to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 26.04.2017

Κοινωνία

Στον «γύψο» ονειρεύονται να βάλουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι εκπρόσωποι των σχολαρχών

Η ΟΙΕΛΕ, με επιστολή της προς τον Κ. Γαβρόγλου και το σύνδεσμο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΣ) ζητεί την άμεση ψήφιση της διάταξης για το ζήτημα των διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία


Όπως σημειώνει αναλυτικά η ΟΙΕΛΕ:

Συχνά-πυκνά οι εκπρόσωποι των σχολαρχών αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις προθέσεις τους έναντι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και την πραγματική άποψή τους για την Παιδεία. Με έγγραφη παρέμβασή τους σε δίκη για την περίπτωση της καταγγελίας σύμβασης δύο ιδιωτικών εκπαιδευτικών από εκπαιδευτήριο της Αθήνας περιέχεται απόσπασμα που θυμίζει τη ρητορική έξαρση του Προέδρου του Συνδέσμου στη Βουλή, ο οποίος είχε μιλήσει για «εκδίωξη ρεμπεσκέδων» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Το απόσπασμα αυτό όμως δεν αποτελεί απλή προφορική ομιλία, όπου κάποιος μπορεί ενδεχομένως να «παρασυρθεί» από οίστρο, αλλά έγγραφη παρέμβαση σε δικαστήριο και γι’ αυτό το λόγο ενέχει θέση επίσημης, δημόσιας δήλωσης. Σ’ αυτήν ο ΣΙΣ και το νομικό του επιτελείο παραδέχονται κυνικά ότι απολύουν για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Ακόμη χειρότερα, στο κατάπτυστο αυτό απόσπασμα δεν ομιλούν για εκπαιδευτικούς, αλλά για «εμποροϋπαλλήλους», δικαιώνοντας έτσι την ΟΙΕΛΕ που εκτιμά ότι ο Σύνδεσμος ονειρεύεται τη μετατροπή των σχολείων σε μπακάλικα με τρομοκρατημένο προσωπικό, έτοιμο να συνεργήσει σε κάθε παρανομία. Παραθέτουμε verbatimτο απόσπασμα που προκαλεί ανατριχίλα:

«Εξάλλου δεν είναι καταχρηστική και η καταγγελία της εργασιακής σύμβασης, όταν αυτή δικαιολογείται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του εργοδότη, όπως συμβαίνει όταν γίνεται (…) για την εμπέδωση της πειθαρχίας μεταξύ των εμποροϋπαλλήλων (!) ».

 «ΑΠΟΛΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ»

Είτε το θέλουν, είτε όχι ορισμένοι ιδιοκτήτες, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κατά το Σύνταγμα είναι πάροχοι δημόσιου αγαθού που εποπτεύονται από το κράτος και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι ισότιμοι λειτουργοί της εκπαίδευσης με αυτονομία και αξιοπρέπεια. Δεν τρομοκρατούνται και δεν εκβιάζονται. Καλό είναι όσοι ιδιοκτήτες θεωρούν την Παιδεία εμπορεύσιμο αγαθό να αναζητήσουν αλλού πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και να παραμείνουν στο χώρο της εκπαίδευσης όσοι αντιλαμβάνονται ότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι κέντρα αγωγής και πολιτισμού.

 

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΟΙΕΛΕ, με επιστολή της προς τον Κ. Γαβρόγλου και το σύνδεσμο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΣ) ζητεί την άμεση ψήφιση της διάταξης για το ζήτημα των διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία. «Από τη στιγμή που οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων έχουν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτούς των δημόσιων, θα πρέπει αντιστοίχως να είναι ανάλογος και ο τρόπος επιλογής τους. Με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΖΗΤΑ Η ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

