to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 17.05.2017

Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Χρέος και δόση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

«Για το θέμα του χρέους θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup», τονίζει o ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ατζέντα της 22ης Μαϊου.


Αναφορές στην Ελλάδα κάνει o ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ατζέντα του  Eurogroup της 22ης Μαϊου.

Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση:

«Το Eurogroup θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου αυτή να βελτιωθεί.

Οι θεσμοί και η Ελλάδα έχουν έλθει σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το υπόλοιπο του προγράμματος και θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά.

Υπήρξαν συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο πεδίο της αγοράς εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων στο πεδίο των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος. Ακόμη, υπήρξε συμφωνία για αναπροσαρμογές στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη. Ακόμη συμφωνήθηκε τι πρέπει να γίνει προκειμένου να καταστούν πλήρως λειτουργικά η συσταθείσα τον Ιανουάριο Ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αναφορικά με την αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα υπάρξει νέα νομοθεσία και αλλαγές στο πεδίο του πτωχευτικού δικαίου και της διαιτησίας, ενώ θα δημιουργηθεί μια αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EWG: Στόχος η συνολική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει την εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού προαπαιτούμενων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά πριν από το  Eurogroup της 22ης Μάϊου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Eurogroup για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης ο ΕΜΣ αναμένεται να υποβάλλει πρόταση για την έκταση και την μορφή που θα έχει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η εκταμίευση μπορεί να γίνει μόνον εάν από την οριστική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά και έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα.

Η ολλανδική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό είναι θετικό που οι ελληνικές αρχές έχουν έλθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επί του πακέτου μέτρων. Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό όλα τα προαπαιτούμενα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί όροι για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο πρώτος όρος είναι το πακέτο μέτρων επί του οποίου επιτεύχθηκε συμφωνία και ο δεύτερος όρος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επί του θέματος αυτού θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο Eurogroup.

Πρόσφατα ο ΕΜΣ έλαβε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τον Μάϊο του 2016 το Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητά του να λάβει, μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018, επιπρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα εάν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πιθανά αυτά μέτρα στην επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ επιθυμεί την εξειδίκευση των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)