to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 03.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Πρώτη φορά μετά από 7 χρονια κλείνει αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση (βίντεο)

«Κλειδί η συμφωνία για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης 3/5


Έχουμε μια συμφωνία που έχει μια ισορροπία, καθώς είναι πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που κλείνει αξιολόγηση, χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ είναι και πρώτη φορά που υπάρχουν αντίμετρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής. Εξήγησε την αναγκαιότητα της συμφωνίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε η οικονομία να προχωρήσει με σταθερότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη.

Τόνισε ότι «η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος». «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέχρι τις 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων. Όταν τελειώνει η τεχνική συμφωνία, τελειώνει η τεχνική συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συμπληρωθούν κάποια καινούρια μέτρα στο διάστημα έως το Eurogroup.

Υπογράμμισε ότι αυτό που συζητείται έως τις 22 Μαΐου είναι το ζήτημα του χρέους και πως όλη η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην επίτευξη μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας, η οποία θα μπορέσει να καταλήξει τη β΄ αξιολόγηση, να έχουμε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, να μη μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα, ώστε πλέον να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί και το κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων θεσμών, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, στα οποία σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινούν οι εντατικές συζητήσεις, ώστε να υπάρξει προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι η απαίτηση του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, για έναν σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Επανέλαβε αναλυτικά: για να μπορέσει το ΔΝΤ να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος (καθώς με τα σημερινά δεδομένα είναι αρνητική η έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους), κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτεί τον προσδιορισμό των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά το 2018 και το απαιτεί γιατί θέλει να τα λάβει υπόψη του, ώστε στη μελέτη που θα κάνει μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνία, να βγει θετική και να έχει δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επισήμανε, επίσης, ότι από την ΕΚΤ ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων έχει προσδιοριστεί ως προϋπόθεση για να ανοίξει η πόρτα, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η ένταξη σημαίνει ότι θα μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας και αυτό θα ανοίξει έναν ενάρετο κύκλο για τη χώρα, που θα οδηγήσει και στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» τόνισε. 

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί 4ου μνημονίου, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ πόνταρε στην καταστροφή». «Μόλις έκλεισε η α' αξιολόγηση πάλι έκανε λόγο για 4ο μνημόνιο, επομένως αν ήταν συνεπής με τον εαυτό του θα έπρεπε να μιλά για 5ο μνημόνιο τώρα» σχολίασε σκωπτικά και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο δεν είναι κατανοητό, είναι για ποιον λόγο η ΝΔ δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα, που θα μπουν σε ένα ξεχωριστό άρθρο. Σχετικά με την κατηγορία ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν όταν θα έχει λήξει η θητεία της κυβέρνησης, απάντησε ότι πρόκειται για πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που δεν σχετίζεται μόνο με το πρόγραμμα και που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Σχολίασε ειδικότερα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θυμάται τι είχαν ψηφίσει στο παρελθόν στη ΝΔ. Έφερε ως παράδειγμα τον νόμο για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινούσε από το 2015 και μετά, οπότε και η παρούσα κυβέρνηση τον κατάργησε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση που δημοσιοποίησε χτες -ημέρα ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας- το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που αναφέρει για το α' τρίμηνο του 2017 ότι είναι απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «τώρα τελευταία, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά και λιγότερο αντικειμενικά». 

Συμπλήρωσε ότι με βάση τις προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών -ειδικά δεδομένης και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης- θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017 που μπορεί να φτάσει στο 2,5%. Είπε πως τα αποτελέσματα του α' τριμήνου έχει να κάνει με το ότι υπήρχε μια σχετική αβεβαιότητα, αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και ότι πλέον η οικονομία θα περάσει σε φάση επιταχυνόμενης ανάκαμψης και πως γι' αυτόν τον λόγο σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανησυχία εκ μέρους της κυβέρνησης. «Οι στόχοι θα πιαστούν, το πρόγραμμα θα βαδίσει όπως είχε προϋπολογιστεί και θα έχουμε την ολοκλήρωση του τον Αύγουστο του 2018» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα αντίμετρα, κάνοντας λόγο για σειρά από μέτρα που στηρίζουν την κοινωνική κατανάλωση που κατευθύνονται, κατά κύριο λόγο, στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη μετά τη συμφωνία, που έχει να κάνει με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου. Σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να δουν είτε τις λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις είτε να είναι ακόμα και σε λίγο καλύτερη θέση. Πρόσθεσε πως έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να εξισορροπηθεί όσο το δυνατόν ακόμα και πολλές φορές να υπάρξει υπέρβαση των μειώσεων στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σχετικά με τα αντίμετρα που συνιστούν φορολογικές ελαφρύνσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα που ευνοούν μεσαία στρώματα, όμως και μέτρα που ευνοούν τα κατώτερα στρώματα. «Έχουμε δημιουργήσει μια δέσμη μέτρων που στο σύνολο της προσπαθεί να ισορροπήσει τη συμφωνία» επανέλαβε.