Μετά από την απόφαση του ΣτΕ, άνοιξε εκ νέου ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής Διευθυντών των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς, στο διάλογο αυτό δεν συμπεριελήφθη, παρά το αίτημα που εγγράφως κατατέθηκε,  η ΟΙΕΛΕ, αν και θεωρούμε πως η επιλογή Διευθυντών με αντικειμενικά κριτήρια αποτελεί το μόνο τρόπο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για την ιδιωτική εκπαίδευση. Από τη στιγμή που οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων έχουν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτούς των δημόσιων, θα πρέπει αντιστοίχως να είναι ανάλογος και ο τρόπος επιλογής τους. Με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Η Ομοσπονδία μας έχει ως πάγια θέση τη μεταρρύθμιση του άκρως αναχρονιστικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο ο Διευθυντής επιλέγεται από τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα οι Διευθυντές να είναι είτε οι ίδιοι οι σχολάρχες, είτε «άνθρωποί» τους. Η στρέβλωση αυτή σε εκπαιδευτικές μονάδες προκαλεί κατάχρηση εξουσίας από τη μεριά του επιχειρηματία-σχολάρχη εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του αγαθού της εκπαίδευσης, καθώς η τήρηση της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία είναι εξαιρετικά προβληματική. Ζητήματα, όπως η καταστρατήγηση του ωρολόγιου προγράμματος, η αδήλωτη εργασία ανθρώπων χωρίς διοριστήριο, η νόθευση βαθμολογιών, η έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών, είναι αδικήματα που άμεσα σχετίζονται με την εποπτεία του Διευθυντή στη σχολική μονάδα. Η διόγκωσή τους τα τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία εξαρτάται άμεσα από την επιλογή Διευθυντών απευθείας από την ιδιοκτησία. Η διαδικασία αυτή αλλοιώνει το πνεύμα του νόμου που θέλει το Διευθυντή ως κύριο μοχλό εποπτείας και τήρησης του νομοθετικού πλαισίου στα σχολεία, και τον μετατρέπει αντιθέτως σε μοχλό παρανομίας. Συχνά μάλιστα, τοποθετούνται ως Διευθυντές πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τρομοκρατημένοι υπογράφουν οτιδήποτε τους εγχειρίζει η ιδιοκτησία και κάποιες φορές τιμωρούνται οι ίδιοι, αντί για το σχολάρχη, για παραβιάσεις της νομοθεσίας, μεταφέροντας έτσι στο σχολείο την πρακτική του «αυτοφωράκια».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ» ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως μέρος των ιδιοκτητών, ιδίως δε ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά σχολεία (ΣΙΣ), έχει ως στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Η αναγκαιότητα αλλαγής του πλαισίου επιλογής Διευθυντών προκύπτει ακόμη πιο έντονα, μετά από πρωτοφανές ένδικο κείμενο του Συνδέσμου σε δικαστική υπόθεση που αφορά έλεγχο νομιμότητας καταγγελιών σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Στο κείμενο αυτό, όπως αναφέρουμε σε σημερινή χωριστή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο Σύνδεσμος ομολογεί κυνικά ότι οι απολύσεις λειτουργούν ως μέσο τρομοκράτησης των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικά το κείμενο αναφέρει ότι η καταγγελία σύμβασης μπορεί να γίνεται για «εμπέδωση της πειθαρχίας στους υπόλοιπους εμποροϋπαλλήλους»  (συνημμένο) . Αναπόφευκτα όσοι γνωρίζουν τα της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάνουν το συνειρμό με την ιστορική ρήση του προέδρου του ΣΙΣ για «καταδίωξη των ρεμπεσκέδων» από τα ιδιωτικά σχολεία!

Από αυτό και μόνο το περιστατικό καθίσταται σαφές πως είναι επιτακτική η ανάγκη θωράκισης της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία, κυρίως για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό εκπαιδευτικό αγαθό, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, η νομιμότητα των τίτλων σπουδών επικυρώνεται με την υπογραφή του Διευθυντή του σχολείου. Η θωράκιση αυτή επομένως περνά μέσα από την επιλογή με αξιοκρατικούς όρους του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, του θεματοφύλακα δηλ. της τήρησης της νομοθεσίας, με βάση τα ισχύοντα στην εκπαίδευση.

Η ΟΙΕΛΕ ζητά σήμερα με νέα επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας την αλλαγή του πλαισίου επιλογής Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία με βάση τα ισχύοντα στη δημόσια εκπαίδευση. Θα καταθέσει, μάλιστα, εγγράφως τις προτάσεις της, μετά από τη σύγκληση έκτακτου ΔΣ την ερχόμενη εβδομάδα. Απευθύνει, επίσης, πρόσκληση στο Σύνδεσμο των ιδιοκτητών, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για το ζήτημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)