to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:46 | 09.05.2017

Διεθνή

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις χώρες της Ασίας για την ταχύτατα αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε τις ασιατικές οικονομίες να αποφύγουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και να δράσουν έγκαιρα για την ταχύτατα αυξανόμενη γήρανση των πληθυσμών τους, προειδοποιώντας ότι τμήματα της περιοχής κινδυνεύουν "να γεράσουν προτού πλουτίσουν".


Η Ασία είχε σημαντικές δημογραφικές απολαβές σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά η τάση του αυξανόμενου αριθμού των ηλικιωμένων θα μετατραπεί σε δημοσιονομικό βάρος για την ανάπτυξη, τονίζει το ΔΝΤ στην οικονομική έκθεση για την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού που δημοσιεύει σήμερα.

"Η προσαρμογή στη γήρανση (του πληθυσμού) ενδεχομένως να αποβεί μεγάλη πρόκληση για την Ασία, καθώς οι πληθυσμοί που ζουν σε σχετικά χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδηματικά επίπεδα σε πολλά μέρη της περιοχής γερνούν με μεγάλη ταχύτητα", γράφει η έκθεση, προσθέτοντας ότι "μερικές χώρες στην Ασία γερνούν προτού πλουτίσουν".

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στην Ασία προβλέπεται να πέσει στο μηδέν έως το 2050, και το μερίδιο του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία - ποσοστό που τώρα βρίσκεται στο απόγειό του - θα μειώνεται σταθερά τις επερχόμενες δεκαετίες, είπε η αναφορά.

Το μερίδιο του πληθυσμού που είναι 65 ετών και άνω θα αυξηθεί γρήγορα, και έως το 2050 θα έχει φθάσει δυόμισυ φορές σχεδόν παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση, το οποίο σημαίνει πως το δημογραφικό αυτό θέμα μπορεί να αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την ετήσια παγκόσμια ανάπτυξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες για την Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού μαζί με συρρίκνωσή του. Το παραγωγικό δυναμικό της χώρας συρρικνώθηκε πάνω από 7% τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είπε το ΔΝΤ.

Τα υψηλά ποσοστά συνταξιούχων πιθανόν να ευθύνονται για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων και τις χαμηλές επενδύσεις της Ιαπωνίας, δύο παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνοι για το ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

"Η εμπειρία της Ιαπωνίας τονίζει πόσο μπορούν οι δημογραφικοί παράγοντες να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη, τις δυναμικές του πληθωρισμού, και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής", τονίζει η έκθεση.

Το ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες της Ασίας να μάθουν από την εμπειρία της Ιαπωνίας και να αντιμετωπίσουν με το δημογραφικό πρόβλημα νωρίς με μέτρα όπως την εισαγωγή αξιόπιστων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, στήριξη της συμμετοχής γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων στο εργατικό δυναμικό, και ανασυγκρότηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ασία, ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)