Ερωτηθείς για το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «βρισκόμαστε σε μια πολιτική συνθήκη που είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για ένα κόμμα της αριστεράς, δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν κρύβει κανένας μας ότι δεν συμφωνούμε, ωστόσο το κάνουμε γιατί η τεχνολογία του προγράμματος έχει αυτή τη διαρκή απειλή πάνω από τη χώρα, δηλαδή ότι αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομική ασφυξία».  Με αυτή την έννοια, τόνισε, «η ΚΟ γνωρίζει ότι εδώ πρόκειται για μια συμφωνία αφενός ισορροπημένη, καθώς έχουμε πάρει τα αντίμετρα και, αφετέρου, αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος. Γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις».

«Βεβαίως» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος «υπάρχουν προβληματισμοί, ανησυχίες, βεβαίως στρατηγική συζήτηση για το πώς πορευόμαστε από δω και πέρα και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα πραγματικά προοδευτικό στίγμα στην κοινωνία, αλλά και να μπορέσουμε να κερδίσουμε την πολιτική ηγεμονία σε μια πολιτική αντιπαράθεση, που όσο θα περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο σαφείς οι διαχωριστικές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής


ΓΑΒΑΛΑΣ: Να πάμε, αμέσως, στον καλεσμένο μας, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας μέρα.

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Καλή σας ημέρα. Ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας. Κύριε Τζανακόπουλε, έχουμε μια κατ` αρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Πρωθυπουργός όμως, θα θυμίσω, είχε δεσμευτεί πριν από λίγο καιρό στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα ούτε ένα ευρώ. Τώρα, εννοούσε αυτό μ` αυτή τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση; Γιατί και μέτρα έχει και το χρέος το συζητάμε. Είναι επώδυνη αυτή η συμφωνία ή αναγκαία; Πολλά τα  ερωτήματα στη σειρά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στην απαίτηση του ΔΝΤ είχε εκφραστεί ήδη από το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, γιατί στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης είχε μπει ήδη στο τραπέζι από τον Δεκέμβρη του 2015, ότι τα 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα τα οποία ζητούσε το Ταμείο δεν ήταν απαραίτητα, καθώς οι στόχοι που είχε θέσει το πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο το 2015 όσο και το 2016, είχαν πιαστεί και όχι μόνο είχαν πιαστεί, αλλά τους  είχαμε  υπερβεί κιόλας. Γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων λιτότητας. Το ΔΝΤ, όμως, εξ αιτίας του γεγονότος, ότι του δόθηκε το δικαίωμα του βέτο από τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνηση -διότι ξέρετε ότι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί έχουν πει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα- επέμεινε σε αυτή του τη θέση. Τελικά, στις 20 Φλεβάρη προκαταρκτικά και στη συνέχεια στις 7 Απρίλη στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν μια υποχώρηση, έτσι ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να υπάρξει το έδαφος πάνω στο οποίο θα ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση. Και ποια ήταν αυτή η συμφωνία; Ποια ήταν αυτή η υποχώρηση; Από τη δική μας μεριά δεχθήκαμε να αλλάξουμε το δημοσιονομικό μείγμα, δηλαδή να πάρουμε 1% μέτρα για το 2019 και 1% μέτρα για το 2020 αρνητικά, δηλαδή μέτρα δημοσιονομικής επιβάρυνσης, αν θέλετε. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θετικά μέτρα, δηλαδή μέτρα κοινωνικής στήριξης, μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης αντίστοιχου ύψους, 1 συν 1% για το 2019 και το 2020, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας να είναι μηδενικό. Επομένως, να μην υπάρχει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, το δημοσιονομικό μείγμα, έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή με τις μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και τη μείωση του αφορολόγητου, δεν είναι ένα δημοσιονομικό μείγμα το οποίο η κυβέρνηση θα αποδεχόταν να νομοθετήσει, εφόσον δεν βρισκόταν υπό την κατάσταση της επιτροπείας. Ωστόσο, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι έχουμε μια συμφωνία που έχει μια ισορροπία, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια που η αξιολόγηση κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση και με τα αντίμετρα -είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνεται  αξιολόγηση με αυτή τη μορφή- και βεβαίως καταλαβαίνετε ότι είναι μια συμφωνία η οποία είναι  και αναγκαία. Διότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Λειτουργεί, επομένως, ο μοχλός πίεσης εκ μέρους των δανειστών, που είναι ο δανεισμός του επίσημου τομέα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αν δεν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, πάντοτε υπάρχει η απειλή της διακοπής των δανείων του επίσημου τομέα. Επομένως, νομίζω ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, έτσι ώστε να έχουμε την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να προχωρήσει με σταθερότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη.

