θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και που προφανώς μετά την ολοκλήρωσή της μας δίνει τη δυνατότητα να προβούμε σε νέου είδους εποικοδομητικές και επί τα βελτίω αλλαγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμάς δεν θα μας ακούσετε ποτέ να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι η λιτότητα είναι ένας μονόδρομος. Αυτό το έχετε προ πολλού υιοθετήσει, όταν οι ιδεολογικές σας αναφορές μάς θυμίζουν όλους αυτούς που έχουμε γράψει για το τέλος της ιστορίας. 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγεται μια κριτική η οποία είναι εύλογη: «Μα, καλά μπορούμε αυτήν τη στιγμή να νομοθετούμε για μετά το 2019;». Μάλιστα, πάνω σε αυτό το εύλογο ερώτημα, το οποίο θα το σχολιάσω αμέσως μετά, εσείς χτίζετε το δικό σας story για την ύπαρξη ενός νέου μνημονίου. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά εύκολο να το απαντήσει κανείς διότι προφανώς νέο μνημόνιο σημαίνει νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα υπόλοιπα τα οποία τα έχει ζήσει ο λαός μας και η χώρα μας από το 2010. 
 
Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα, την οποία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε πρώτα απ’ όλα με την ελληνική κοινωνία και τους ευρωπαϊκούς λαούς, ότι και, παρά το τέλος των μνημονίων, η έννοια της επιτήρησης των οικονομιών από τα ισχυρά νεοφιλελεύθερα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα είναι μια πραγματικότητα. 
 
Εμείς ήμασταν αυτοί που πριν από λίγα χρόνια φωνάζαμε για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού μέσω των νέων ευρωπαϊκών συνθηκών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να τη συζητήσουμε, διότι μέσα από την υιοθέτηση αυτών των σημερινών κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων στρατηγικών, ουσιαστικά αναδεικνύεται και το μεγάλο πρόβλημα της προοπτικής της Ευρώπης.
 
Αν σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε πιο κοντά στην αποδόμησή της, εάν σήμερα ο ευρωσκεπτικισμός, ο συντηρητικός, ο Δεξιός ευρωσκεπτικισμός, σηκώνει κεφάλι, ακριβώς αυτό οφείλεται στην επικράτηση αντικοινωνικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που ταύτισαν την έννοια της ενωμένης Ευρώπης με τις μεγαλύτερες ανισότητες, με τη μείωση του κοινωνικού κράτους και με την έκρηξη της ανεργίας. 
 
Αυτά είναι τα ζητήματα, τα οποία δεν μπορείτε καν να τα αγγίξετε. Ξέρετε γιατί; Διότι είστε πραγματικά -και στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και αντικειμενικά- οι θεματοφύλακες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος παραμένει να βγούμε από τα μνημόνια. Ο στόχος παραμένει να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ένα μέρος τουλάχιστον των μεγάλων αδικιών που έγιναν εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Ο στόχος παραμένει να επανακτήσει η χώρα τον χαμένο βαθμό ελευθερίας της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκείνο το οποίο εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε και μέσα από την τωρινή συζήτηση είναι ότι πρώτα απ’ όλα αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε και να εξηγούμε στον κόσμο ποιες είναι οι δυσκολίες, ποιες είναι οι δυνατότητες, ποιο είναι το στοίχημα και ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα. 
 
Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα, η βιωσιμότητα και η πορεία αυτής της Κυβέρνησης και όχι βέβαια στη βάση μιας ψεύτικης επικοινωνιακής πολιτικής, την οποίαν, την κάνετε από κοινού με τους «φίλους» σας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φαίνεται ότι πείθει ολοένα και λιγότερους.»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)