to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 06.05.2017

Οικονομία

Αισιοδοξία Βρυξελλών και Βερολίνου για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%.


Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 22ας Μαΐου εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ' αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας. 

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

 

Ικανοποίηση θεσμών για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016 

Ο εν λόγω αξιωματούχος μετέφερε επίσης την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα. 

Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%. Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σ'ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

 

Διόρθωση της πρόβλεψης για ανάπτυξη το 2017, από 2,7% σε 2,0%

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 κοντά στο 2% από 2,7%.


Το Βερολίνο βλέπει αίσιο τέλος στις 22 Μαΐου

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει αισιοδοξία αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής εκπρόσωπος του υπουργείου σε ερώτηση της Deutsche Welle τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. (διαβάστε αναλυτικά)
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πίστη στις Βρυξέλλες για συμφωνία με ΔΝΤ στις 22 Μαΐου

Brüssel EU Finanzministertreffen (Reuters)

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle για τις εξελίξεις:

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που απομένουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι εφικτό έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, εκτιμά σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Süddeutsche Zeitung. Όπως σχολιάζει, «θερμές φάσεις υπήρξαν επανειλημμένα στην επτάχρονη ιστορία της ελληνικής κρίσης. Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει πάλι σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτή τη φορά η κατάσταση να μην γίνει υπερβολικά θερμή». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Η SZ διευκρινίζει ότι επιδιώκεται μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ και σημειώνει ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή θα επιτευχθεί». Όπως σχολιάζει ο γερμανός ανταποκριτής, «τόσο πολλή αισιοδοξία σπάνια υπήρξε. Οι προϋποθέσεις για μια χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου εδώ και μεγάλο διάστημα δεν ήταν τόσο καλές όσο τώρα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, οι 60 εκ των οποίων είναι νόμοι που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η εκπόνηση και παρουσίαση μιας στρατηγικής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή –εφόσον χρειαστεί- μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Πιθανή απόφαση για εκταμίευση στις 15 Ιουνίου

Το ΔΝΤ απαιτεί να εκπονηθεί αξιόπιστη στρατηγική για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ απαιτεί να εκπονηθεί αξιόπιστη στρατηγική για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Η SZ σημειώνει ότι πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει επεξεργαστεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και, όπως διευκρινίζει, αυτά περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, «το ζητούμενο είναι τώρα τα πιθανά μέτρα να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το ΔΝΤ να βρει εν τέλει μια αξιόπιστη στρατηγική που θα του επιτρέψει να εμπλακεί (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα)». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εφόσον σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν με το ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. «Ακολούθως το Ταμείο θα αποφάσιζε στην Ουάσιγκτον εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο δανειακό πρόγραμμα. Εφόσον το πράξει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να αποφασίσουν την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί θα κινείται στα επίπεδα των επτά δις ευρώ, όσο και οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο.

Ενόψει τερματισμού η διαδικασία για το ελληνικό έλλειμμα

Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει το τέλος της διαδικασίας για το ελληνικό έλλειμμα στις 17 Μαΐου, γράφει η FAZ

Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει το τέλος της διαδικασίας για το ελληνικό έλλειμμα στις 17 Μαΐου, γράφει η FAZ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να βάλει σύντομα τέλος στην τρέχουσα από το 2009 διαδικασία κατά της Ελλάδας για το υπερβολικά υψηλό δημόσιο έλλειμμα, γράφει σε δημοσίευμα των οικονομικών της σελίδων η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη σημερινές πληροφορίες εκ μέρους της Κομισιόν. Όπως σημειώνει, «ο λόγος είναι το γεγονός ότι η χώρα έπεσε το 2016 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αισθητά κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ  βάσει των κριτηρίων του Μάαστριχτ και μάλιστα κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης του 0,7%. Η Κομισιόν προβλέπεται να προτείνει στις 17 Μαΐου να τερματιστεί η διαδικασία (σ.σ. κατά της Ελλάδας), δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ».

Η FAZ εκτιμά ότι τα τρέχοντα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενδέχεται να αποκλιμακώσουν τη διαρκή διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)