ΓΑΒΑΛΑΣ: Ναι, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω ότι έχουμε στο τραπέζι και τα μέτρα και τα αντισταθμιστικά, τα οποία τα περιμένουμε να έρθουν στη Βουλή και να ψηφιστούν –ενδεχομένως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα- ωστόσο για το χρέος, κουβέντα, δεν γίνεται κουβέντα. Ο Τόμσεν είπε χθες ότι είναι στην Ευρώπη να συμφωνηθεί η ανάθεση του χρέους στο τέλος του προγράμματος. Με το χρέος τι θα γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα σας πω, γιατί υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ. Δεν ξέρω αν είδατε, οι χθεσινές δηλώσεις και του κ. Ντάισελμπλουμ και του κ. Μοσκοβισί, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων Θεσμών, μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, χθες το πρωί, έκαναν λόγο για το ότι από σήμερα ξεκινούν οι εντατικές συζητήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πρέπει να καταλάβουμε για το τι, ακριβώς, συζητάμε. Δεν συζητάμε για εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων, συζητάμε για την απαίτηση του ΔΝΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για έναν σαφή και συγκεκριμένο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Για ποιον λόγο γίνεται αυτή η συζήτηση τώρα; Αυτή η συζήτηση γίνεται διότι το ΔΝΤ, όπως ξέρετε, έχει μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που μιλάμε σήμερα, είναι αρνητική. Δηλαδή, θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Για να μπορέσει να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο,  πράγμα το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του, όχι μόνο στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, απαιτεί τον συγκεκριμένο προσδιορισμό των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά το 2018. Και γιατί το απαιτεί αυτό; Διότι θέλει να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, έτσι ώστε η μελέτη αυτή να βγει θετική και να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Και μην ξεχνάτε ότι αυτός ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και από τον κύριο Κερέ, αλλά και από τον ίδιο τον κύριο Ντράγκι, έχει προσδιοριστεί ως η προϋπόθεση εκείνη για να ανοίξει η πόρτα, έτσι ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και νομίζω ότι εκεί είναι και το σημείο-κλειδί. Διότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Και τούτο θα ανοίξει έναν νέο γύρο, έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο για τη χώρα, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει μετά από ενάμιση χρόνο και στην επιτυχή ολοκλήρωση του γ΄ προγράμματος.

