to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άρχισε στη Βουλή τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας

Άρχισαν την Τετάρτη οι εργασίες της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διενεργείται με θέμα τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014.


Άρχισαν την Τετάρτη οι εργασίες της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διενεργείται με θέμα τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014.

Η επιτροπή που αποτελείται από 23 βουλευτές καλείται σε διάστημα τριών μηνών να διερευνήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με αποκορύφωμα την υπόθεση NOVARTIS, όπως επίσης και την υπόθεση του νοσηλευτικού ιδρύματος «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» το οποίο, υπογραμμίζεται πως αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Αυτό που σήμερα η επιτροπή θα ορίσει είναι τον προγραμματισμό των εργασιών της.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Εμείς οι ανίκανοι στις μίζες, θα ξεσκεπάσουμε τις αιτίες χρεοκοπίας της χώρας (βίντεο)

Πρώτο θέμα που θα διερευνηθεί είναι το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι ύποπτες συναλλαγές προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων, προκαλώντας σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγείας όπως το συγκεκριμένο.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Ξανθός: Η μάχη κατά της διαφθοράς στην Υγεία θα είναι σκληρή, διαρκής και ιδιαίτερα συγκρουσιακή

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κάνει λόγω για «ωκεανό στοιχείων» και ενδείξεων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία με τη συμμετοχή πάρα πολλών προσώπων τα οποία συγκροτούσαν ένα ολόκληρο σύμπλεγμα. Αυτό το κουβάρι σιγά σιγά θα ξεμπερδευτεί, τονίζει ο κ. Μπαλωμενάκης.
Μετά τη διερεύνηση του «Ερρίκος Ντυνάν» η Εξεταστική Επιτροπή, θα εξετάσει υποθέσεις κακοδιοίκησης σε φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Πολάκης: Χρειάζονται σελίδες επί σελίδων για το «πάρτι» στην υγεία

Τελευταία υπόθεση που θα εξεταστεί, είναι  η υπόθεση του φαρμάκου και της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης,  προκειμένου, όπως είπε, να δοθεί ο χρόνος για την ενημέρωση των στοιχείων και από τη διεθνή έρευνα που διεξάγεται με αφορμή την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας «NOVARTIS».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φάκελος» Υγεία

Σημειώνεται ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, στον χώρο της υγείας, έχουν δημοσιευθεί δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας, γι’ αυτό και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα αμείβονται για τις συνεδριάσεις τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

  • Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το πεδίο στο οποίο δυνητικά μπορεί ν' απλωθεί η έρευνα είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν.Μπαλωμενάκης και προσδιόρισε ότι «κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε ενέργειες και προτεραιότητες»

Ξεκίνησε την Τετάρτη στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά από το 1997 έως το 2014.

Οι συμμετέχοντες βουλευτές από όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που αφορούν στο χώρο της υγείας και να προταθούν λύσεις καθώς, όπως είπαν χαρακτηριστικά «ο λαός έχει προσδοκίες από αυτή την Επιτροπή».

«Το πεδίο στο οποίο δυνητικά μπορεί ν' απλωθεί η έρευνα είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης και προσδιόρισε ότι «κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να αξιολογούμε και να ιεραρχούμε ενέργειες και προτεραιότητες, εξαντλώντας σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια εξέτασης».

Στην πρώτη συνεδρίαση καθορίστηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη, η οποία και έγινε δεκτή. Αυτοί είναι:

- Η εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, και των ιατροτεχνολογικών υλικών. Μηχανισμοί και διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν η τιμολόγηση, η διαπραγμάτευση αποδεκτών τιμών ,η αποζημίωση των ακριβών φαρμάκων και των υπολοίπων υλικών, οι επιζήμιες συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις Υπουργών και εμπλεκομένων φορέων εποπτείας τους.

- Ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ του χώρου της υγείας και προεχόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Προμήθειες, συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρεώσεις υλικών και εργασιών, προσλήψεις προσωπικού, σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών με εταιρίες και προμηθευτές, διαφημιστική δαπάνη.

- Η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν» : Διοίκηση, διαχείριση, αιτίες υπερχρέωσης, δάνεια και συνέπειές τους, η εκποίησή του μέσω πλειστηριασμού με μοναδικό πλειοδότη σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχόμενη ζημία σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ, αδιαφανείς επιζήμιες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του.

Ο κ. Μπαλωμενάκης πρότεινε να αρχίσει το έργο της Επιτροπή από την υπόθεση του «Ερ. Ντυνάν», να συνεχίσει με τον τρόπο διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ και να ολοκληρωθεί με τα θέματα του φαρμάκου.

Ο λόγος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να ακολουθηθεί αυτή η σειρά είναι το γεγονός ότι «από την Εισαγγελία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ποινική δικογραφία , καθώς από προηγηθείσα δικαστική διαδικασία έχουν προκύψει ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις».

Αναφορικά με το φάρμακο, ο Αντ.Μπαλωμενάκης, πρότεινε «να πάει τρίτο στη σειρά για δύο κυρίως μείζονες λόγους: Επειδή υπάρχει ανάγκη στους περισσότερους να ενημερωθούν για την καθόλου απλή νομοθεσία και πρακτική τιμολόγησης των φαρμάκων, διαχρονικά, να συλλέξουν και να συγκρίνουν στοιχεία, διαδικασία που μπορεί να γίνεται παράλληλα με τις εργασίες και για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από εγχώριες και ξένες διωκτικές αρχές στο θέμα της NOVARTIS, ώστε, όταν θα καταπιαστούν με τον τομέα αυτόν να διαθέτουν πληρέστερη εικόνα»

Τέλος, στην πορεία των εργασιών, της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταρτιστεί από κοινού ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν, όπως δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Η βάση του καταλόγου θα προκύψει από τη μελέτη των εγγράφων που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και η ιδιαίτερη πληροφόρηση που θα προκύπτει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα πρόσωπα Π.χ οι επιθεωρητές Υγείας, η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης , κρατικοί λειτουργοί που σχετίζονται με το χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης , ερευνητές καθώς μέλη ΔΣ νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

  • (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)