to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 27.04.2017

Διεθνή

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας καταγγέλλει η Παγκόσμια Τράπεζα

Το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του και δεν μπορεί να παράγει παρά ρεύμα για τέσσερις ώρες ημερησίως.


Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων καταγγέλλει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Χαρακτηριτικό είναι ότι το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του και δεν μπορεί να παράγει παρά ρεύμα για τέσσερις ώρες ημερησίως.

Οι ελλείψεις επηρεάζουν τα νοσοκομεία, τις κλινικές, την υδροδότηση και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, καθώς και τις ανάγκες των νοικοκυριών.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης δωρητών την επόμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παλαιστινιακή οικονομία δεν μπορεί να εξέλθει από το τέλμα, αν δεν γίνουν πρακτικές αλλαγές και χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του παλαιστινιακού αυτού θύλακα οξύνονται από τον ισραηλινό αποκλεισμό που διαρκεί περισσότερα από δέκα χρόνια.

«Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν οι ισραηλινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο (…), αλλά και να ανοίξει η πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ενημέρωσε στο μεταξύ το Ισραήλ σήμερα ότι θα πάψει να πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μια κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον θύλακα αυτό, οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι του οποίου ήδη υποφέρουν από καθημερινές, πολύωρες διακοπές.

Η απόφαση αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σκλήρυνσης της στάσης της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στη Χαμάς, που είναι πολιτικός της αντίπαλος και διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που στηρίζεται από τη Δύση, και η Χαμάς βρίσκονται σε αντιπαράθεση καθώς διαπραγματεύονται μια συμφωνία η οποία ενδέχεται να χαλαρώσει τον έλεγχο που ασκεί η ισλαμιστική οργάνωση στη Γάζα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)