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, ο πρόεδρός της, ο κύριος Μητσοτάκης, κατηγορεί την κυβέρνηση για ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και μία συμφωνία που φέρνει πρόσθετα βάρη μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2018 και μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ. Και θα διαβάσατε και την ανακοίνωση χθες του κυρίου Μητσοτάκη, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε και πάλι τον λαό. Αυτό θα θέλαμε λίγο να μας το απαντήσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, πόνταρε στην καταστροφή. Θα σας θυμίσω ότι μόλις έκλεισε η α΄ αξιολόγηση, ο κύριος Μητσοτάκης πάλι έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Επομένως, εάν ήταν συνεπής με τον εαυτό του, θα έπρεπε τώρα να μιλά για πέμπτο μνημόνιο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Μητσοτάκης αυτό στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει, και είναι κατανοητές οι κριτικές για τα περιοριστικά -αν θέλετε- δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουμε, αυτό που δεν είναι κατανοητό, είναι για ποιον λόγο η ΝΔ δεν αποδέχεται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα. Διότι τα θετικά μέτρα, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα. Θα μπουν σε ένα ξεχωριστό άρθρο και ο κύριος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει θέση. Συμφωνεί με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ; Τώρα, σε ό,τι αφορά το 2018, να σας πω το εξής: Αυτό το οποίο γίνεται, είναι ότι υπάρχει μία ανακατανομή του κοινωνικού προϋπολογισμού και αυτή η ανακατανομή γίνεται, διότι θα πρέπει να στηριχτεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο θα φτάσει ως προϋπολογισμός τα 850 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, δεν έχουμε μία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση, απλώς έχουμε ανακατανομή του κοινωνικού προϋπολογισμού και τα μέτρα για τα οποία μιλάμε -διότι υπάρχουν και κάποιες μειώσεις, ύψους 0,2% του ΑΕΠ- αφορούν πρώτον το clawback, δηλαδή 188 εκατομμύρια περίπου θα είναι η μείωση  για το clawback, της δαπάνης δηλαδή που πληρώνουν οι επιχειρήσεις όταν το κράτος υπερβαίνει τον προϋπολογισμό της υγείας. Πράγμα το οποίο έχει δηλωθεί από το υπουργείο Υγείας ότι θα γίνει με την κεντρικοποίηση του συστήματος προμηθειών. Επομένως, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε οποιαδήποτε κοινωνική συνέπεια. Και το δεύτερο μεγάλο μέτρο, φυσικά, είναι η φορολόγηση των συναλλαγών ενοικίασης, που γίνονται μέσω internet. Μην αναφερθούμε τώρα σε συγκεκριμένα ονόματα επιχειρήσεων. Επομένως, εδώ δεν μιλάμε για κοινωνικές περικοπές, μιλάμε για εξορθολογισμό του προϋπολογισμού που δεν θα έχει τις κοινωνικές συνέπειες, τις οποίες ψάχνει να βρει ο κύριος Μητσοτάκης.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, ο κύριος Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση -αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος- χθες δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής η Έκθεση -τη γνωρίζετε- η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2017 και λέει «απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες» και υπήρξαν και αντιδράσεις κύκλων του Προέδρου της Βουλής. Αυτή είναι μία Αρχή που δεν είναι ούτε αντιπολίτευση ούτε συμπολίτευση, αποτυπώνει τα πράγματα, έτσι όπως τα βλέπει επιστημονικά. Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα τελευταία, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής μοιάζει να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά και λιγότερο αντικειμενικά. Η γνώμη μου είναι ότι, με βάση τις προβλέψεις κατ’ αρχήν και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017, ειδικά τώρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 2,5%. Αυτά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπήρχε μια σχετική αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο, θα δείτε ότι πλέον η ελληνική οικονομία θα περάσει σε μία φάση επιταχυνόμενης ανάκαμψης και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που, τουλάχιστον, σε μακροοικονομικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία ανησυχία εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι στόχοι θα πιαστούν. Το πρόγραμμα θα βαδίσει, έτσι όπως είχε προϋπολογιστεί και έτσι όπως είναι προγραμματισμένο να βαδίσει και θα έχουμε την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, αν θυμάμαι καλά και διορθώστε με εσείς, οι διαπραγματεύσεις, αρχές Απρίλη, είχαμε τότε ακούσει για πρώτη φορά τα αντισταθμιστικά μέτρα. Τώρα, πήραν τη λέξη «αντίμετρα» και τα έχουμε δει. Εκεί, λοιπόν, υπήρχε μέσα το brain drain, αν δεν κάνω λάθος, σαν μέτρο, η αγροτική υποδομή, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και άλλα, άλλες λεπτομέρειες. Τι συνέβη και δεν μπήκαν σε αυτή τη συμφωνία τα θετικά μέτρα;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θετικά μέτρα είναι ύψους αντίστοιχου με τα αρνητικά μέτρα. Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 3,5-3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα έρθουν σε δύο δόσεις: το 2019 1,8 δισ. και το 2020 άλλο 1,8 δισ. Κατ΄ αρχάς, είναι προσανατολισμένα σε κοινωνικές δαπάνες. Χθες, στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ειπώθηκαν κάποια πράγματα.

