to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 04.05.2017

Οικονομία

Έκτακτο EwG για την τεχνική συμφωνία με τα μάτια στο G7 για το χρέος

H προκαταρκτική τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) που θα γίνει σήμερα και θα προετοιμάσει το έδαφος για την συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να λάβει χώραν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας.


H προκαταρκτική τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) που θα γίνει σήμερα και θα προετοιμάσει το έδαφος για την συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να λάβει χώραν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας, και σε αυτή θα συμμετάσχει από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Το EuroWorking Group είναι αυτό που θα κληθεί, επίσης, να εξετάσει σε επόμενο στάδιο την «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και τα βασικά νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

 «Η πολιτική έγκριση προβλέπεται να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου» σημείωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει και αυτό, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Πρώτη φορά μετά από 7 χρονια κλείνει αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση (βίντεο)

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, μια δεύτερη συνεδρίαση του EuroWorking Group είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος θα συζητηθεί και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και 13 Μαϊου, με τις ελληνικές αρχές .

Ο Ποόυλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαικού γραφείου του ΔΝΤ, τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι το Ταμείο καλωσορίζει μεν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές για τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όμως χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους ώστε το Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσει μια συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

«…θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε από τώρα το Συμβούλιο πως έχουμε μια κοινή κατανόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το τί είδους μέτρα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί αυτή η ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται καταλυτική για να πεισθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να θέσει το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανώτερη τραπεζική πηγή από την Αθήνα, η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η ίδια πηγή εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE από τον Ιούλιο αν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE είναι ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές, θετικές επιδράσεις στη ρευστότητα της οικονομίας, την ψυχολογία και την οικονομική δραστηριότητα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την τεχνική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των παλαιών συντάξεων έως και 9% από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ περίπου από το 2020. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τα εργασιακά, την ενέργεια, και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μηδενισμός της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, για χαμηλά εισοδήματα αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

To επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου και οι συζητήσεις για το χρέος.

Πληροφορίες: ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)