to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 10.05.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ρ. Αντωνοπούλου: Καταρτίζουμε τους ανέργους για τις νέες θέσεις εργασίας στις επενδύσεις που προωθούνται

Με συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων προσαρμόζουμε τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τις ανάγκες στην αγορά εργασίας, τα προσόντα που απαιτούν οι νέες επενδύσεις, υποστηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους ανέργους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο για να πάρουν αυτές τις νέες θέσεις, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι «κλειδί» για την βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο, όπως σημείωσε.


«Η πλειονότητα των εργαζόμενων με αδήλωτη εργασία δεν το επιθυμούν ... δεν ισχύει το ότι οι ίδιοι προτείνουν ή μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι σίγουρα οι επιχειρήσεις που θέλουν να κερδίσουν μη πληρώνοντας ένσημα ... Σαν υπουργείο Εργασίας για την εποχιακή ανεργία ειδικά στον τουρισμό έχουμε μέσα αντιμετώπισης», τόνισε η κ. Αντωνοπούλου.

Όπως είπε, ο ΟΑΕΔ έχει ειδικές συνθήκες στις οποίες υπάγονται οι άνθρωποι στο χώρο του τουρισμού για να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας με συνθήκες που αντιστοιχούν στη μερική απασχόληση στη διάρκεια του χρόνου. «Η βασική προσπάθεια είναι να επεκτείνουμε το τουριστικό προϊόν ώστε να μην περιορίζεται στους τέσσερις μήνες ... πέρυσι πολλές επιχειρήσεις έμειναν ανοιχτές μέχρι Οκτώβριο ή Νοέμβριο ... Αν οι τουριστικές επιχειρήσεις μένουν κλειστές για τέσσερις μήνες αντί να εργάζονται για τέσσερις μήνες, φυσικά θα βελτιωθούν και οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας και ο χρόνος εργασίας».

Στην προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση τη ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν απαιτείται δουλειά ενός μόνο, τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, αναφέροντας ως παράδειγμα την δουλειά που γίνεται στον τουρισμό από την κ.Κουντουρά, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Με το δικό μας προγραμματισμό στο υπουργείο Εργασίας συνεργαζόμαστε με το συγκεκριμένο υπουργείο και εφόσον μας καταθέτουν καινούργιες επενδύσεις που έρχονται ... εμείς έχουμε προσαρμόσει τα προγράμματα κατάρτισης βάσει των αναγκών στην αγορά εργασίας ... προβλέπουμε και συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις θέσεις που θα δημιουργηθούν και τι προσόντα απαιτούν. Έτσι έχουμε ξεκινήσει σειρά από πολύ εξειδικευμένες καταρτίσεις», όπως είπε.

«Από τη μία πλευρά καταγράφουμε τις ανάγκες στην αγορά εργασίας σήμερα, από την άλλη υποστηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους ανέργους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο για να πάρουν αυτές τις νέες θέσεις που δημιουργούνται», προσέθεσε.

Η σύγκριση με τη χρονιά του success story είναι αποκαλυπτική

Σχολιάζοντας εξάλλου τα στοιχεία της Εργάνης για τον Απρίλιο και το πρώτο τετράμηνο του 2017, η ίδια είπε ότι η εικόνα είναι πολύ θετική, με τις πάνω από 125.000 θέσεις εργασίας επιπλέον το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, ενώ μόνο τον Απρίλιο 92.000 θέσεις.

Η κατανομή των θέσεων δείχνει ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα στην αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στο νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, την κεντρική Μακεδονία, το Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, «γιατί ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Κάθε χρόνο έχουμε αυξομειώσεις, άλλους μήνες προς τα πάνω, άλλους προς τα κάτω, λόγω της εποχικότητας της εργασίας».

Η κ. Αντωνοπούλου ωστόσο θύμισε ότι το 2014, χρονιά του success story" Σαμαρά, η αντίστοιχη επίδοση ήταν περίπου 60.000 θέσεις, αντί των πάνω από 92.000.

Σταμάτησε η καταστροφική αύξηση της μερικής απασχόλησης

Το πιο σημαντικό είναι η ανατροπή της καταστροφής που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτήν της μερικής απασχόλησης, τόνισε η υπουργός και θύμισε ότι τη διετία 2013-2014 μειώθηκαν κατά 20% οι θέσεις μόνιμης, σταθερής απασχόλησης. Επί κυβέρνησης Τσίπρα μπήκε φρένο στη μείωση αυτή, που περιορίστηκε αρχικά στο 2,5% και «τώρα βλέπουμε για δύο συνεχόμενους μήνες να έχει ανατραπεί αυτή η αναλογία και να έχουμε άνω του 55% των νέων θέσεων εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης ... όταν το παραλάβαμε γύρω στο 40%».

Σημαντικός σε αυτή τη μάχη ήταν ο ρόλος του ΣΕΠΕ και του Ν. Ηλιόπουλου, που «έπιασε μεγάλο μέρος της παραβατικότητας που υπήρχε ... επιχειρήσεις δήλωναν ότι έχουν προσλάβει με μερική απασχόληση, ενώ επρόκειτο για πλήρους απασχόλησης ... με τους ελέγχους αυτά τα φαινόμενα θα μειωθούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)