Θέλω να σας πω ότι ένα σημαντικό μέτρο είναι το επίδομα ενοικίου, το οποίο θα φτάσει σε περίπου 600.000 οικογένειες και μιλάμε για 1.000 ευρώ το χρόνο.

  • Θα υπάρξει στήριξη των βρεφονηπιακών σταθμών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 1/3 του πληθυσμού παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών.

  • Θα υπάρξει στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 250 εκατομμύρια ευρώ.

  • Θα υπάρξει στήριξη προγραμμάτων εργασίας, που σχετίζονται με αυτό που μου λέγατε προηγουμένως, δηλαδή το “brain drain” , άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ.

  • Και θα υπάρξει, επίσης, αύξηση των επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά και για το τρίτο παιδί.

Επομένως, υπάρχει ένα πλαίσιο κοινωνικής στήριξης, το οποίο κατευθύνεται, κατ’ αρχάς, προς τη νέα γενιά, αλλά και προς εκείνες τις ομάδες των συνταξιούχων, οι οποίες θα υποστούν μειώσεις, διότι, όπως ξέρετε, ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μια σειρά από μέτρα που στηρίζουν την κοινωνική κατανάλωση, τα οποία κατευθύνονται, κατά κύριο λόγο, προς τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη μετά τη συμφωνία,  η οποία έχει να κάνει με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς και με τη μείωση του αφορολόγητου.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Ξέρετε, όμως, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτό το μείγμα και η φόρμουλα, ώστε αυτά που θα ζημιωθεί ένας συνταξιούχος, είτε από την προσωπική διαφορά, είτε από τη φορολογία  (γιατί είναι και η φορολογία που θα τον επιβαρύνει) ή ένας μισθωτός να τα πάρει από τα αντισταθμιστικά, γιατί τα αντισταθμιστικά στοχεύουν, για παράδειγμα, στον ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχω σπίτι, δεν με επηρεάζει  ή αν δόξα τω Θεώ…


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, όμως, ότι υπάρχουν και 600 εκατομμύρια, για παράδειγμα, στο επίδομα ενοικίου, το οποίο στοχεύει περίπου 600.000 οικογένειες, αν δεν κάνω λάθος. Τούτο σημαίνει ότι έχουμε μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού, η οποία απευθείας ωφελείται, είτε μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, είτε μέσω του επιδόματος ενοικίου, η οποία έρχεται να συμπληρώσει, ακόμα και να υπερβεί –ξέρετε- το ποσό…


ΓΑΒΑΛΑΣ: Με εισοδηματικά κριτήρια;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Επομένως, εδώ, τι έχουμε; Έχουμε ένα μέτρο, το οποίο απευθύνεται κατευθείαν στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι θα υποστούν και τις μειώσεις. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μια εξισορροπητική τάση. Βεβαίως, αυτό το οποίο λέτε ότι δεν μπορεί να είναι ένα προς ένα η εξισορρόπηση, είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει η τεχνική, έτσι ώστε να έχουμε μια εξισορρόπηση ένα προς ένα. Αυτό το οποίο, εμάς, μας ενδιαφέρει είναι τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τα στρώματα τα οποία έχουν πιεστεί περισσότερο από την κρίση, να δουν είτε μηδενικές επιβαρύνσεις, είτε ακόμα να είναι και σε λίγο καλύτερη θέση. Διότι, σας ξαναλέω ότι αν, για παράδειγμα, η μείωση του αφορολόγητου κοστίζει σε ένα μισθωτό των περίπου 9.000 ευρώ, 600 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο, μόνο με την επιδότηση ενοικίου, όχι μόνο ισοφαρίζουμε, αλλά υπερβαίνουμε τη μείωση με τα 1.000 ευρώ τα οποία θα δοθούν.

