to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βελτιώθηκε η εικόνα της λίμνης της Καστοριάς

Με τη μέθοδο του ανοίγματος και κλεισίματος των θυροφραγμάτων ρέματος την κατάλληλη χρονική στιγμή


Με έναν απλό, ανέξοδο τρόπο, που προέκυψε μέσα από επιστημονική μελέτη και καθοδήγηση, η οικολογική ποιότητα του νερού της λίμνης Καστοριάς βελτιώθηκε από κακή σε μέτρια. Η λύση ήταν απλή: το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων του ρέματος Γκιόλε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Με μια απλή ρύθμιση των θυροφραγμάτων, που έγινε πειραματικά το 2016 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρίας Μουστάκα και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητα Καστοριάς, επιτεύχθηκε βελτίωση της οικολογικής ποιότητας του νερού από κακή το 2014, σε μέτρια το 2016.

Συγκεκριμένα, στη λίμνη Καστοριάς διερευνήθηκε η διαχείριση της στάθμης του νερού, μέσω του ρέματος Γκιόλε, που είναι ένα φυσικό κανάλι που εκρέει στον ποταμό Αλιάκμονα, ως εργαλείο για την οικολογική αποκατάστασή της με πρώτο στόχο τη μείωση των κυανοβακτηρίων. To 2016, έγινε δοκιμαστικά ρύθμιση της στάθμης με διατήρησή της σε περιόδους υψηλών εισροών (Ιανουάριος–Μάιος) και πτώση της στάθμης με απομάκρυνση νερού τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο (πτώση στάθμης 19 cm) βάσει της οικολογίας φυτοπλαγκτού-κυανοβακτηρίων.

Τα αποτελέσματα του διαχειριστικού αυτού εργαλείου οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης με μηδενικό κόστος, θα παρουσιαστούν στο 6ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ - HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα (5 Μαΐου) έως τις 7 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)