to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 26.04.2017

Διεθνή

«Ολόκληρη η Τουρκία βρίσκεται υπό σύλληψη» λέει ο δημοσιογράφος που ο Ερντογάν θεωρεί... προδότη

«Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ως μια δικαιολογία και μια ευκαιρία να ενισχύσει την εξουσία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη, όχι μόνο οι αντίπαλοί του»


Δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο παραστατικά το τι συμβαίνει στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. «Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη», ήταν το σχόλιο του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, που ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία και  θεωρείται από τις τουρκικές αρχές προδότης, καθώς αποκάλυψε το 2015 ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έδωσαν όπλα σε ισλαμιστές στη Συρία.

Ο Ντουντάρ σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το νέο πογκρόμ που εξαπέλυσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνοντας περισσότερους από 3.000 πολίτες που θεωρούνται υποστηρικτές του ΦετουλάχΓκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ως μια δικαιολογία και μια ευκαιρία να ενισχύσει την εξουσία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη, όχι μόνο οι αντίπαλοί του» πρόσθεσε ο Ντουντάρ.

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet απευθύνει επίσης έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην «θυσιάσουν» τα ιδανικά τους στις σχέσεις τους με τον Τούρκο πρόεδρο, διατυπώνοντας τη λύπη του για τις «μετριότατες» διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας, οι οποίες οδήγησαν τον Μάρτιο του 2016 στη συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Σημειώνεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 46.000 και πλέον άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, δικαστικοί κα εκπαιδευτικοί, έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία και περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)