Επομένως, αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι έγινε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο, από τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και από τις τεχνικές ομάδες της ελληνικής κυβέρνησης, για να εξισορροπηθεί, όσο το δυνατόν, ακόμη και πολλές φορές να υπερβούμε τις μειώσεις στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, στο non paper που βγήκε και διαβάσαμε για τα καλά τα μέτρα, ας το πω έτσι, τα θετικά, στα έσοδα και τους φόρους, στη μείωση φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις, στη μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, συνάδελφοι που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ, μιλούν για μια φορολογική κλίμακα που ωφελεί μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα και όχι τους οικονομικά αδύναμους, αναλύοντας τα στοιχεία για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ισχύει κάτι τέτοιο;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία ευνοούν μεσαία στρώματα, υπάρχουν, όμως, και μέτρα τα οποία ευνοούν κυρίως τα κατώτερα στρώματα. Για παράδειγμα, η μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει όλους οι οποίοι καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, αυτό, ένα κομμάτι της εύνοιας, πηγαίνει και προς τις οικογένειες ή άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι εδώ έχουμε δημιουργήσει μια δέσμη μέτρων, η οποία στο σύνολό της προσπαθεί να εξισορροπήσει τη συμφωνία. Προφανώς, υπάρχουν και μέτρα, τα οποία κατευθύνονται και στα μεσαία στρώματα και κανείς δεν αρνείται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης τα μεσαία στρώματα έχουν σηκώσει και ένα δυσανάλογο βάρος σε σχέση, ας πούμε, με τα υψηλότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επομένως, και εκεί θα πρέπει να δώσει προσοχή η ελληνική κυβέρνηση.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Τώρα, με συγχωρείτε, τα μέτρα (οι περικοπές στις συντάξεις και τα λοιπά), θα νομοθετηθούν. Θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Τα αντίμετρα, όμως, δεν θα εφαρμοστούν σώνει και καλά. Πρέπει να πιάσουμε το 3,5%. Να το ξεκαθαρίσουμε λίγο αυτό;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντιμέτρων. Ποια είναι αυτή; Ότι το 2018 θα πιάσουμε το στόχο, το 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015, πράγμα το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, είναι αυτονόητο. Διότι, αν δεν πιάναμε το στόχο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά συμφωνημένα, θα έρχονταν εδώ τα κλιμάκια των θεσμών και θα έλεγαν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επομένως θα έλεγαν  «πρέπει να πάρετε μέτρα για να συμπληρώσετε το δημοσιονομικό κενό». Επομένως, η αίρεση αυτή, αν θέλετε, είναι μια περίπου αυτονόητη αίρεση, αν κανείς γνωρίζει την πολιτική μηχανική του προγράμματος. Αυτό που μπορώ να σας πω, όμως, με βεβαιότητα, είναι ότι αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα του 2016, όπου με στόχο 0,5% πρωτογενούς πλεονάσματος καταφέραμε να αγγίξουμε το 4,2%, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος 3,5%. Επομένως, επειδή αυτός ο στόχος μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά, ξέρετε, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί, αυτό σημαίνει ότι τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Δηλαδή, από 1.1.2019, καθώς ξέρετε ότι θα τα νομοθετήσουμε, επίσης, μαζί.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Τώρα, επειδή λέμε για το 2019, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν όταν θα έχει πλέον λήξει η θητεία αυτής της κυβέρνησης και ότι αυτό είναι πρωτοφανές που συμβαίνει. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σε αυτό.


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου πρωτοφανές δεν είναι. Μου φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης και οι διάφοροι που τον περιτριγυρίζουν στην ηγεσία της Ν.Δ., δεν θυμούνται τι έχουν ψηφίσει οι ίδιοι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, να σας θυμίσω ότι το 2010 ή το 2011, αν δεν κάνω λάθος, ψηφίστηκε ο νόμος για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις -την οποία κατήργησε η παρούσα κυβέρνηση- και η οποία έλεγε ότι θα εκκινήσει να εφαρμόζεται από το 2015 και μετά, δηλαδή όταν είχε κλείσει ο κύκλος της κυβέρνησης, η οποία τον ψήφισε. Και μιλάμε και για πάρα πολλά άλλα μέτρα, τα οποία είχαν ψηφιστεί με έναρξη εφαρμογής μεταγενέστερη της λήξης της θητείας της κυβέρνησης που τα ψήφισε. Πρόκειται για μια πάγια κοινοβουλευτική πρακτική, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με το πρόγραμμα, γίνεται παντού: και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, να σας δώσω να καταλάβετε, η Ολλανδία, όταν έκανε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ψήφιζε περικοπές οι οποίες θα έμπαιναν σε ισχύ 10 ή και 12 χρόνια μετά, έτσι ώστε να υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο.

