to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαλκερό Καβάλας: Η ομίχλη (των λιπασμάτων) μπαίνει από παντού στο σπίτι

Νέες καταγγελίες διατύπωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο πρόεδρος του Χαλκερού, Σάββας Χατζηβασιλειάδης, για συνεχιζόμενη αέρια ρύπανση από το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, ενώ νέο εργατικό ατύχημα είδε το φως της δημοσιότητας.


«Δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην έχω παράπονα των κατοίκων», είπε ο πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι συνεχώς σχηματίζεται νέφος πάνω από το χωριό. Κατήγγειλε την αδιαφορία των τοπικών Αρχών και δήλωσε ότι αναμένει κάποια στοιχεία για να καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία Καβάλας. 

Στα τέλη του Νοέμβρη 2016, διακόσιοι κάτοικοι του Χαλκερού συνυπέγραψαν σχετική διαμαρτυρία, την οποία κατέθεσαν στις 9 Δεκέμβρη στον Δήμο. Ο πρόεδρος ζήτησε στοιχεία μέτρησης της ρύπανσης από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας, το οποίο απάντησε πως οι μετρήσεις μιας βδομάδας δεν έδειξαν υπέρβαση ορίων ρύπανσης. Κι όταν ζητήθηκαν στοιχεία του 2016, έγινε γνωστό ότι ο μηχανισμός μέτρησης ήταν… χαλασμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επαναλειτούργησε στις 25 Γενάρη 2017! Βεβαίως, ο κ. Χατζηβασιλειάδης αμφισβήτησε τα στοιχεία. Σημειώνεται ότι η αέρια ρύπανση, λόγω ανέμων, έπληξε και τις ανατολικές συνοικίες της πόλης της Καβάλας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος, «από τα αέρια που βγάζει η βιομηχανία φαίνεται το πρόβλημα. Με κατηγορούν μέσα από το εργοστάσιο ότι κρύβω συμφέροντα κάποιου. Το ότι δεν ξέρουν να δουλέψουν σωστά τις μονάδες δεν το λένε. Δεν τους δίνω σημασία. Δεν θέλω να κλείσει το εργοστάσιο. Θέλω να βάλουν φίλτρα. Θέλω καθαρό περιβάλλον». Τέλος, τόνισε ότι «οι άρχοντες του τόπου δεν ενδιαφέρονται και κρύβονται»!

Κι άλλο εργατικό ατύχημα

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, ο δημοσιογραφικός ιστότοπος “kavalapost” δημοσίευσε ρεπορτάζ, το οποίο επιβεβαίωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» η διοίκηση του Νοσοκομείου, σύμφωνα με το οποίο, την Τετάρτη 3 Μάη, εργαζόμενος στη Μονάδα Θειικού του εργοστασίου μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έχοντας εισπνεύσει χημικά αέρια. Ο εργαζόμενος εισήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική για 24ωρη παρακολούθηση και, επειδή η κατάστασή του δεν ενέπνευσε ανησυχία, την Πέμπτη 4 Μάη πήρε εξιτήριο.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που γίνεται γνωστό και, μάλιστα, όχι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Στα μέσα του Γενάρη «έσκασε» βάνα, με αποτέλεσμα να πέσει φωσφορικό οξύ στο πρόσωπο εργαζομένου. Ευτυχώς δεν υπέστη βλάβες, όμως το περιστατικό δεν έφτασε στο Υπουργείο Εργασίας. Δεν έγινε γνωστό αν την ίδια τύχη είχε και το πρόσφατο ατύχημα.   

Πλέον άνευ αδείας

Δεν υπάρχουν νεώτερα για τις ενέργειες της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, αλλά και της Κυβέρνησης, ύστερα από την προχθεσινή ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία θεωρείται άκυρη η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου για τροποποίηση-μεταφορά της άδειας της βιομηχανίας στην εταιρεία «Λιπάσματα Ν. Καρβάλης ΑΕ».

Ακούστε τη συνέντευξη του Σάββα Χατζηβασιλειάδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)