Αυτό το οποίο δεν επιτρέπεται και είναι αντισυνταγματικό είναι η νομοθέτηση φορολογικής επιβάρυνσης υπό αίρεση. Και αυτό είχαμε υποστηρίξει και νομικά στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, όταν το ΔΝΤ πίεζε για την εφαρμογή μέτρων 3,5 δις ευρώ, κομμάτι των οποίων ήταν και μια φορολογική επιβάρυνση, η οποία θα νομοθετούνταν υπό αίρεση. Τότε είχαμε βάσιμα ισχυριστεί και μάλιστα αυτό είχε γίνει και δεκτό από τους θεσμούς, ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ούτε με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά επίσης ούτε με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, αν πάρουμε τον μικρόκοσμό μας, όλοι παίρνουμε ένα μισθό και αν δεν πληρώσουμε το ενοίκιο, τη ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις μας, θα έχουμε πλεόνασμα στα σπίτια μας. Λένε, λοιπόν, ότι παρουσιάζετε αυτό το πλεόνασμα των 4,2…


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω τι θα μου πείτε. Θα μου πείτε για τα ληξιπρόθεσμα. Αυτό, ξέρετε, πρόκειται για προπαγάνδα του αισχίστου είδους και θα σας δώσω να καταλάβετε γιατί. Διότι τα ληξιπρόθεσμα εγγράφονται στον Προϋπολογισμό. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να κοροϊδέψει ούτε τους θεσμούς, ούτε τη Eurostat, κάνοντας στάση πληρωμών. Διότι ακόμη και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, συμμετρώνται για να υπολογιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι άλλο πράγμα η δεδουλευμένη βάση και είναι άλλο πράγμα η ταμειακή βάση. Δηλαδή, κάθε φορά που γεννιέται μια ληξιπρόθεσμη οφειλή από το ελληνικό κράτος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εγγράφεται στον Προϋπολογισμό και δεν υπολογίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κολοσσιαίο ψεύδος.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Μάλιστα.


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει γίνει με «τρικ». Έχει γίνει, διότι αφενός υπεραπόδωσαν τα μέτρα και αφετέρου διότι έχει καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, η οποία στοίχιζε στο ελληνικό Δημόσιο πάρα πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο, για να μην πω δισεκατομμύρια.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Λέγαμε νωρίτερα με τον συνάδελφο, τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, ότι μέχρι τις 22 Μαΐου που είναι το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα κλειδώσει –ελπίζουμε- και η συμφωνία και το χρέος, κάτι ακόμα, ίσως, να προστεθεί. Και εννοώ «κάτι ακόμα» στη συμφωνία. Θα είναι μέτρα; Θα είναι θετικά; Θα είναι αρνητικά; Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή μέχρι να φτάσουμε…


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να προστεθούν μέτρα από τώρα και μέχρι τις 22 Μαΐου;

Όχι.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Ίσως μας ζητήσουν κάτι ακόμα μέχρι τις 22 του Μάη για να πάμε σε συμφωνία.


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Όταν τελειώνει η τεχνική συμφωνία, τελειώνει η τεχνική συμφωνία. Τα κλιμάκια των θεσμών έκλεισαν τον κύκλο της συζήτησης με την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε καταλήξει και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018, αλλά και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2019 και το 2020, δηλαδή για τον τρόπο που θα επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γίνεται συζήτηση σε ό,τι αφορά κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας και η συζήτηση αυτή γίνεται μέσω e-mail, όπως καταλαβαίνετε, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέχρι της 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων. Αυτό το οποίο θα συζητηθεί από τώρα και μέχρι τις 22 Μαΐου, όπως είπαν και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ο Πρόεδρος του Eurogroup, είναι το ζήτημα του χρέους. Και με αυτή την έννοια, όλη η προσοχή της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, στρέφεται στο να επιτύχουμε μια, όσο το δυνατόν, καλύτερη συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να καταλήξει τη δεύτερη αξιολόγηση. Να έχουμε, δηλαδή, μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, να μη μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα, έτσι ώστε πλέον να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.


ΓΑΒΑΛΑΣ: Τώρα, έχουμε ορισμένες ημερομηνίες-σταθμούς, όπως είναι η Σύνοδος των G-7 στην Ιταλία, όπου εκεί σε μια τριμερή συνάντηση σίγουρα θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα. Έχουμε, βεβαίως, στόχο μας το Eurogroup της 22ας  Μαΐου. Σας άκουσα, όμως, χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών  συντακτών, να λέτε ότι «και να πάει λίγο αργότερα, ίσως χρειαστούν μερικές μέρες και ενδεχομένως να έχουμε ένα έκτακτο Eurogroup για να κλείσουμε όλο το πακέτο». Αυτό το περιθώριο γιατί το αφήσατε; Υπάρχουν ανοιχτά θέματα;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ανοιχτό θέμα. Ξέρετε, όμως, ότι εδώ βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης, η οποία κρατά 7 χρόνια. Από τη μία μεριά, το ΔΝΤ, το οποίο από το 2010 επιχειρηματολογεί υπέρ και απαιτεί τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και από την άλλη μεριά, η Γερμανία, η οποία είναι εξαιρετικά επιφυλακτική σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως γνωρίζετε, με βάση, ας πούμε, την εμμονή στους κανόνες και το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η γερμανική συντηρητική πολιτική τάξη, θεωρεί ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει έναν ηθικό κίνδυνο και να μετατρέψει σε «λάστιχο», ας το πούμε έτσι, τους κανόνες διαχείρισης των χρεών στην Ευρώπη. Με αυτή την έννοια, η πολιτική αυτή σύγκρουση και η πολιτική αυτή αντιπαράθεση, αν και φαίνεται ότι, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, διευθετείται, μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες ακόμα, έτσι ώστε να επιλυθεί. Περίμενε η ελληνική κοινωνία για μια συνολική διευθέτηση, για μια συνολική λύση 7 χρόνια, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι τρεις ή τέσσερις ή πέντε ημέρες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει το δρόμο σαφέστατα.


ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Πριν κλείσουμε, θα ήθελα, κύριε Τζανακόπουλε, μια τελευταία ερώτηση: Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η αίσθηση που έχετε εσείς, ποια είναι; Θα έχουμε, ίσως, αντιδράσεις; Θα έχουμε, ίσως, διευκρινίσεις για να πειστούν οι βουλευτές ότι είστε στο σωστό δρόμο γι’ αυτή την επώδυνη συμφωνία που υπογράψατε;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια πολιτική συνθήκη, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για ένα κόμμα της Αριστεράς. Δηλαδή, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν κρύβει κανένας μας ότι δεν συμφωνούμε. Ωστόσο, το κάνουμε, καθώς, όπως σας είπα, η τεχνολογία του προγράμματος έχει αυτή τη διαρκή απειλή πάνω από την, όχι μόνο από την κυβέρνηση, από την ίδια τη χώρα. Ότι, δηλαδή, αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομική ασφυξία. Αυτά είναι δεδομένα. Έτσι λειτουργεί το πρόγραμμα, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Με αυτή την έννοια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα γνωρίζει ότι εδώ πρόκειται για μια συμφωνία, αφενός ισορροπημένη και αφετέρου, καθώς έχουμε πάρει τα αντίμετρα, αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος. Και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Βεβαίως, προβληματισμοί. Βεβαίως, ανησυχίες. Βεβαίως, στρατηγική συζήτηση για το πώς πορευόμαστε από εδώ και πέρα και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα πραγματικά προοδευτικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να μπορέσουμε να κερδίσουμε την πολιτική ηγεμονία σε μια πολιτική αντιπαράθεση, που, όσο θα περνά ο καιρός, θα γίνονται όλο και πιο σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.


ΓΑΒΑΛΑΣ-ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.





 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)